Πρόσκληση σε όλη την Κύπρο για τη Γιορτή του Κρασιού

Έτοιμη είναι η Λεμεσός να δεχθεί το κοινό για την 54η Γιορτή του Κρασιού, που πραγματοποιείται από τις 27 Αυγούστου μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, στο Δημόσιο Κήπο, με τον Δήμαρχο Ανδρέα Χρίστου να απευθύνει εκ μέρους της πόλης «ανοικτή πρόσκληση σε όλη την Κύπρο, σε όλους τους συμπατριώτες μας και ξένους επισκέπτες, για να κοπιάσουν στη γιορτή, να γνωρίσουν και να χαρούν τα κρασιά του τόπου μας, να τιμήσουν τον κόπο του Κύπριου αμπελουργού και

οινοποιείου».

Σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Χρίστου ανέφερε πως η Γιορτή του Κρασιού έχει καταφέρει να καθιερωθεί και να γίνει ετήσιος θεσμός, ελκύοντας έτσι το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων, ενώ σημείωσε πως η επιτυχία που σημειώνεται κάθε χρόνο ωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να αναζητά τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης και αναβάθμισης της.

Στη γιορτή συμμετέχουν οι τέσσερις μεγάλες οινοβιομηχανίες του τόπου, ΕΤΚΟ, ΚΕΟ, ΛΟΕΛ και ΣΟΔΑΠ, περιφερειακά οινοποιεία του τόπου, το Υπουργείο Γεωργίας, ο Όμιλος Οινοφίλων Κύπρου, ενώ θα λειτουργήσουν περί τα εξήντα περίπου περίπτερα που θα προσφέρουν παραδοσιακούς μεζέδες, εδέσματα και σουβενίρ.

Σε 5 διαφορετικά σημεία του Δημόσιου Κήπου «ένα οπτικοακουστικό πανηγύρι περιμένει τους επισκέπτες για να το ζήσουν, παρέα με δεκάδες καλλιτέχνες, μουσικά και θεατρικά σχήματα αλλά και τους παραγωγούς του κρασιού», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.

Οι ομάδες Κανταδόρων της πόλης δίνουν φέτος πιο δυναμικά το παρών τους, με τους Κανταδόρους Γιωργαλέττου να αναλαμβάνουν το καλλιτεχνικό μέρος των εγκαινίων, με τη συμμετοχή του Ελλαδίτη τραγουδιστή Θάνου Πολύδωρα και του μαέστρου Δαυίδ Ναχμία. Τα εγκαίνια θα τελέσει το βράδυ της 27ης Αυγούστου (20:00), ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η Κυριακή, 30 Αυγούστου, είναι αφιερωμένη στο διαχρονικό ρεμπέτικο τραγούδι, με τη συμμετοχή της Πειραματικής Κομπανίας «Αέναον», ενώ τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου, ο Μιχάλης Ττερλικκάς και η μουσική του παρέα «Μούσα» θα χαρίσουν μια βραδιά με παραδοσιακή μουσική του τόπου μας.

Επίσης στις 31 Αυγούστου θα τραγουδήσει το μουσικό σχήμα «Μπλε Παράθυρα» και την 1η Σεπτεμβρίου το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Πουργουρίδης. Ακολουθούν, την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, αρχοντορεμπέτικα ακούσματα και τραγούδια του κρασιού από τον Κωνσταντίνο Ζορπά, Πανίκο Μιχαηλίδη, Έλενα Σολέα και Χρίστο Παντούλα.

Θεατρικές παραστάσεις θα παρουσιάσουν η ΕΘΑΛ, το Θέατρο ΣΚΑΛΑ, ο Θεατρικός Όμιλος Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού και το Σωματείο «Ταξίδι στη Σιωπή – Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα», ενώ το καλλιτεχνικό πρόγραμμα εμπλουτίζουν παραδοσιακοί χορευτικοί όμιλοι της Λεμεσού, παραστάσεις ταχυδακτυλουργών, θέατρο σκιών και αφήγηση παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Κάθε βράδυ θα γίνεται αναπαράσταση των «Θεοίνιων», με τις «Διονυσίες» να βρίσκονται στη Γιορτή του Κρασιού για να χορέψουν και να φωτογραφηθούν με το κοινό, ενώ τα δυο Σάββατα της γιορτής θα παρασκευάζεται και θα προσφέρεται σε όλους ζεστός παλουζές.

Το Σάββατο 29 Αυγούστου, στις 17:00, η Λέσχη Παλαιού Αυτοκινήτου Λεμεσού (ΛΕΠΑΛ), με εκκίνηση από το χώρο στάθμευσης Εναερίου θα κάνει μια γιορταστική διαδρομή με αυτοκίνητα αντίκες στην τουριστική περιοχή και μέσα στην πόλη, με τερματισμό την πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.

Ο Δήμος Λεμεσού και η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου – Τμήμα Λεμεσού συνδιοργανώνουν επίσης Παγκύπριο Φωτογραφικό Διαγωνισμό με θέμα «Κύπρος και Κρασί – Γιορτή του Κρασιού 2015».

Η τελετή λήξης, το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου θα δοθεί με συναυλία του μουσικού σχήματος «Αντάμα, με τραγούδια από τη Σμύρνη, τη Μικρά Ασία, τα νησιά και την Κύπρο, ενώ το σχήμα θα πλαισιώνει ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Λεμεσού «Διόνυσος».

Με τη στήριξη του ΚΟΤ θα προσφέρεται και φέτος δωρεάν μεταφορά στη Γιορτή του Κρασιού με λεωφορεία, για όσους διαμένουν σε Λευκωσία, Λάρνακα, Πάφο και Αγία Νάπα.

Το εισιτήριο εισόδου για άτομα άνω των 18 ετών έχει καθοριστεί στα 6 ευρώ, ενώ το εφηβικό εισιτήριο (13-18 ετών) στα 5 ευρώ και για παιδιά κάτω των 12 ετών στα 3 ευρώ. Οι κάτοχοι εισιτηρίου ενηλίκων δικαιούνται δωρεάν ένα μπουκάλι κρασί. Η είσοδος για τους πολύτεκνους θα είναι δωρεάν για μια μέρα της δικής τους επιλογής, αρκεί να παρουσιάσουν στην είσοδο την ταυτότητα της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων για το έτος 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα