Προσηλώνεται στην αποστολή Λουτ η Λευκωσία

Με την ελπίδα ότι, όπως δείχνουν τα πράγματα, η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα περάσει χωρίς προβλήματα, η Λευκωσία προσηλώνεται πλέον στην αποστολή Λουτ και την προσπάθεια συνομολόγησης των όρων αναφοράς.

Οι εξελίξεις στην ενέργεια, δίδουν στην Αμερικανίδα χρόνο για εντατικοποίηση των προσπαθειών, χωρίς παρεμφερείς εντάσεις.

Την ίδια ώρα που το Προεδρικό αναμένει την επανάκαμψη της για να κόψει τον βήχα στον Κουντρέτ Οζερσάι ο οποίος προωθεί πλέον ανοικτά λύσεις συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, μέσω δήθεν συνεργασίας, των

δύο κοινοτήτων.

Αρχές Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στο νησί η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα και καθίσταται πλέον σαφές ότι: «Αναμένεται να προσκομίσει, σε πρώτο χρόνο ένα προσχέδιο με τις ελάχιστες κοινές συνισταμένες των δύο πλευρών, που θα είναι όμως πολύ λειψό σε σχέση με το τι επιδιώκετε να συμπεριληφθεί σε ένα λεπτομερές πλαίσιο αναφοράς.»

Στην ακίδα του ενδιαφέροντος βρίσκονται βεβαίως και οι εγγυήτριες δυνάμεις.

Οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία τον Μάρτιο, οι κυβερνητικές αναταράξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς και το Brexit στο Λονδίνο, δεν βοηθούν να τρέξουν οι εξελίξεις.

Ωστόσο, η επικείμενη εντός του μήνα, συνάντηση του πρωθυπουργού Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επαναφέρει το Κυπριακό στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

«Στο Κυπριακό θα επιμείνουμε οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, με την αναγνώριση δηλαδή της διεθνούς διάστασης του ζητήματος και την κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων, αλλά και τη σταδιακή απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Στη μεγάλη εικόνα θα προστεθούν και άλλες παρεμφερείς εξελίξεις με επίκεντρο τη Λευκωσία.

Η συνάντηση των Med7 τέλη Ιανουαρίου και κυρίως η κάθοδος Μακρόν στην Κύπρο, θα σηματοδοτήσει κινήσεις που θα έχουν ενδιαφέρον.

Με το ενδεχόμενο ανακοινώσεων για τη συνεργασία με το Παρίσι σε στρατιωτικό επίπεδο να παραμένει ανοικτό.

Ομοίως, η υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med, αλλά και οι ανακοινώσεις της Exxon Mobil εντός Φεβρουαρίου θα δώσουν, εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι την απαραίτητη ώθηση για να επανακάμψουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, σε μια τελευταία εκτιμούν πολλοί, προσπάθεια για λύση του Κυπριακού στη βάση των γνωστών παραμέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Προσηλώνεται, Λουτ, Λευκωσία,prosilonetai, lout, lefkosia