Προσ.Γιατροί:Ενστάσεις για διαχείριση COVID19-«Δεν είναι δουλειά μας τα τεστ»

Ενστάσεις όχι μόνο για την οδηγία που τους δόθηκε από τις ιατρικές υπηρεσίες ως προς την διαχείριση θετικών στον ιό ανθρώπων – ασθενών εκφράζουν οι προσωπικοί γιατροί αλλά και ως προς τη γενικότερη φιλοσοφία της διαχείρισης της πανδημίας από το Υπουργείο. Αυτό ανέφερε ο δρ.Πολυνείκης σε δηλώσεις του στο Μεσημέρι και Κάτι.

Αρχικά ο γιατρός, Πρόεδρος των Προσωπικών Γιατρών επανέλαβε γιατί διαφωνούν με την οδηγία που τους δόθηκε από το Υπουργείο. Στη συνέχεια εξήγησε και γιατί είναι λάθος η διαχείριση που γίνεται με έμφαση όπως είπε μόνο στη λοιμωξιολογία και όχι και στην ευρύτερη δημόσια

υγεία.

«Όταν μπήκε στα γηροκομεία και ακόμα ψάχνουμε τρόπους να προστατεύσουμε τους χώρους αυτούς τότε νομίζω είμαστε ειδικοί στο να σβήνουμε πυρκαγιές κι όχι να τις προλαμβάνουμε. Η ανησυχία μου είναι στη γενική εικόνα. Δεν πάμε καλά ως προς την αναχαίτιση του ιού στο επίπεδο της κοινότητας αλλά και σε επίπεδο της δευτεροβάθμιας/τριτοβάθμιας στα νοσοκομεία. Έχουμε ενστάσεις ως προς τη διαχείριση», είπε ο δρ.Πολυνείκης.

Δείτε εδώ: Στήνουν πόδι οι προσωπικοί γιατροί για παρακολούθηση ασθενών τους με COVID19

«Κανεί μόνο λοιμωξιολογία. Πρέπει να δούμε και τη δημόσια υγεία. Εμείς ως προσωπικοί γιατροί έχουμε τον κίνδυνο όποιος μπει στο ιατρείο μας να είναι ύποπτο περιστατικό. Ειδικά τα άτομα που είναι με πυρετό ή παρουσιάζουν συμπτώματα. Δεν σημαίνει ότι είναι θετικοί. Εκεί είναι η έγνοια μας να τους διαχωρίσουμε. Να στείλουμε τους ύποπτους στην πλατφόρμα και να συνεχίσουν σε άλλο δρόμο.

Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει αν μολυνθούν 2 ή 3 ιατρεία. Πρέπει να βρούμε όλοι την κοινή συνισταμένη. Δεν είναι δουλειά του γιατρού αν στις 7 ή στις 14 μέρες έκανε το τεστ και να ελευθερωθεί. Είναι θέμα διοικητικών αυτό. Ο γιατρός έχει τόσα άλλα να κάνει. Εμείς είμαστε σε συνεχή επαφή με το κρούσμα αν έχει ανάγκη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», είπε.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε και η δρ. Όλγα Καλακούτα, Λειτουργός Α’ του Υπουργείου Υγείας.«Η διαχείριση ύποπτων/επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γίνεται στους προσωπικούς γιατρούς. Αυτό γίνεται με βάση αλγόριθμο και με αποφάσεις επιτροπής στην οποία συμμετέχει και ο ΠΙΣ», είπε η δρ. Καλακούτα. 

«Οι αλγόριθμοι στάλθηκαν από τις 16 Οκτώβρη. Η Συμβουλευτική επιτροπή αξιολογώντας δεδομένα διαφοροποίησε τον τρόπο αποδέσμευσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Η Επιτροπή έκρινε ότι και η αποδέσμευση των κρουσμάτων αποτελεί ιατρική πράξη. Ήταν ενήμεροι. Δεν έγινε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των περιστατικών. Με ένα κουμπί θα ενημερώνουν ουσιαστικά. Για πιο σοβαρά περιστατικά θα επικοινωνούν με την ομάδα.

Δεν αφορά τα παλιά περιστατικά αυτά, αφορά τα νέα περιστατικά από τις 20 Νοεμβρίου και μετά», εξήγησε η κ.Καλακούτα. 

Keywords
Τυχαία Θέματα