Προσέφυγε στο ΔΝΤ ο Ισημερινός για να αντιμετωπίσει την πανδημία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε το αίτημα της κυβέρνησης του Ισημερινού να χορηγηθεί στην χώρα επείγουσα χρηματοδότηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, δάνειο ύψους 643 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας των Άνδεων.

Ο Ισημερινός συγκαταλέγεται στα κράτη της Λατινικής Αμερικής που έχουν υποστεί τα πιο βαριά πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας

του κορωνοϊού, με 1.063 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 26.336 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 να έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα. Άλλοι τουλάχιστον 1.357 θάνατοι πιθανόν, σύμφωνα με τις αρχές, να οφείλονταν στην COVID-19.

«Η χρηματοδότηση αυτή θα μας επιτρέψει να διαθέτουμε την απαραίτητη ρευστότητα για να υποστηρίξουμε την επανενεργοποίηση της οικονομίας και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία εντείνει την πίεση που δέχεται ο πρόεδρος Λενίν Μορένο να κηρύξει επιλεκτική στάση πληρωμών — το εξωτερικό χρέος του δημοσίου στον Ισημερινό ανέρχεται σε 17 δισεκατομμύρια δολάρια — και να διαθέσει περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται δραματική στην οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ, όπου τα νοσοκομεία υπέστησαν πλήρη κορεσμό και πτώματα αφέθηκαν σε σπίτια και δρόμους για ημέρες κι εβδομάδες.

Η κυβέρνηση του Μορένο προσπαθεί να καλύψει τις προβλεπόμενες έκτακτες δαπάνες με δανεισμό ύψους 3 δισεκ. δολαρίων από διεθνείς οργανισμούς και από την Κίνα, αλλά βρίσκεται ακόμη σε διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της.

Το δάνειο του ΔΝΤ, πενταετούς διάρκειας, έχει επιτόκιο 1,05%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Την ίδια ώρα, το όριο των χιλίων θανάτων εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ξεπεράστηκε χθες Παρασκευή στον Ισημερινό, όπου 163 άνθρωποι υπέκυψαν σε ένα εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 1.063, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Στην χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκε την 29η Φεβρουαρίου. Έκτοτε, επίσημα έχουν καταγραφεί 26.336 κρούσματα, εκ των οποίων 1.402 τις προηγούμενες 24 ώρες. 1.913 ασθενείς έχουν αποθεραπευθεί.

Ο πρώτος θάνατος που αποδόθηκε στην COVID-19 καταγράφηκε στον Ισημερινό τη 13η Μαρτίου. Επρόκειτο για μια γυναίκα πάνω από εβδομήντα ετών, που διέμενε στην Ισπανία και υπέκυψε στην Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), την εστία της πανδημίας του κορωνοϊού, όπου επισήμως γίνεται λόγος για 427 θανάτους και 8.074 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το τρίτο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πίσω μόνο από την Βραζιλία και το Μεξικό.

Οι πολίτες της παραμένουν σε περιορισμό από τη 17η Μαρτίου, πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει να χαλαρώνει τα μέτρα από μεθαύριο Δευτέρα, αρχής γενομένης σε περιοχές όπου ο κίνδυνος θεωρείται χαμηλότερος.

Ο πρόεδρος Λενίν Μορένο απηύθυνε χθες έκκληση σε εργοδότες και εργαζόμενους να διαπραγματευθούν για να αποφευχθούν απολύσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία.

Η κυβέρνηση του Μορένο προβλέπει ότι η πανδημία που πλήττει την πετρελαιοπαραγωγική χώρα κι ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται θεαματική μείωση της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ΑΕΠ του Ισημερινού κατά τουλάχιστον 4% το 2020.

Διαβάστε επίσης:

Κιμ Γιονγκ Ουν: Πληροφορίες για επανεμφάνιση

ΠΟΥ: Ο νέος κορωνοϊός είναι φυσικής προέλευσης

Τραμπ: Απειλεί την Κίνα με νέους δασμούς- Σχεδόν 65.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Xinhua            

Keywords
Τυχαία Θέματα