Προσχέδιο του Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών: Κομμένα τα δώρα (vid)

Έπειτα από παλινωδίες, προφάσεις, αιτιάσεις και διαβουλεύσεις ενός έτους, ολοκληρώνεται - καλώς εχόντων των πραγμάτων- αύριο, ο Κώδικας Δεοντολογίας των βουλευτών. Η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, με την Επιτροπή Greco του Συμβουλίου της Ευρώπης να προβαίνει σε συνεχείς συστάσεις.

  

Το τελικό προσχέδιο του Κώδικα, το οποίο αποκαλύπτει απόψε το ΣΙΓΜΑ, θέτει όρια και φραγμούς σε ασύγγνωστες συμπεριφορές και ασυμβίβαστα βουλευτών με την ιδιότητά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής

Θεσμών, Ζαχαρία Ζαχαρίου, «τοΚοινοβούλιο τυγχάνει λανθάνουσας κρίσης από την κοινωνία καθώς έχει διασπαρθεί το μήνυμα ότι όσοι καταλαμβάνουν βουλευτική έδρα αποσκοπούν «να κάνουν λεφτά, να φάνε λεφτά».

Σε πρώτη φάση, ρυθμίζεται η καλή συμπεριφορά των βουλευτών, μακριά από βία, ρατσισμό και εκφράσεις μίσους, ενώ εντάσσεται η υποχρεωτική αποκάλυψη ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων.

   Τίθεται φρένο στη διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων και στα δώρα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150 ευρώ. Υποχρεωτική θα είναι δε η καταγραφή τους.

Οι βουλευτές δεν μπορούν να χρησιμοποιούν την ιδιότητά τους για προσωπικό όφελος, ενώ αποφασίζεται η σύσταση Ειδικής Επιτροπής για εξέταση των καταγγελιών από πολίτες ή άλλους βουλευτές.

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, ενώ επιβάλλονται δημόσιες ανακοινώσεις της Βουλής για κάθε στοιχείο ή αξιόποινη συμπεριφορά. 

Παράλληλα, καθορίζονται οι εξής ποινές:

-Προφορική ή/και γραπτή επίπληξη.

 - Μομφή για αντιδεοντολογική και ανάρμοστη συμπεριφορά 

 - Υποχρέωση των βουλευτών για δημόσια και έγγραφη απολογία.

Ως προς τις πρόνοιες του Κώδικα, εκφράζονται και ενστάσεις.

 Οι Οικολόγοι ζητούν: 

 α) Απόσυρση της πρόνοιας για εξαιρέσεις σε περιπτώσεις δώρων άνω των 150 ευρώ.

 β) Συνολικό πλαφόν κόστους στα δώρα 5 χιλιάδες ευρώ.

 γ) πλαφόν στα δώρα από το ίδιο πρόσωπο.

Το ΑΚΕΚ επιδιώκει να μη ζητείται άδεια ή να δηλώνονται τα ταξίδια, που αποσκοπούν σε εξωκοινοβουλευτικές πολιτικές δράσεις. 

Αύριο πρόκειται να γίνει μια τελική διαβούλευση και να δοθεί με την τελική του μορφή στα κόμματα, με την προοπτική να τεθεί προς ψήφιση στις 28 του μήνα.

Διαβάστε επίσης 

Πρόεδρος Επ. Θεσμών: «Μην πυροβολείτε τον κοινοβουλευτισμό»

Keywords
Τυχαία Θέματα