Προσχεδιασμένη η «μαχαιριά»

Η Ρωσία «δεν θα κηρύξει τον πόλεμο» παρά την τουρκική πρόκληση, είπε ο Λαβρόφ
Η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση δήλωσε ο Ερντογάν, που κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χτυπά τους Τουρκομάνους του Μπαγιρμπουκάκ και όχι το Ισλαμικό Κράτος

Την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 σε ρωσική αεροπορική βάση της Συρίας ανακοίνωσε χθες ο Βλαδιμίρ Πούτιν, στη σκιά του θερμού επεισοδίου που εκδηλώθηκε την Τρίτη, έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους S-24 από την Τουρκία. Ο ένας εκ των δυο πιλότων που επέζησε

δήλωσε μάλιστα, χθες, πως δέχτηκε επίθεση χωρίς καμία προειδοποίηση. Η ένταση πάντως στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικίνδυνα, με τον Ρώσο Πρόεδρο να αναφέρεται σε «πισώπλατη μαχαιριά» και να κάνει πλέον ανοιχτά λόγο για συνεργασία της Άγκυρας με τους τρομοκράτες.

Η ραγδαία επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, με τους ηγέτες της Δύσης να κάνουν εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης και τον Ερντογάν να επιμένει ότι δεν θα αλλάξει πολιτική στο συριακό. Εκατοντάδες ήταν οι Ρώσοι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από την Πρεσβεία της Τουρκίας, φωνάζοντας συνθήματα εχθρικά προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνοντας πέτρες και σπάζοντας τζάμια.

Ισλαμοποιούν την Τουρκία
Δίνοντας συνέχεια στις κατηγορίες, ο Βλαδιμίρ Πούτιν τόνισε χθες πως η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας ενθαρρύνει την ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας.
«Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που είδαμε προχθές. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε ότι η σημερινή τουρκική ηγεσία, εδώ και αρκετά χρόνια, ακολουθεί μια εσκεμμένη πολιτική στήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS. Παράλληλα, Βλαδιμίρ Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να μη μεταβαίνουν στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για αναγκαίο μέτρο μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Δεν κηρύττουν πόλεμο
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξάλλου δήλωσε πως η Ρωσία «δεν θα κηρύξει τον πόλεμο στην Τουρκία», παρά την «προσχεδιασμένη πρόκλησή» της. «Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν πρόκειται για μια αυθόρμητη ενέργεια, μοιάζει πολύ με προσχεδιασμένη πρόκληση», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως «οι σχέσεις μας με τον τουρκικό λαό δεν έχουν αλλάξει».

Ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία μιας ώρας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος, σύμφωνα με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας», λέγοντας πως το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε για 17 δευτερόλεπτα τον τουρκικό εναέριο χώρο. Παρ' όλ' αυτά ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε την επίθεση «εντελώς απαράδεκτη», προσθέτοντας πως η Μόσχα πρόκειται να «επανεξετάσει σοβαρά» τις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Χθες, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε τις φήμες περί ενδεχόμενης συνάντησης του Λαβρόφ με τον Τούρκο ομόλογό του.

Δεν επιθυμεί κλιμάκωση ο Ερντογάν
Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη χθες, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση, και ισχυρίστηκε ότι η χώρα του ενήργησε με γνώμονα την υπεράσπιση της δικής της ασφάλειας και των δικαιωμάτων επί των συνόρων της. Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητήθηκε από το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος να φύγει από τον τουρκικό εναέριο χώρο 10 φορές σε διάστημα 10 λεπτών, κι όταν δεν αποχώρησε εβλήθη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και δυο Τούρκοι πολίτες από τα συντρίμμια. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλιμακώσουμε το συμβάν. Είπε επίσης πως δεν γνώριζαν για την εθνικότητα του αεροσκάφους.

«Πλήττουν Τουρκομάνους»
Ο Ερντογάν ανέφερε πως η τουρκική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει στη Συρία. «Θα συνεχίσουμε τις ανθρωπιστικές μας προσπάθειες και στις δύο πλευρές των συνόρων. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε νέο κύμα μετανάστευσης», πρόσθεσε, καταγγέλλοντας εκ νέου τη ρωσική επέμβαση στη Συρία με στόχο την παραμονή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία. «Κανείς δεν είναι αφελής», υπογράμμισε. «Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να βάλουν κατά του Νταές (Ισλαμικό Κράτος), όμως σε αυτή την περιοχή δεν υπάρχουν μαχητές του Νταές. Πλήττουν τους Τουρκομάνους του Μπαγιρμπουκάκ», επέμεινε ο Ερντογάν.

Είχαμε προειδοποιήσει
Δηλώσεις έκανε χθες και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου, που τόνισε πως η Τουρκία είχε από τον Οκτώβριο προειδοποιήσει τη Ρωσία για τους κανόνες εμπλοκής και τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου, ωστόσο, όπως είπε, δεν εισακούστηκε από τη Μόσχα. Πρόσθεσε πως οι επιθέσεις της Ρωσίας σε χωριά Τουρκομάνων της Συρίας δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στο όνομα της πάλης ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Τέλος, δήλωσε πως παρά την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών η Άγκυρα θα κρατήσει ανοικτά τα «κανάλια» επικοινωνίας με τη Μόσχα. «Δεν έχουμε πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε.

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τουρκικά φορτηγά
Χθες βράδυ μεταδόθηκε ότι είκοσι τουρκικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια πήραν φωτιά, έπειτα απ' τον βομβαρδισμό τους από ρωσικά αεροσκάφη, όταν μπήκαν στη Συρία από την επαρχία Κιλίς της Τουρκίας, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν εφτά άτομα και τραυματίστηκαν άλλα δέκα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τα φορτηγά μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες της επαρχίας Αζέζ, βορείως του Χαλεπίου. Τα φορτηγά έγιναν στάχτη, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ο διοικητής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη Συρία δήλωσε ότι τα φορτηγά δέχτηκαν επίθεση από ρωσικά μαχητικά.

Πάντως, ενώ αρχικά είχε μεταδοθεί ότι τα φορτηγά ανήκαν στην ισλαμική ανθρωπιστική οργάνωση IHH, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι μέλη της οργάνωσης προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά, αλλά δεν γνωρίζουν ούτε σε ποιον ανήκουν τα φορτηγά, ούτε και ποιος τα βομβάρδισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα