Προς διερεύνηση οι καταγγελίες για λάνθασμένες αναλύσεις

Απορρίπτει τις καταγγελίες του διαβητικού συνδέσμου Κύπρου για λανθασμένες αναλύσεις σε παιδιά, η εκπρόσωπος των ιατρικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Καρολίνα Στυλιανού.

Μιλώντας στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" η κ. Στυλιανού, έκανε λόγο για μπέρδεμα και παρεξήγηση επισημαίνοντας ότι κανένας γιατρός, όπως η ίδια πιστεύει, δεν έδωσε θυροξίνη σε παιδί χωρίς να εκτιμήσει την κλινική του εικόνα.

Η κ. Στυλιανού, τόνισε ότι κανένα κλινικό αποτέλεσμα δεν είναι διαγνωστικό. "Καμιά φορά, μπορεί να κάνουν έλεγχο για

θυροξίνη και άλλοι παράγοντες και πρωτεΐνες στο αίμα επεμβαίνουν και αλλοιώνουν το αποτέλεσμα".

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι δεν έγινε καμία επίσημη καταγγελία στο Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, μόλις ενημερώθηκε για τις καταγγελίες, διέταξε άμεση διερεύνηση.

Σε σχέση με την πρόθεση του Υπουργείου να αντικαταστήσει την ινσσουλίνη Landus, μια ινσουλίνη 24ωρης δράσης, που για πολλά χρόνια ήταν το «οπλοστάσιο» των διαβητικών, η κ. Στυλιανού επεσήμανε ότι το Υπουργείο δεν κλείνει τα μάτια και τα αυτιά του σε νέα σκευάσματα που η τιμή τους είναι πιό ελκυστική.

"Το κράτος, πάντα για οποιαδήποτε αγορά για εξοπλισμό ή φάρμακα εξετάζει τις προδιαγραφές για να έχει μέγιστο όφελος ασθενών ενώ ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα και υπολογίζεται το κόστος".

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Στυλιανού, επεσήμανε ότι η ιατρική αμέλεια όπως δείχνουν και ευρωπαϊκές μελέτες οφείλεται κατά 70% σε πλημμελές σχεδιασμό συστήματος που καλούνται οι γιατροί να υπηρετήσουν.

"Δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στα θέματα υγείας και θα διαμαρτυρόμαστε για το καλό συμφέρον των ασθενών"

Keywords
Τυχαία Θέματα