Προς αναζήτηση νέας μεθοδολογίας

Νέα συνάντηση σήμερα Αναστασιάδη-Ακιντζί σε μια προσπάθεια επανάκτησης της χαμένης εμπιστοσύνης
Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου είναι η καλύτερη δικλείδα ασφαλείας, αναφέρει στην κοινή διακήρυξή της η Σύνοδος Νοτίων Κρατών μελών της ΕΕ. Στο πλευρό της Κύπρου η Ισπανία για το θέμα των τεσσάρων ελευθερίων

Διερευνητικές επαφές ενόψει και της σημερινής νέας συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος

του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε που συναντήθηκε με τους πολιτικούς αρχηγούς των δυο μεγάλων κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης μαζί με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ είχε, επίσης, αργότερα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και τα μέλη της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας. Μετά το πέρας της τελευταίας συνάντησης, ο κ. Έιντε έκανε λόγο για παραγωγικές επαφές, τονίζοντας πως αναμένει μια δυναμική επανέναρξη που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα κινηθούν τις επόμενες εβδομάδες, σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού.

Εξήγησε, μάλιστα, πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην εξεύρεση τρόπου, έτσι ώστε οι δυο ηγέτες να συμφωνήσουν σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα και κύρια επιδίωξη θα είναι η γεφύρωση των διαφορών που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών.

Απορρίπτει τα περί επιδιαιτησίας
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Έιντε ξεκαθάρισε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει καμιά πρόθεση να αναλάβει καθήκοντα επιδιαιτησίας. «Η όποια λύση, αν θα προκύψει, θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και όχι προϊόν επιδιαιτησίας», τόνισε, προσθέτοντας «Οι δυο ηγέτες θα αποφασίσουν ποια θα είναι η δική μου συμβολή».

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ενδεχομένως μέρος της εμπιστοσύνης», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι είναι καίριας σημασίας να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη αυτή σύντομα.

Όσον αφορά την προσπάθεια που γίνεται για αλλαγή της υφιστάμενης μεθοδολογίας, τόνισε ότι ήρθε η ώρα οι ηγέτες να βρουν έναν τρόπο να ενοποιήσουν τα εκκρεμούντα ζητήματα, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η συνολική επίλυση και συμφωνία για το Κυπριακό.

«Αύριο, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», σημείωσε με νόημα. Ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ είχε, επίσης, αργά το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Επαφές Αβέρωφ Νεοφύτου
Σειρά συναντήσεων είχε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενόψει της σημερινής επανέναρξης των συνομιλιών. Συγκεκριμένα, ο κ. Νεοφύτου είχε μια παραγωγική συνάντηση, όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Έιντε.

Ακολούθως, έγιναν συναντήσεις με την Αμερικανίδα πρέσβειρα κα Ντόχερτι, ενώ αργότερα συναντήθηκε και με τον Γάλλο πρέσβη. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε, επίσης, συναντήσεις με τον Πρέσβη της Ρωσίας, αλλά και με τον Πρέσβη της Γερμανίας.

Οι συναντήσεις αυτές δείχνουν τη συνεχιζόμενη και έντονη εμπλοκή που επιχειρεί και θέλει να έχει ο κ. Νεοφύτου στη διαμόρφωση του κλίματος γύρω από τα όσα θα συζητηθούν στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των προσπαθειών του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τα είπαν Άντρος- Έιντε
Συνάντηση με τον Νορβηγό Διπλωμάτη είχε και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να μεταφέρει τις θέσεις του κόμματός του σε σχέση με τη συνέχεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό.

Μιλώντας στο Sigmalive, ο κ.Κυπριανού επεσήμανε ότι κύριος στόχος του κ. Έιντε ήταν να διεξαχθεί ένας ειλικρινής διάλογος, ενώ επεσήμανε πως δεν θα ήταν αρνητικό το να γίνουν εισηγήσεις ή προτάσεις σε ανεπίσημο ή σε προφορικό επίπεδο από την πλευρά του, φτάνει να μην έχουν οποιαδήποτε δεσμευτική χροιά.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το καλύτερο σε αυτό το στάδιο, θα ήταν να γίνει ένα πακέτο σημαντικών ζητημάτων, τα οποία να συζητηθούν μαζί, σε μια μη δεσμευτική και ελεύθερη συζήτηση, μεταξύ των δυο πλευρών.

Εμβαθύνουν τις σχέσεις Λευκωσία-Μαδρίτη
Την πλήρη κατανόηση, αλλά και στήριξη της Ισπανίας στο ζήτημα των τεσσάρων ελευθερίων, έλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που πραγματοποίησε, χθες, συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι στο Παλάτι Moncloa στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου των αρχηγών κρατών των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ που πραγματοποιείται στην ισπανική πρωτεύουσα.

«Τα όσα έχουν συζητηθεί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό δημιουργούν τις προοπτικές για περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισπανίας», δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, το Κυπριακό και ιδιαίτερα θέματα των εγειρόμενων αξιώσεων (από πλευράς Τουρκίας), το θέμα της εξόδου της Βρετανίας και η προοπτική και το μέλλον, βεβαίως, της Ευρώπης.

«Όσον αφορά το Κυπριακό, το πλέον ενδιαφέρον είναι η βασική αρχή, την οποίαν εξέφρασε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, και η οποία ταυτίζεται και με τις θέσεις τις Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και δεν μπορεί να υπάρξει λύση με παρεκκλίσεις από αυτές τις αρχές, όπως η αξίωση για τις τέσσερεις ελευθερίες που προβάλλεται από πλευράς Τουρκίας.

Και τα των εγγυήσεων βεβαίως και κάποια άλλα θέματα που εγείρονται, τα έχω με λεπτομέρεια αναπτύξει στον Ισπανό Πρωθυπουργό», ανέφερε ο Πρόεδρος.

Η κοινή Διακήρυξη
Ενθαρρυντική ήταν η Διακήρυξη που εξέδωσε η Σύνοδος Νοτίων Κρατών μελών της ΕΕ, στην οποία τονίζεται η ανάγκη για λύση χωρίς εγγυήσεις, η οποία θα βασίζεται στα ψηφίσματα ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συγκεκριμένα, στο σημείο 10 της Διακήρυξης επισημαίνονται τα εξής:

«Παρακολουθούμε στενά και επαναβεβαιώνουμε τη στήριξή μας στη διαδικασία για επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, η οποία να συμβαδίζει με τα ψηφίσματα του Σ.Α ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επαναλαμβάνουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τη λύση και ότι η παρουσία της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ είναι η καλύτερη δικλείδα ασφαλείας για μια επανενωμένη Κύπρο».

Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τους αρχηγούς των επτά κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ για τη στήριξή τους στο Κυπριακό, ενώ παράλληλα καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, στη Στοκχόλμη και στην Αίγυπτο.

Βυζαντινά παιχνίδια βλέπει ο Οζγκιουργκιούν
Για «βυζαντινά παιχνίδια» που επαναλαμβάνονται, έκανε λόγο ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, σχολιάζοντας την απόφαση της Βουλής την περασμένη Παρασκευή και υποστήριξε ότι ακόμα και αν αποδόθηκε λάθος αυτή η απόφαση στον τ/κ λαό, αυτός συνειδητοποιεί ότι δεν αρκεί για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι η αρμοδιότητα για τις αναφορές και τις γιορτές στα ε/κ σχολεία, συμπεριλαμβανομένου του ενωτικού δημοψηφίσματος, έχει μεταφερθεί στον Υπουργό Παιδείας.

Στη γραπτή δήλωση, ο «πρωθυπουργός» υποστηρίζει ότι η Ένωσις, που είναι ο κύριος λόγος για τα κακά της Κύπρου, μετά την κατάρρευση - όπως γράφει - της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1963, «δεν έχει εγκαταλειφθεί» και προσθέτει ότι ο Υπουργός Παιδείας είναι καθοδηγούμενος από την εκκλησία, που διοικεί το σύστημα της παιδείας στην ε/κ πλευρά.

Υπενθύμισε τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι η μειοψηφία δεν μπορεί να εξισωθεί με την πλειοψηφία και κάνοντας αναφορά στο τι έγινε στη Διάσκεψη της Γενεύης και την κατάθεση των χαρτών, σημείωσε ότι αναμένεται με ενδιαφέρον το ποια θέματα θα συζητηθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα