Πρόοδος σε θέματα κλειδιά στο κυπριακό

Για σημαντική πρόοδο σε θέματα κλειδιά, μίλησε μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ για το κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι οι δύο ηγέτες ολοκλήρωσαν την έκτη συνάντησή τους και από την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, “είχαμε την πιο έντονη περίοδο διαπραγματεύσεων μέχρι σήμερα, με ουσιαστικές, καθημερινές συναντήσεις”.

Παράλληλα με τις συναντήσεις των διαπραγματευτών,

οι ομάδες εργασίας για το περιουσιακό και για θέματα ΕΕ συναντώνται σε αυξανόμενη συχνότητα, σημειώνοντας πρόοδο σε ορισμένα βασικά ζητήματα.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, είπε, οι ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση και επικεντρώθηκαν σε θέματα διακυβέρνησης και διαμοιρασμού εξουσίας, στο περιουσιακό, τα κριτήρια για το εδαφικό, διαθεματικά ζητήματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέματα οικονομίας. Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τη συνεχιζόμενη εφαρμογή μιας σειράς μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο κ. Έιντε είπε ότι οι ηγέτες αναγνωρίζουν τη σημασία όπως οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση ενσωματωθούν στη συνολική διευθέτηση, με σεβασμό στο διζωνικό και δικοινοτικό χαρακτήρα της λύσης.

“Η ομάδα εργασίας για θέματα ΕΕ είχε την πρώτη της συνάντηση αυτή τη βδομάδα. Οι ηγέτες καλωσόρισαν τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης και να προετοιμαστεί για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλο το νησί. Στο πλαίσιο αυτό, η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο, θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να υπογραμμίσει περαιτέρω την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών”, πρόσθεσε.

Ο κ. Έιντε είπε επίσης ότι, τονίζοντας τη σημασία της οικονομικής διάστασης της λύσης, οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί επικεντρώθηκαν και σε αυτό το ζωτικό θέμα. Στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό κλίμα είναι σημαντικό μια λειτουργική, ομόσπονδη Κύπρος να είναι οικονομικά βιώσιμη και προσηλωμένη στην αξιοποίηση των οικονομικών ευκαιριών, που θα υπάρξουν ως αποτέλεσμα της επίτευξης οριστικής διευθέτησης. Αυτό, σημείωσε, θα γίνει σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Πρόεδρος

Σε δηλώσεις του από το Προεδρικό μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η διασφάλιση, μέσα από τους κανόνες της ΕΕ, αυτού που έχει συμφωνηθεί: της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας.

«Παραδείγματος χάρη, πολιτική ισότητα είναι κάτι που υπάρχει σε όλα τα ομοσπονδιακά καθεστώτα. Από εκεί και πέρα υπάρχει η δικοινοτικότητα, και, χωρίς να αφαιρούμε δικαιώματα από τους πολίτες, προσπαθούμε να δούμε πώς είναι δυνατόν - διασφαλίζοντας τις τέσσερεις ελευθερίες (ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη διακίνηση και ούτω καθεξής), ή και ρυθμίζοντας τα περιουσιακά θέματα - να μην επηρεάζεται όχι μόνο η τουρκοκυπριακή, αλλά και η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία από ‘μόλυνση’ ενδεχομένως ή αλλοίωση , αν θέλετε, της πληθυσμιακής αναλογίας ώστε να ανατραπούν οι πλειοψηφίες που θα πρέπει να υπάρχουν στην κοινοτική βάση», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα