«Προμελετημένες, οργανωμένες, χρηματοδοτούμενες» επιθέσεις κατά ΟΗΕ στο Κονγκό

Οι επιθέσεις εναντίον μελών του ΟΗΕ και του προσωπικού που καταβάλλει προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό είναι «προμελετημένες, οργανωμένες και χρηματοδοτούμενες», κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του οργανισμού, Ζαν- Πιέρ Λακρουά.

«Είναι οργανωμένες και σχεδιασμένες», επεσήμανε ο Λακρουά, ο οποίος ολοκληρώνει σήμερα στην Κινσάσα τριήμερη επίσκεψη στη ΛΔ Κονγκό.

«Δεν το λέω

αυτό για να υποτιμήσω την αγανάκτηση του πληθυσμού που υποφέρει. Κατανοούμε αυτή την αγανάκτηση. Και, παράλληλα, υπάρχουν ενέργειες που είναι προμελετημένες, οργανωμένες και χρηματοδοτούμενες», συνέχισε ο ίδιος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio France International (RFI).

«Δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία. Πρέπει οι υπεύθυνοι σε όλα τα επίπεδα να αποκαλυφθούν και να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους», κατέληξε χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Εδώ και δέκα ημέρες σημειώνονται στην πόλη Μπένι διαδηλώσεις, με τους κατοίκους να κατηγορούν τους Κυανόκρανους του ΟΗΕ ότι παρακολουθούν απαθείς τις σφαγές πολιτών. Τουλάχιστον επτά διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί.

Σήμερα, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν στον αέρα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που ήθελαν να φτάσουν στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες είχαν δεχθεί επίθεση και την προηγούμενη Δευτέρα.

Έπειτα από έκκληση οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, κηρύχθηκε γενική απεργία στην πόλη αυτή της ανατολικής ΛΔ Κονγκό.

Εξάλλου, τρεις άνθρωποι λιντσαρίστηκαν σε διάστημα 48 ωρών από την Πέμπτη ως το Σάββατο από πολίτες καθώς πίστευαν ότι είναι μέλη των Συμμαχικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ADF), μιας εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης, στην οποία αποδίδονται οι σφαγές στο Μπένι. Δύο εξ αυτών ήταν στρατιωτικοί, επεσήμανε ο στρατός της χώρας.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν σφαγιασθεί σε διάστημα ενός μήνα στην περιοχή του Μπένι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα