Προκηρύχθηκε η κατασκευή υφάλων σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές

Προκηρύχθηκε η κατασκευή τεχνητών υφάλων στις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές (ΘΠΠ) Γεροσκήπου, Λάρνακας και «Δασούδι» Λεμεσού και Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, με συνολικό προϋπολογισμό για τα τρία έργα 2,6 εκατομμύρια ευρώ.



Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν τον ερχόμενο Μάιο και η διάρκεια εκτέλεσής τους είναι 12 μήνες.

Τα βασικά στοιχεία των τριών Έργων αφορούν τη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Γεροσκήπου και θαλάσσιο χώρο 5.900.000 τ.μ., μεταξύ των εγκαταστάσεων του εστιατορίου

του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στη Γεροσκήπου και του διαύλου του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου (εκβολές ποταμού Εζουσας). Μέρος των κατασκευών τοποθετείται σε κοντινή απόσταση και περιμετρικά του βυθισμένου σκάφους Laboe και ανατολικά και δυτικά από την άκρη τους σκάφους σε αποστάσεις 10-40 μέτρα περίπου. Προβλέπει τη δημιουργία νέου σημείου πρόσδεσης για τα σκάφη που θα επισκέπτονται την περιοχή.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα 2014-2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία και το κόστος του Έργου εκτιμάται σε €546.000, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές Λάρνακας και «Δασούδι» Λεμεσού, το έργο αφορά την κατασκευή τεχνητού υφάλου στη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή Λάρνακας που βρίσκεται στην περιοχή Ορόκλινης και καταλαμβάνει 2.200.000 τ.μ. με όρια  1.200 μέτρα δυτικά των διοικητικών ορίων των Βρετανικών Βάσεων με το νότιο άκρο να είναι γύρω στα 2.600 μέτρα περίπου από την ακτή. Μέρος των κατασκευών τοποθετείται σε κοντινή απόσταση και περιμετρικά του σκάφους «Ελπίδα» και του σκάφους LEF1 και προβλέπει τη δημιουργία τριών σημείων πρόσδεσης για τα σκάφη που θα επισκέπτονται την περιοχή του υφάλου.

Σε ό,τι αφορά το «Δασούδι» Λεμεσού προβλέπεται κατασκευή τεχνητού υφάλου με επιφάνεια 1.450.000 τ.μ. μεταξύ του ξενοδοχείου Crowne Plaza στα δυτικά με επέκταση 1.000 μέτρα προς τα ανατολικά, πριν τις εγκαταστάσεις του εστιατορίου του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στην περιοχή «Δασούδι». Μέρος των κατασκευών τοποθετείται σε κοντινή απόσταση και περιμετρικά του βυθισμένου σκάφους “Lady Thetis” και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σημείου πρόσδεσης για τα σκάφη που θα επισκέπτονται την περιοχή του υφάλου.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα 2014-2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία και εκτιμάται κόστος €1,23 εκ., περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Για τις  θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, προβλέπεται για την περιοχή Παραλιμνίου κατασκευή τεχνητού υφάλου που καταλαμβάνει 630.000 τ.μ. με όρια 500 μέτρα βόρεια του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Παραλιμνίου.  Μέρος των κατασκευών τοποθετείται σε κοντινή απόσταση και περιμετρικά των βυθισμένων σκαφών “NEMESIS III” και “LIBERTY” και προβλέπει τη δημιουργία σημείου πρόσδεσης για τα σκάφη που θα επισκέπτονται την περιοχή του υφάλου.

Στην περιοχή Αγίας Νάπας προβλέπεται κατασκευή τεχνητού υφάλου που καταλαμβάνει 1.850.000 τ.μ. με όρια  1.700 μέτρα δυτικά του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου Αγίας Νάπας και μέρος των κατασκευών σε κοντινή απόσταση και περιμετρικά του ποντισμένου σκάφους «ΚΕΡΥΝΕΙΑ». Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα 2014-2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το κόστος του Έργου εκτιμάται σε €770.000, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα