Προκαταρκτική έκθεση Ευσταθίου για ισχυρισμούς σε χώρους κράτησης ΚΜ του ΣτE

Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη οι εργασίες του 4ου Μέρους της Συνόδου 2022 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο Βουλευτής Κωστής Ευσταθίου, Εισηγητής της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συνέλευσης, παρουσίασε, ενώπιον της Επιτροπής, προκαταρκτική έκθεσή του, με θέμα τους ισχυρισμούς περί συστηματικών βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας σε χώρους κράτησης σε κράτη μέλη του Συμβουλίου

της Ευρώπης (ΣτΕ).

Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στο χάσμα μεταξύ της πλήρους απαγόρευσης βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, η οποία κατοχυρώνεται στο διεθνές δίκαιο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της πραγματικής εφαρμογής της.

Δυστυχώς, επεσήμανε, εξακολουθούν να καταγράφονται περιστατικά άσκησης αδικαιολόγητης χρήσης βίας ή κατάχρησης εξουσίας από τις αρχές επιβολής του νόμου σε πολλά κράτη μέλη του ΣτΕ.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε, θα πρέπει να θεσπιστεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ποινικοποίηση των απαράδεκτων αυτών πρακτικών και αποτελεσματική δίωξη των ενόχων. 

Ο κ. Ευσταθίου παρουσίασε επίσης στα μέλη της Επιτροπής τα συμπεράσματά του από την συμμετοχή του, ως εκπρόσωπος της ΚΣΣΕ, στην 131η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία μέσω του Δικαίου (Επιτροπή της Βενετίας), τον περασμένο Ιούνιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα