Πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού τομέα: Διοχετεύτηκαν 750 εκατ. ευρώ

Τα προγράμματα στήριξης του αγροτικού μας τομέα, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την προγραμματική περίοδο 2023-2027, παρουσιάστηκαν σήμερα από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή, σε συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου  Αναστασιάδη.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στον πολυδιάστατο χαρακτήρα του Στρατηγικού Σχεδίου, επισημαίνοντας πως περιέχει παρεμβάσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα,

στη διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών μας πόρων, στην ηλικιακή ανανέωση  του γεωργικού πληθυσμού, στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στην ύπαιθρο και στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων απασχόλησης. «Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από το Κράτος για την προσεχή προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ αναμένεται να ξεπεράσει τα 450 εκατομμύρια ευρώ, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ για τους αγρότες μας

Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο κ. Αναστασιάδης, πως κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής μας, διοχετεύθηκε προς τους αγρότες μας, μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ποσό που ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια ευρώ. «Πρόσθετα, ως Κυβέρνηση, έχουμε εφαρμόσει και μια σειρά εθνικών σχεδίων ενίσχυσης του αγροτικού μας κόσμου. Ενδεικτικά να σημειώσω πως, σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο πακέτα στοχευμένων μέτρων οικονομικής στήριξης των αγροτών μας, που πλησιάζει τα 50 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε. Επιπρόσθετα, επεσήμανε πως μέσω της νέας πολιτικής αναπλήρωσης της απώλειας του αγροτικού εισοδήματος που υιοθετήθηκε με τη λειτουργία του Ταμείου Διαχείρισης Κινδύνων στον Αγροτικό Τομέα, χορηγήθηκαν, από το 2019 μέχρι και σήμερα, αποζημιώσεις ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ σε αγρότες που είχαν υποστεί ζημιές από θεομηνίες και ακραία καιρικά φαινόμενα. «Χαρακτηριστική της σημασίας που δίνει η Κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα», πρόσθεσε «είναι και η συμπερίληψη στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στο Πρόγραμμα Κύπρος το Αύριο σημαντικού αριθμού έργων και μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να έχουν θετική επίδραση στην αγροτική δραστηριότητα του τόπου μας, συνολικής αξίας άνω των 75 εκατομμυρίων ευρώ».

Το νέο Στρατηγικό Σχέδιο συνδέεται άμεσα με το μέλλον της κυπριακής γεωργίας

Στη συνέχεια ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής παρουσίασε το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027 το οποίο, όπως είπε, αντικατοπτρίζει πλήρως το όραμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το μέλλον της κυπριακής γεωργίας και των αγροτικών μας περιοχών. «Είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στις νέες προκλήσειςπου έχουν αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα και παρέχει ουσιαστική συνεισφορά στην εξυπηρέτηση των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στην Πράσινη Συμφωνία», συνέχισε, τονίζοντας πως το Στρατηγικό Σχέδιο είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης με την κοινωνία, τις αγροτικέςοργανώσεις, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τους παραγωγικούς κλάδους και τους περιβαλλοντικούς φορείς.

Οι εννιά στόχοι της ΚΑΠ

Ο Κώστας Καδής ανέφερε πως το νέο Στρατηγικό Σχέδιο βασίζεται στους εννιά στόχους της ΚΑΠ, που είναι:

Η αποκατάσταση του γεωργικού δυναμικού από φυσικές καταστροφές.

Η μείωση του κόστους ενέργειας, μέσω αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου των Ομάδων/Οργανώσεων Παραγωγών.

Η χρηματοδότηση νέων έργων αξιοποίησης ανακυκλωμένου νερού για μείωση της χρήσης επιφανειακών και υπόγειων υδάτων.

Η περαιτέρω μείωση απωλειών των μεγάλων αρδευτικών δικτύων.

Οι αντισταθμιστικές ενισχύσεις στους γεωργούς για τήρηση υποχρεώσεων έναντι διαταγμάτων περιοχών Natura 2000.

Η εφαρμογή παρεμβάσεων για νέους γεωργούς.

Το ευνοϊκότερο πλαίσιο ενισχύσεων για την εγκατάσταση νέων γεωργών στις ορεινές περιοχές.

Η δέσμευση για σημαντική αύξηση των εκμεταλλεύσεων και των εκτάσεων στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Διαβάστε επίσης: Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις Προεδρικές- Αυτό είναι το τελικό (pics)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόγραμμα, Διοχετεύτηκαν 750,programma, diocheteftikan 750