Πρόγραμμα εμβολιασμού: Ο πυρετός, οι παρενέργειες και το πιστοποιητικό(ΒΙΝΤΕΟ)

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Κύπρο μίλησε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο αναπληρωτής καθηγητής, Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Χρίστος Πέτρου και απάντησε σε ερωτήματα που αφορούν την κατάσταση της υγείας όσον θα εμβολιαστούν, τον ρόλο των Προσωπικών Ιατρών και τις παρενέργειες των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον δρ. Πέτρου «εάν όλα πάνε καλά οι εμβολιασμοί στην Κύπρο θα ξεκινήσουν αρχές του Γενάρη και σιγά-σιγά θα

ξεκινήσει να γίνεται πιο μαζικός». Σε ερώτηση ποια θα πρέπει να είναι η κατάσταση της υγείας όσων θα επιλέξουν να εμβολιαστούν ο δρ Χρίστου είπε πως σημαντικός περιορισμός που ισχύει για όλα τα εμβόλια είναι να μην έχει κάποιος πυρετό.

«Εάν έχει πυρετό δεν θα πρέπει να εμβολιαστεί μέχρι να πέσει ο πυρετός. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες για τα παιδιά και τις εγκύους και θα δούμε ποιες είναι οι αντενδείξεις σε αυτές τις ομάδες του πληθυσμού. Ο καθένας εάν έχει αμφιβολίες για την κατάσταση της υγείας του θα πρέπει να συμβουλευτεί τον Προσωπικό του Ιατρό εάν υπάρχει κάποιος περιορισμός ή αν θα πρέπει να έχει κάτι υπόψη του,  όχι μόνο για το συγκεκριμένο εμβόλιο αλλά για όλα τα εμβόλια», εξήγησε.

Πρόσθεσε πως, « οι Προσωπικοί Ιατροί είναι το πρώτο σημείο της αλυσίδας στη διαδικασία ώστε να προχωρήσει κάποιος στον εμβολιασμό».

Απαντώντας σχετικά με τα ποσοστά προστασίας από τον ιό μετά τον εμβολιασμό ο δρ Χρίστου είπε πως, «για το εμβόλιο της Pfizer αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η προστασία δημιουργείται επτά ημέρες μετά την δόση. Για την Moderna θα είναι 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Υπάρχουν δεδομένα που αναφέρουν πως υπάρχει προστασία από τον ιό ανάμεσα στις δύο δόσεις αλλά δεν είναι σημαντικό το ποσοστό προστασίας».

«Ο εμβολιασμός στον γενικό πληθυσμό αναμένεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2021 σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε. Δεν είναι τα εμβόλια που θα μας σώσουν αλλά ο εμβολιασμός. Συλλογικά θα πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί», σημείωσε.

Όσον αφορά τις παρενέργειες των εμβολίων ο δρ Χρίστου, εξήγησε πως «έχουμε ανεπιθύμητες  συχνές και μη σοβαρές παρενέργειες και υπάρχουν κάποια περιστατικά που μπορεί να μη συνδέονται με το εμβόλιο όπως συνέβη στη Βρετανία με αναφυλακτικές αντιδράσεις που ήταν σε άτομα που είχαν βαριά προδιάθεση με αναφυλακτικές αντιδράσεις. Σίγουρα θα παρουσιαστούν και σπάνιες παρενέργειες όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα αλλά θα πρέπει να παρακολουθούμε την ασφάλεια και θα είναι ένας από τους όρους που θα θέσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φάρμακων».

Σε σχέση με το πιστοποιητικό εμβολιασμού ο δρ Χρίστου είπε πως θα υπάρχει η κλασική κάρτα εμβολιασμού αλλά και από το ηλεκτρονικό σύστημα θα μπορεί να τυπώσει κάποιος το πιστοποιητικό του.

Διαβάστε επίσης:

Το χαρτοφυλάκιο των εμβολίων στην Κύπρο- Οι ημερομηνίες παράδοσης (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Ο εμβολιασμός στην πράξη: Ποιες ομάδες πληθυσμού θα έχουν προτεραιότητα

Πλάνο εμβολιασμών: «Υπάρχει δυνατότητα να εμβολιάζεται ένα άτομο κάθε 6 λεπτά»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόγραμμα, ΒΙΝΤΕΟ,programma, vinteo