Προετοιμασία Ισραήλ για απειλές σε Α.Μεσόγειο εξαιτίας κρίσης στον Κόλπο

 Το Ισραήλ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πιθανές απειλές για τα ναυτικά και εμπορικά πλοία του και τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στον Κόλπο για την κατάσχεση βρετανικών πετρελαιοφόρων από τους Φρουρούς της Επανάστασης. 

Σύμφωνα με την ισραηλινή Haaretz, σε πρόσφατη συζήτηση σχετικά με πιθανά μέτρα αντιμετώπισης απειλών κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ και μακρύτερα, αξιωματούχοι της άμυνας δήλωσαν ότι το Ιράν διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ναυτική σκηνή όχι μόνο στον

Κόλπο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, και διατρέχει κίνδυνος για τα ισραηλινά σκάφη που διέρχονται από τα στενά του Τiran  στην Ερυθρά Θάλασσα.

To Ισραήλ δεν έχει εντοπίσει καμία ιρανικό σχέδιο για να το αντιμετωπίσει στη θάλασσα και οι αξιωματούχοι αξιολογούν ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να αξιολογήσει το κόστος για τις κυρώσεις που της επιβάλλονται, αποφεύγοντας παράλληλα μια ενέργεια που θα θεωρείται κήρυξη πολέμου. 

«Το Ιράν κατανοεί ότι η επίθεση εναντίων ενός ισραηλινού σκάφους, εμπορικού ή στρατιωτικού, δεν θα περάσει  χωρίς τιμωρία. Επομένως, ακόμη και σε μια κλιμάκωση, η Τεχεράνη θα προτιμούσε πιθανότατα να υποστηρίξει τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζει, όπως οι Χούτις στην Υεμένη ή η Χεζμπολάχ στο Λίβανο, για λογαριασμό της. Αυτές οι ομάδες είναι ικανές να στοχεύουν ισραηλινά πλοία μέχρι 300 χιλιόμετρα μακριά, τοποθετώντας όλα τα ισραηλινά ύδατα στο βεληνεκές ιρανικών πυραύλων στο Λίβανο, τη Συρία ή την Υεμένη.

Πρόσφατα στην νότια πόλη Eilat δημιουργήθηκε ένα φυσικό θαλάσσιο σύνορο για να προστατεύσει τα πλοία που αγκυροβολούν στο ναυτικό λιμάνι του, προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο πολιτικών σκαφών που μεταφέρουν τους τουρίστες, αλλά και λόγω των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή και των πληροφοριών που υποδηλώνουν πιθανή επίθεση από  ταχύπλοα ή παρόμοια σκάφη.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει «Συζητώντας τις θαλάσσιες απειλές, οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για ενδεχόμενες εναέριες επιθέσεις, καθώς και για επιθέσεις από μεγάλης εμβέλειας βλήματα, αεροσκάφη ή ταχύπλοα σκάφη. Αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι το Ιράν έχει εργαστεί τα τελευταία χρόνια για να μετατρέψει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας σε βλήματα ακριβείας, αναπτύσσοντας τεχνολογία GPS και προηγμένο οπτικό σύστημα»

Keywords
Τυχαία Θέματα