Προειδοποίηση Μόσχας σε Άγκυρα μετά την επίθεση με drone σε Ουκρανία (BINTEΟ)

Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία για πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν επίθεση με drone εναντίον ανταρτών στην Ουκρανία που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι οι συνεχιζόμενες πωλήσεις όπλων της Τουρκίας στην Ουκρανία απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Όπως σημειώνει το Voice of America, η προειδοποίηση ακολουθεί τη δημοσιοποίηση

του βίντεο από το Κίεβο την Τρίτη που δείχνει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τουρκικής κατασκευής που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά εναντίον αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

UKRAINE: Footage circulating on social media reportedly shows the first combat use of the Tb2 drone in Eastern Ukraine. pic.twitter.com/grM9cqVQMB

— Conflict News (@Conflicts) October 26, 2021

Ο ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής Άρντα Μεβλούτογλου είπε ότι το Κίεβο βλέπει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως πιθανό «game changer» στον αγώνα του κατά των αυτονομιστών, με τους οποίους μάχεται από το 2014.

«Ένα μόνο οπλισμένο drone εξοπλισμένο με δύο βόμβες μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη αμυντική μηχανή ή ένα πολύ ακριβό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου ή να αφαιρέσει μερικά οπλισμένα οχήματα. Έτσι, αυτή η ασυμμετρία παρέχει δυνατότητες σε στρατούς που αντιμετωπίζουν σημαντικές απειλές όπως η Ουκρανία», είπε. Μεβλούτογλου.

Το Κίεβο έχει αγοράσει πολλά τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε μια συμφωνία για την κατασκευή περισσότερων στην ίδια την Ουκρανία – μια προοπτική που ο αναλυτής Ozgur Unluhisarcikli του Ταμείου George Marshall είπε ότι θα ανησυχήσει τη Μόσχα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τουρκικής κατασκευής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν πέρυσι εναντίον του αρμενικού στρατού στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρείχε η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν ήταν αποφασιστικός παράγοντας στη μάχη και η Ρωσία το γνωρίζει αυτό», δήλωσε ο Unluhisarcikli.

Η Τουρκία έχει επίσης, σύμφωνα με αναλυτές, χρησιμοποιήσει με επιτυχία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της στη Συρία και τη Λιβύη.

Η Άγκυρα επιδιώκει επίσης να επωφεληθεί από την επιτυχία των drones της, με τις αναφερόμενες πωλήσεις στην Αιθιοπία και το Μαρόκο να εκκρεμούν τώρα. Ωστόσο, ο αναλυτής Μεβλούτογλου προειδοποιεί ότι οι πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, ειδικά στον ενεργειακό τομέα. Η Ρωσία κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία και έχουμε συνεργασία στη Συρία. Άρα, η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα. Από την άλλη, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ουκρανία, όπως [είναι] εμφανές στον αμυντικό τομέα. Σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η Τουρκία θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», είπε ο Μεβλούτογλου.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να δει τις πωλήσεις της με drone στην Ουκρανία ως ισχυρό μοχλό επί της Μόσχας σε μια σειρά από περιφερειακές διαμάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο.

Keywords
Τυχαία Θέματα