Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία να μην επιτεθεί σε Κούρδους Συρίας

Σε αυστηρές συστάσεις έναντι της Τουρκίας για τη νέα επικείμενη επίθεση-εισβολή στη Συρία προέβη το Αμερικανικό Πεντάγωνο, προειδοποιώντας για τυχόν χτυπήματα ενάντια σε Αμερικανούς στρατιώτες που είναι στις τάξεις του YPG. Η Τουρκία άρχισε ήδη να αναπτύσσει πυροβολικό και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στα βόρεια σύνορα με τη Συρία, ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

«Η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία από οποιοδήποτε πλευρά,

ιδιαίτερα επειδή το αμερικανικό προσωπικό μπορεί να είναι παρών ή κοντά, προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Τέτοιες ενέργειες θα ήταν απαράδεκτες», δήλωσε ο αντιπλοίαρχος Σον Ρόμπερτσον, εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας, στο CNN.

Ο Ρόμπερτσον συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να προασπίσουν την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας, αλλά ο αγώνας εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (YPG) παραμένουν «εταίρος» στον αγώνα αυτόν.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες μετά τη δήλωση του Ερντογάν ότι ο τουρκικός στρατός θα εξαπολύσει μέσα «στις προσεχείς ημέρες» νέα, ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα χαρακτηρίζει την κουρδική παράταξη Μονάδες Προστασίας του Λαού «τρομοκρατική οργάνωση». Η πολιτοφυλακή αυτή είναι όμως η βασική συνιστώσα της αραβοκουρδικής συμμαχίας, η οποία, με την υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, διεξάγει εδώ και μήνες επιχειρήσεις στην ανατολική Συρία.

Το συγκεκριμένο σύνορο στη Βόρεια Συρία, μεγαλύτερο από 500 χιλιόμετρα, βρίσκεται εντελώς εντός του στόχου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, όπως αναφέρει η Yeni Safak, έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν όλους αυτούς τους στόχους από τον αέρα και το έδαφος χωρίς να εισέλθουν στον συριακό εναέριο χώρο και την επικράτεια.

«Τα πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας μπορούν να χτυπήσουν στόχους από ένα βάθος 30 χιλιομέτρων στον αέρα, και τα τουρκικά οβιδοβόλα μπορούν να χτυπήσουν μέχρι βάθος 40 χιλιομέτρων στο έδαφος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αυτό που προκάλεσε την έντονη ανησυχία της Τουρκίας είναι η προσπάθεια των ΗΠΑ να δημιουργήσουν παρατηρητήρια δίπλα στα σύνορα της Τουρκίας. Αν και οι Αρχές των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι τα παρατηρητήρια αποσκοπούν στο να αποτρέψουν πιθανές απειλές κατά της Τουρκίας, οι Τούρκοι θεωρούν πως ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτή τη δράση ήταν να αποφευχθεί οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση κατά του YPG.

Εν τω μεταξύ, ο Νασρ αλ-Χαρίρι, επικεφαλής διαπραγματευτής των δυνάμεων της Συριακής αντιπολίτευσης που στηρίζονται από την Τουρκία, κατηγόρησε τη Ρωσία για την αποτροπή της σύστασης μιας συνταγματικής επιτροπής, η οποία θα ήταν ένα βασικό βήμα για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα