Προειδοποιεί ο Πούτιν:Το πλαφόν θα οδηγούσε σε σοβαρές συνέπειες για την αγορά

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, την ώρα που πολλές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για το θέμα αυτό.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι.

Σύμφωνα

με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις απόπειρες ενός αριθμού δυτικών χωρών να επιβάλουν περιορισμούς στην τιμή του ρωσικού αργού».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ εντείνουν τις τελευταίες ημέρες τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη μέγιστη τιμή του ρωσικού πετρελαίου που εισάγουν.

Η Ρωσία και το Ιράκ είναι και οι δύο χώρες παραγωγοί πετρελαίου και μετέχουν στον ΟΠΕΚ+ ο οποίος καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής με στόχο να ελέγχει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Κρατάμε τη σαμπάνια στο ψυγείο, περιμένοντας ως το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου», δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Γιόζεφ Σικέλα

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι οι τρεις κανονισμοί για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν για την τιμή του φυσικού αερίου, θα υιοθετηθούν στο επόμενο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου, εμφανίστηκε ο προεδρεύων του Συμβουλίου και Υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα.

«Δεν ανοίγουμε ακόμα το μπουκάλι με τη σαμπάνια, αλλά την κρατάμε στο ψυγείο, περιμένοντας ως το επόμενο έκτακτο Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σικέλα. Ο ίδιος σημείωσε ότι η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 13η Δεκεμβρίου, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί.

Σχετικά με το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς που πρότεινε η Επιτροπή, ο Γ. Σικέλα τόνισε ότι «οι συζητήσεις είναι σύνθετες», καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργήσει το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Θα εργαστούμε σκληρά τις επόμενες ημέρες για να επιτύχουμε μια συμφωνία, αυτός είναι ο στόχος», τόνισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, συμπληρώνοντας ότι είναι πολλά αυτά τα οποία διακυβεύονται σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Ο Γ. Σικέλα τόνισε, επίσης ότι υπάρχει επί της αρχής συμφωνία όσον αφορά τους δύο άλλους κανονισμούς που αφορούν στην αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών και στον κανονισμό για τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και το μηχανισμό αλληλεγγύης. Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι δύο αυτοί κανονισμοί θα πρέπει να υιοθετηθούν μαζί με τον κανονισμό για το μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς (ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου).

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, δικαιολόγησε την πρόταση της Επιτροπής λέγοντας ότι το επίπεδο του πλαφόν προσδιορίστηκε πολύ προσεκτικά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι. «Ήμασταν δεσμευμένοι με πολύ συγκεκριμένες οδηγίες. Ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό», τόνισε η Κ. Σίμσον. Πρόσθεσε ότι σήμερα έγινε η πρώτη συζήτηση μεταξύ των υπουργών στη βάση της πρότασης της Επιτροπής και ότι η κάθε χώρα έχει διαφορετικές απόψεις. Από την άλλη, ωστόσο, η Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν συμφωνήσει στους δύο άλλους κανονισμούς για το ενεργειακό, ο ένας εκ των οποίων περιλαμβάνει μια νέα τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα πρέπει να θεσπιστεί ως τα τέλη Μαρτίου, των κοινών προμηθειών φυσικού αερίου και του μηχανισμού αλληλεγγύης.

Διαβάστε επίσης: Παραδοχή Μέρκελ: Δεν είχα πλέον ισχύ για να επιβληθώ στον Πούτιν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα