Πρόεδρος Συνδ. Καταναλωτών:Το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με €70 τη διμηνία

Βράζει από αγανάκτηση και προβληματισμό η κοινωνία από τον τερματισμό της επιδότησης σε ρεύμα και καύσιμα.

Καταναλωτές εκφράζουν ανοιχτά, σε ρεπορτάζ στην κάμερα του Σίγμα, την τεράστια αγωνία τους για τα νέα δεδομένα στην αγορά. Όχι μόνο για την αύξηση στα καύσιμα και τους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για πιθανή επερχόμενη αλυσίδα αυξήσεων τιμών και σε άλλα προϊόντα.

Πνέει μένεα ο σύνδεσμος καταναλωτών, δηλώνοντας ότι το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 45 ευρώ το μήνα. Ενώ,

προειδοποιεί, παράλληλα  ότι οποιεσδήποτε αυξήσεις τιμών σε προϊόντα, θα είναι αδικαιολόγητες.

Πολίτες δήλωσαν στην κάμερα του Σίγμα «Πρέπει να σκεφθούν τον κόσμο, και πρέπει να βρεθούν λύσεις, διότι έχει κόσμο που δεν έχει να φάει. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Η ακρίβεια πρέπει να σταματήσει».

«Αυτό το πράγμα πρέπει να είναι μέριμνα της Πολιτείας, του Κράτους, και όχι του καθενός ξεχωριστά».

Σε δηλώσεις του ο Μάριος Δρουσιώτης, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου καταναλωτών, ανέφερε «Εκείνο που παρατηρούμε εμείς οι καταναλωτές είναι ότι πάντοτε εμείς πληρώνουμε όλα τα σπασμένα. + 01.14».

Οι τιμές άρχισαν από τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 08:30 το πρωί έχει συμπληρωθεί ολόκληρη η αύξηση σε όλα τα πρατήρια παγκύπρια. Η αύξηση είναι 8,3 σεντ για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Αναστάτωση αλλά και αγωνία για τα νέα δεδομένα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, έχει επιφέρει σε μεγάλο ποσοστό νοικοκυριών ο τερματισμός της κρατικής επιδότησης σε καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένας άλλος πολίτης αναφέρει: «Με ένα μισθό 1000 ευρώ, δηλαδή πήγαινε έλα δουλειά, είναι δύσκολο να βάζουμε και να μην βγαίνει και πάνω από την μέση με 20 ευρώ. Νομίζω είναι πάρα πολύ δύσκολο. Είναι δύσκολα τα πράγματα πλέον στην Κύπρο. Οι μισθοί είναι χαμηλοί, αλλά τώρα να δούμε».

Οι νέες τιμές στα πρατήρια της Λευκωσίας μετά τη σημερινή αύξηση των 8,3 σεντ, έχουν και πάλι μεγάλες διακυμάνσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 10 σεντ το λίτρο.

Βενζίνη 95 Οκτανίων

ΑΠΟ 1.393   ΜΕΧΡΙ 1.498

Βενζίνη 98 Οκτανίων

ΑΠΟ 1.474   ΜΕΧΡΙ 1.559

Πετρέλαιο κίνησης

ΑΠΟ 1.414   ΜΕΧΡΙ 1.521  

Ο Δημήτρης Σεϊτάνης, πρατηριούχος, είπε πως «Με βάση την νομοθεσία και την εντολή που ήρθε από τα τελωνεία και τις εταιρείες μας, αλλάξαμε τιμές, προσθέσαμε 7 σεντ το λίτρο, συν το ΦΠΑ».

Κάποιοι, πάντως, έχουν από καιρό κόψει τις πολλές μετακινήσεις με το αυτοκίνητο.  Πολίτης δήλωσε στην κάμερα του Σίγμα «εγώ έχει καιρό που τα έκοψα και κυκλοφορώ περισσότερο με το ποδήλατο. Κάθομαι στο Πλατύ, έχει και ποδηλατόδρομους. Μπακάλη μου, περίπτερο μου, φούρνος μου, πάω με το ποδήλατο».

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών υποστηρίζει ότι το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με 10 ευρώ το μήνα από την αύξηση στα καύσιμα. Εξαιρούνται όσοι μετακινούνται από την μια πόλη στην άλλη για να εργαστούν.

Ο Μάριος Δρουσιώτης πρόσθεσε  «Για το ρεύμα, που εδώ είναι τα πολλά λεφτά, το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με 70 ευρώ τη διμηνία, δηλαδή 35 ευρώ αύξηση το μήνα, συν 10 ευρώ αύξηση στα καύσιμα, 45 ευρώ θα επιβαρυνθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. + Ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών είναι στα όρια του οικογενειακού προϋπολογισμού».

Επιπρόσθετα, ανησυχία υπάρχει και για πιθανές αλυσιδωτές αυξήσεις σε τιμές αρκετών προϊόντων στην αγορά. Θα φέρουν αλυσιδωτές αυξήσεις στα τρόφιμα, παντού σε όλα, τα πάντα, και η τσέπη του κόσμου δεν τα σηκώνει πια, δεν σηκώνει αυξήσεις. Αν δεν βάλουν ένα φραγμό, τουλάχιστον στις αυξήσεις των καυσίμων, ο κόσμος θα υποφέρει. Σίγουρα, οι αυξήσεις των καυσίμων και του ρεύματος θα επιφέρουν αυξήσεις και σε διάφορα προϊόντα. Όμως αν πιστέψουμε τον υπουργό Οικονομικών, δεν θέλουμε να επιστρέψουμε στο 2013.  

Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών θεωρεί ότι όποια νέα αύξηση παρατηρηθεί σε καταναλωτικά προϊόντα είναι τουλάχιστον αδικαιολόγητη.  

Δείτε το απόσπασμα: 

Διαβάστε επίσης: Πολίτες για καύσιμα: Η τσέπη του κόσμου δεν σηκώνει αυξήσεις, να μπει φραγμός

Keywords
Τυχαία Θέματα