Πρόεδρος Πολωνίας: Το να τηλεφωνάς στον Πούτιν είναι σαν να καλείς τον Χίτλερ

Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda επέκρινε τους ηγέτες τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας για τις τηλεφωνικές τους συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκρίνοντάς το με τη διατήρηση μιας άμεσης γραμμής με τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην έκδοση της Πέμπτης της γερμανικής εφημερίδας  Bild , ο Duda αμφισβήτησε τι τι πιστεύουν  θα κερδίσουν ο Καγκελάριος

Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τις κλήσεις, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν τράβηξε τη διεθνή προσοχή σε μια συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα, όταν είπε ότι τέτοιες κλήσεις είναι απαραίτητες για να αποτραπεί η «ταπείνωση» της Μόσχας και έτσι να διατηρηθεί η πιθανότητα μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση. Ο Μακρόν είπε στην ίδια συνέντευξη ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντομίρ Ζελένσκι του ζήτησε να συνεχίσει να τηλεφωνεί στον Πούτιν. Ο Γάλλος ηγέτης χρησιμοποίησε επίσης το τηλέφωνο για να παροτρύνει τον Πούτιν να απελευθερώσει κρατούμενους, στους οποίους φέρεται να περιλαμβάνονται και πολίτες, σύμφωνα με το Παλάτι των Ηλυσίων.

«Μίλησε κανείς έτσι με τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου;» διερωτήθηκε ο Duda. «Είπε κανείς ότι ο Αδόλφος Χίτλερ πρέπει να ‘’διασώσει την αξιοπρέπεια του’’ (safe his face); Ότι πρέπει να προχωρήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ταπεινωτικό για τον Αδόλφο Χίτλερ; Δεν έχω ακούσει τέτοιες φωνές».

Περιέγραψε τις συνομιλίες ως «είδος νομιμοποίησης ενός ατόμου που είναι υπεύθυνο για εγκλήματα που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία» και είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι «πέτυχαν κάτι».

Η συνέντευξη στην εφημερίδα Bild, έρχεται μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ της Πολωνίας και των δύο δυτικών δυνάμεων της ΕΕ, οι οποίες διέφεραν ευρέως σε θέματα που κυμαίνονται από τη μετανάστευση έως τη δικαστική μεταρρύθμιση στην Πολωνία.

«Δεν έχουμε λάβει τίποτα»

Η Βαρσοβία έχει επίσης διαμαρτυρηθεί για την απροθυμία της Γερμανίας να στείλει βαρέα όπλα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών ότι τα τανκς αντικατάστασης που υποσχέθηκε στην πολωνική κυβέρνηση από το Βερολίνο δεν δείχνουν σημάδια άφιξης.

«Από όσο ξέρω, δεν έχουμε λάβει απολύτως τίποτα», είπε ο Duda στην  Bild . «Δώσαμε τα τανκς μας και τώρα δεν έχουμε τίποτα στη θέση τους».

Στη συνέχεια, ο Duda επέκρινε τις γερμανικές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι για ορισμένες από αυτές «ό,τι συμβαίνει στην Ουκρανία ή την Πολωνία» δεν  τους προκαλεί ανησυχία, ειδικά εκείνες που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με τη Μόσχα.

 «Ίσως οι γερμανικές επιχειρήσεις να μην πιστεύουν ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε και πάλι να γιορτάσει μια μεγάλη νίκη στο Βερολίνο και να καταλάβει ένα μέρος της Γερμανίας. Εμείς στην Πολωνία γνωρίζουμε ότι αυτό είναι δυνατό», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα