Πρόεδρος ΠΟΕΔ: Έτοιμα σε μεγάλο βαθμό τα σχολεία

Μέχρι αυτή τη στιγμή, σε ένα μεγάλο βαθμό, τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν παιδιά και εκπαιδευτικούς, ανέφερε, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, προσθέτοντας ότι το θέμα με τα κλιματιστικά στις αίθουσες διδασκαλίας παραμένει για ακόμη μία χρονιά σε εκκρεμότητα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιστροφή των εκπαιδευτικών

στις σχολικές μονάδες, η κα Βασιλείου είπε ότι την Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες με χαμόγελο και αισιοδοξία αλλά και με την ευχή η φετινή σχολική χρονιά να κυλήσει πιο ομαλά και να μην επαναληφθούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία.

«Οι μέρες της επόμενης εβδομάδας θα αξιοποιηθούν ώστε να καταγραφούν ελλείψεις αλλά και να αντιμετωπισθούν λειτουργικά και αλλά προβλήματα στις σχολικές μονάδες», πρόσθεσε.

Όπως είπε, η ΠΟΕΔ θα παρακολουθεί την κατάσταση «και δηλώνουμε ετοιμότητα, όποτε χρειαστεί να καταθέσουμε εισηγήσεις, κάτι το οποίο πράττουμε διαρκώς».

Ερωτηθείσα αν εντοπίζονται προβλήματα ή ελλείψεις, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, σε ένα μεγάλο βαθμό, τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν παιδιά και εκπαιδευτικούς.

«Σε θέματα εκπαιδευτικού προσωπικού και στελέχωσης, υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα κάποιες εκκρεμότητες σε τοποθετήσεις εκπαιδευτικών. Είναι σημαντικό και αυτές οι εκκρεμότητες να διευθετηθούν άμεσα. Στόχος πρέπει να είναι η πλήρης και επαρκής στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων, στη βάση των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, ένας από τους λόγους της καθυστέρησης της στελέχωσης των σχολικών μονάδων αποτελεί ο μεγάλος αριθμός έκτακτων εκπαιδευτικών.

Για τον λόγο αυτό, συνέχισε η κα Βασιλείου, η ΠΟΕΔ εδώ και αρκετό καιρό ζητά την άμεση δημιουργία νέων Οργανικών Θέσεων Δημοτικής Εκπαίδευσης (Δημοτική-Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση) κάτι που δεν επιφέρει κανένα επιπρόσθετο κόστος στην Πολιτεία.

Όσον αφορά την κτιριακή ετοιμότητα των σχολικών μονάδων, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ είπε ότι υπάρχει ένας αριθμός σχολείων όπου γίνονται κτιριακές εργασίες.

Αυτό, ανέφερε, είναι αναμενόμενο μιας η αναβάθμιση και βελτίωση των σχολικών μας κτιρίων χρειάζεται «και είναι κάτι που και εμείς ως ΠΟΕΔ ζητούμε».

«Παραμένει όμως υψίστης σημασίας και το θέμα της ασφάλειας παιδιών και εκπαιδευτικών, επομένως αναμένουμε ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εργοτάξια, θα παρθούν τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν θέματα ασφάλειας παιδιών και εκπαιδευτικών. Και μιας και αναφέρομαι σε κτιριακή ετοιμότητα, δυστυχώς το θέμα με τα κλιματιστικά στις αίθουσες διδασκαλίας παραμένει για ακόμη μία χρονιά σε εκκρεμότητα. Με θερμοκρασίες που κάθε χρόνο αυξάνονται, σε συνδυασμό με τη σκόνη και την υγρασία, επιβάλλεται οι σχεδιασμοί από πλευράς ΥΠΑΝ, να προχωρήσουν τάχιστα», σημείωσε.

Είπε, επιπρόσθετα, ότι βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα το θέμα της χαρτογράφησης των αναγκών των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία και κατ’ επέκταση της στελέχωσης των σχολείων με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, που θα βοηθήσει τα παιδιά αυτά στην εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Η κα. Βασιλείου υπογράμμισε ότι η χαρτογράφηση πρέπει να γίνει το γρηγορότερο.

«Θέση της Οργάνωσης είναι ότι η διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας πρέπει να γίνεται από μόνιμο προσωπικό και όχι υπό το καθεστώς της αγοράς υπηρεσιών. Επιπρόσθετα πρέπει να αναφέρω ότι η διαχρονική θέση της Οργάνωσης είναι η λειτουργία "Μεταβατικών Τμημάτων" για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία, στο πλαίσιο των οποίων τα παιδιά να βοηθηθούν στην εκμάθηση της Ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας, αλλά και η παραχώρηση χρόνου στις σχολικές μονάδες, ως μέρος της στελέχωσης, για παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας σε αυτά τα παιδιά», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ ευχήθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς αλλά και στα παιδιά μια όμορφη και παραγωγική σχολική χρονιά, «με την ευχή τα σχολεία μας να μείνουν ανεπηρέαστα, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, από την πανδημία».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα