Πρόεδρος ΠαΣΣΠ: «Έκρυθμη» η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια

Η Πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων (ΠαΣΣΠ) Ανδρούλλα Ελευθερίου με γραπτή της ανακοίνωση χαρακτηρίζει «έκρυθμη» την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια και θεωρεί «πραγματικά αδιανόητο όχι να συζητιέται, αλλά ακόμη και να βρίσκεται υπό σκέψη η πρόσληψη ανειδίκευτων ιατρών, χωρίς ειδική κατάρτιση, γνώσεις και εμπειρία, για την κάλυψη των προβλημάτων υποστελέχωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων».

Τοποθετείται και αναφορικά με την 24ωρη απεργία που έχει εξαγγελθεί στα Τμήματα Ατυχημάτων και

Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) για τις 9 Ιουλίου 2019.

Όπως αναφέρει η Πρόεδρος της ΠαΣΣΠ «παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και καιρό από τον Υπουργό Υγείας να ληφθούν διορθωτικά μέτρα για τις δυσλειτουργίες των κρατικών νοσηλευτηρίων, υφίσταται σημαντική καθυστέρηση στην εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων στα διαχρονικά και, πλέον, κρίσιμα προβλήματα των ΤΑΕΠ, που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των νοσηλευτηρίων μας».

Προσθέτει ότι «εκπροσωπώντας για πέρα από 10 χρόνια τους σπάνιους, χρόνιους πάσχοντες της χώρας μας και έχοντας ίδια γνώση των ιδιαίτερων αναγκών των ΤΑΕΠ, είμαι σε θέση να υποστηρίξω ευθαρσώς ότι η ορθή διαχείρισή τους απαιτεί επαγγελματίες υγείας ικανούς να προσδιορίσουν άμεσα και αποτελεσματικά τις ανάγκες των ασθενών, να καθορίσουν προτεραιότητες και την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας».

«Θεωρώ πραγματικά αδιανόητο όχι να συζητιέται, αλλά ακόμη και να βρίσκεται υπό σκέψη η πρόσληψη ανειδίκευτων ιατρών, χωρίς ειδική κατάρτιση, γνώσεις και εμπειρία, για την κάλυψη των προβλημάτων υποστελέχωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων» σημειώνει η κ. Ελευθερίου.

Αναφέρει πως «είναι καιρός πια να σταματήσουν οι πρόχειρες και αποσπασματικές ενέργειες προς όλες τις κατευθύνσεις, αν θέλουμε πραγματικά να καρποφορήσουν οι προσπάθειες για ένα βιώσιμο και λειτουργικό ΓεΣΥ».

Αντιθέτως, «θα μπορούσε να αποτελέσει λύση προς τη σωστή κατεύθυνση η πλαισίωση των υφιστάμενων εργαζομένων με ειδικευμένους, μάχιμους επιστήμονες υγείας που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες και τις προκλήσεις των έκτακτων περιστατικών», συνεχίζει η Πρόεδρος της ΠαΣΣΠ.

Εκτιμά, επίσης, ότι στο τραπέζι του διαλόγου πρέπει να τεθούν, «με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και τα καίρια ζητήματα των εργασιακών συνθηκών και των οικονομικών απολαβών των ιατρών και του προσωπικού που εργάζονται στα ΤΑΕΠ».

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της ΠαΣΣΠ, σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες διότι όσο αυτές οι ‘πληγές΄ παραμένουν ανοιχτές, ένα είναι σίγουρο· οι συνέπειες για την υγεία των ασθενών θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές και απρόβλεπτες».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα