Πρόεδρος: Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής– Είναι μεγάλο το βάρος

Έτοιμος και αποφασισμένος δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης να εμπλακεί σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης κοινής ή ευρύτερης αποδοχής.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα προβλήματα που ο τόπος αντιμετωπίζει, ούτε οι ώμοι του ενός μπορεί να τα αντιμετωπίσουν, αλλά ούτε και η αρνητικότητα

ή οι οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες μπορεί να βοηθήσουν και να συμβάλουν στο να μας κατανοήσει και ο λαός, ότι επιτέλους πρώτιστη προτεραιότητά μας δεν είναι τα κομματικά ή τα προσωπικά μας οφέλη αλλά του λαού το συμφέρον και γενικότερα της πατρίδας».

Πρόσθεσε ότι ετοιμάστηκε ολοκληρωμένο σχέδιο μιας νέας δομής και λειτουργιάς της προεδρίας κατά τα πρότυπα άλλων ανεπτυγμένων κρατών. Μετά τις γιορτές θα ανακοινωθεί το σχέδιο και θα δίνει το στίγμα της αποφασιστικότητας για μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, είπε ο Πρόεδρος. Το σχέδιο αυτό θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανείων και θα ανταποκρίνεται πλήρως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, στις ανάγκες της Προεδρίας ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους.

Τόνισε ότι επέστρεψε έτοιμος και αποφασισμένος να συζητήσει εξαντλητικά με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και να προτείνει, αλλά και να ακούσει εισηγήσεις και έκανε λόγο για δυνατότητα σχηματισμού μιας κυβέρνησης είτε κοινής είτε της ευρύτερης δυνατής αποδοχής. Τα προβλήματα που ο τόπος αντιμετωπίζει δεν τα σηκώνουν οι ώμοι του ενός, είπε.

Στη διάρκεια της περιπέτειας του, είπε, έκανε ανασκόπηση και αυτοκριτική για όσα συνέβησαν στους πρώτους 22 μήνες της διακυβέρνησής του. Δεν υπήρξαν μόνο θετικά, αλλά και αρνητικά στοιχεία, τόνισε, την ευθύνη των οποίων, όπως είπε, αναλαμβάνει πλήρως. Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω εξορθολογισμός, συνέχιση του εκσυγχρονισμού του κράτους, μέσω σειράς συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Έστειλε παράλληλα μήνυμα μηδενικής ανοχής για τα οικονομικά σκάνδαλα. «Είναι η πρώτη κυβέρνηση που δεν συγκάλυψε υπευθύνους», είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι προθέσεις του είναι ειλικρινέστατες. Δεν θα υπηρετήσω κανενός κόμματος το συμφέρον, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να επανακαθοριστούν πολιτικές και να ενισχυθεί η προσπάθεια για υλοποίηση των τεσσάρων πυλώνων επί των οποίων εδράζεται το πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Συγκεκριμένα:

1. Ο περαιτέρω εξορθολογισμός της κυπριακής οικονομίας και η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη και την ευημερία. Πώς αντιμετωπίζονται άμεσα τα πραγματικά προβλήματα του Κύπριου πολίτη ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Μπορεί να έχουμε επιτύχει όσον αφορά τα θέματα αξιοπιστίας του κράτους, του τραπεζικού συστήματος, όμως τα βασικά προβλήματα όπως η ανεργία, τα κοινωνικά παντοπωλεία είναι εκεί. Θα πρέπει να δούμε πώς άμεσα αντιμετωπίζονται έτσι ώστε να υπάρξει μια πραγματική ανταπόκριση στα όσα προβλήματα ο λαός αντιμετωπίζει.

2. Ένα από τα σημαντικότερα που έχουμε αναλάβει είναι η συνέχιση του εκσυγχρονισμού του κράτους μέσω σειράς ήδη δρομολογούμενων συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

3. Η συνέχιση της μηδενικής ανοχής και ενίσχυση περαιτέρω της εν εξελίξει προσπάθειας για πάταξη της διαφθοράς και οριστικό τερματισμό της ατιμωρησίας. Εάν διαδράμετε την όλη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η πρώτη Κυβέρνηση που δεν ανέχθηκε είτε να παρέμβει για να συγκαλύψει ή για να καλύψει είτε για να αποτρέψει τη δίωξη περιωνύμων, επωνύμων ή και πολιτών ή πολιτικών που θεωρούνταν μέχρι στιγμής ότι θα μπορούσαν να τεθούν στο απυρόβλητο. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και θα ήθελα να ενθαρρύνω ακόμη περισσότερο όσους κατέχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία να τα δώσουν στις ανακριτικές Αρχές, έτσι ώστε επιτέλους να δημιουργήσουμε μια άλλη κουλτούρα, μια άλλη νοοτροπία όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

4. Η μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσω πάντα συλλογικής διαχείρισης, όπως τελευταίως τουλάχιστον γίνεται με τη συνδρομή και των πολιτικών αρχηγών. Είναι εκ των ων ουκ άνευ να συνειδητοποιήσουμε αυτό που ο λαός αναμένει από εμάς: μέσα από τη συλλογικότητα να λαμβάνονται οι σοφότερες των αποφάσεων προκειμένου να προστατεύσουμε τον κυπριακό Ελληνισμό και να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, είτε μέσω εκβιασμών είτε μέσω άλλων μεθοδεύσεων. Είναι καλά γνωστή η αποφασιστικότητα, αλλά και η μεγάλη επιθυμία του συνόλου του κυπριακού Ελληνισμού, επιτέλους, να δοθεί ένα τέρμα στην κατοχή και στη διαίρεση. Όμως, να δοθεί τέρμα και όχι να γίνει απαρχή νέων περιπετειών.

Σε σχέση με το κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι "ο λαός αναμένει από εμάς, μέσα από συλλογικότητα να λαμβάνονται οι σοφότερες αποφάσεις για να προστατεύουμε τον κυπριακό ελληνισμό και να τερματιστεί η κατοχή". Σε σχέση με τις απαιτήσεις της τ/κ ηγεσίας για διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου, πριν τη λύση, ο Πρόεδρος τόνισε ότι «συνεταίροι σε ένα κράτος που δεν συμμετέχουν και υποσκάπτουν, εξαπολύοντας απειλές, δεν πρόκειται να δεχτώ να γίνουν».

Keywords
Τυχαία Θέματα