Πρόεδρος ΔΣ:Επίκαιρη η στρατηγική που χάραξε ο Γ.Κρανιδιώτης

Η παρέμβαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία ανέφερε ότι η Τουρκία και οι Τ/κ θέλουν να πραγματοποιηθεί ο στόχος της ΕΕ για μια πιο ποιοτική ζωή και ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα και τους Τ/κ να μην εγκαταλειφθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού, καταδεικνύει ότι η στρατηγική που χάραξε ο Γιάννος Κρανιδιώτης είναι επίκαιρη, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ Λάρκος Λάρκου σε εισήγησή του στην εκδήλωση: «Θυμόμαστε τον Γιάννο Κρανιδιώτη, γιατί διεκδικούμε μια διαφορετική Κύπρο» που διοργάνωσε

την Πέμπτη ο ΟΠΕΚ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ, ο οποίος ανέπτυξε στην εισήγησή του την πολιτική σκέψη του Γιάννου Κρανιδιώτη μέσα από τα δικά του (Κρανιδιώτη) κείμενα, τόνισε πως στη στρατηγική ανάλυση του Κρανιδιώτη θα βρούμε απαντήσεις και στις περιπτώσεις αδιεξόδων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε 18 χρόνια μετά το δυστύχημα με Φάλκον, κατά το οποίο ο Ελληνας Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του και άλλα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους. Το δυστύχημα συνέβη γύρω στις 22.00 της 14ης Σεπτεμβρίου 1999.

Υπενθύμισε δε πως ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν ο πολιτικός της νίκης «και όχι της κλάψας και της κριτικής.»

Σύμφωνα με τον κ. Λάρκου, η ανάλυση της στρατηγικής Κρανιδιώτη στο Κυπριακό, περιέχεται σε ομιλία του Κρανιδιώτη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ το 1997, την οποία παρέθεσε ως εξής:

«Η διχοτόμηση είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη στο Κυπριακό, όχι μόνο για λόγους εθνικούς, διότι ένα κομμάτι στο οποίο για 3000 χρόνια έχει ζήσει ο κυπριακός Ελληνισμός θα εγκαταλειφθεί, αλλά διότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στο νησί, θα υπάρχει ένα σύνορο εύθραυστο, εκατοντάδων χιλιομέτρων στην Κύπρο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ή μεταξύ δύο ανεξαρτήτων κρατών, το οποίο θα είναι επικίνδυνο και εστία σύγκρουσης, μια αντιπαράθεση που θα διαιωνίζεται, αποσταθεροποιητικός παράγοντας για όλη την περιοχή».

«Στην περίπτωση αυτή ο κυπριακός Ελληνισμός πραγματικά θα κινδυνεύει, θα νομιμοποιηθεί η τουρκική εισβολή και κατοχή. Μια τέτοια εξέλιξη αντιστρατεύεται τις αρχές πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί η μεταπολεμική και μεταψυχροπολεμική Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΥΠΕ αφού έκανε αναφορά με λόγια του Γιάννου Κρανιδιώτη στην πορεία υλοποίησης του πρωτοποριακού σχεδίου δράσης του Γιάννου Κρανιδιώτη για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από το 1985 μέχρι το 1999, περίοδο κατά την οποία, όπως σημείωσε ο κ. Λάρκου, ο Κρανιδιώτης με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, άλλαξε τους συσχετισμούς και άνοιξε το δρόμο προς την πλήρη ένταξη.

Αναφέροντας ακολούθως ότι ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν σε θέση να συνεκτιμήσει προτεραιότητες σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον, να δημιουργήσει επωφελείς συσχετισμούς και εν τέλει να προωθήσει αποτελεσματικά τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής, είπε πως με τις γνώσεις, τη μεθοδικότητα και τη διορατικότητα του σχημάτισε μια δική του διπλωματική σχολή, τη «σχολή της διπλωματίας των διασυνδέσεων».

Ο ορισμός της σχολής αυτής, είπε ο κ. Λάρκου, είναι η πρόβλεψη των εξελίξεων, οικοδόμηση ενός πακέτου από ευρύτερα συμφέροντα, συμμαχίες με αξιοποίηση του κοινοτικού τρόπου σκέψης, λύσεις με κέρδη για περισσότερους του ενός, νέες ισορροπίες συμφερόντων που να συμβάλλουν στην επίλυση του αμέσως επόμενου ζητήματος.

Εισήγηση στην εκδήλωση κατέθεσε και ο προσωπικός φίλος του Γιάννου Κρανιδιώτη, Γιώργος Γεωργής, ο οποίος ανέπτυξε την πολιτιστική διάσταση του Γιάννου Κρανιδιώτη.

Ο κ. Γεωργής ανέγνωσε το θερινό ηλιοστάσιο Θ’ από τα τρία κρυφά ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη καθώς όπως είπε οι στίχοι του ποιήματος μοιάζουν να τον σκιαγραφούν.

Είπε ότι αν κάτι χαρακτήριζε τον Γιάννο Κρανιδιώτη ήταν η λογιοσύνη του, η ευρύτητα της κατάρτισης του, οι παράπλευρες προς την πολιτική, πολιτιστικές του δράσεις και επιλογές.

Γιος του λογίου, διπλωμάτη και ποιητή Νίκου Κρανιδιώτη ανδρώθηκε σε κλίμα πολιτικό και πνευματικό και έφηβος γνώρισε τον Σεφέρη και άλλους πνευματικούς ανθρώπους της εποχής όπως ο Λουκής Ακρίτας, ο Ελύτης, ο Βρεττάκος, ο Θεοδωράκης.

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργής αναφέρθηκε στα βιβλία που επιμελήθηκε, στις μελέτες που εκπόνησε και τα βιβλία που συνέγραψε. Σημείωσε το βιβλίο «Είκοσι κείμενα για τις σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα», το οποίο όπως είπε είναι το ευρωπαϊκό μανιφέστο του.

Ο κ. Γεωργής αναφέρθηκε και στο τελευταίο βιβλίο του Κρανιδιώτη «Η Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, σκέψεις και προβληματισμοί στο κατώφλι του 21ου αιώνα» το οποίο βρισκόταν στο τυπογραφείο το Σεπτέμβρη του 1999 όταν ο Κρανιδιώτης έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.

Σημείωσε μεταξύ άλλων τη στήριξη που παρείχε στους εικαστικούς και το έργο τους και ανέφερε πως λίγο πριν το τραγικό ατύχημα της 14ης Σεπτεμβρίου είχε αγοράσει το δίσκο με το τραγούδι «ο αετός πεθαίνει στον αέρα». Ο κ. Γεωργής θυμήθηκε ότι στην κηδεία του Γιάννου, «είπαμε ότι πολλοί από τους πολιτικούς ήρθαν στην κηδεία για να βεβαιωθούν ότι ο Γιάννος ήταν στο φέρετρο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα