Πρόεδρος: Mε συναίνεση θα πάρουμε την 5η αξιολόγηση

Σε ενότητα κάλεσε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα πολιτικά κόμματα προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αφορούν το Νόμο περί εκποιήσεων και περί αφερεγγυότητας.

Μόνο έτσι, επεσήμανε ο Πρόεδρος, "θα είμαστε σε θέση να πάρουμε και την πέμπτη θετική αξιολόγηση, αλλά το συντομότερο να μπούμε στις αγορές απαλλασσόμενοι από τους δανειστές μας, επιτρέποντας κατά αυτό τον τρόπο πολιτικές που θα είναι προς όφελος των στόχων που έχουμε θέσει, προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας των πολιτών". Ο Πρόεδρος μιλούσε στους φοιτητές της Φιλοσοφικής

Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου του Παλέρμο οι οποιοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο.

Χωρίς καμιά διάθεση κριτικής προς οποιονδήποτε, επεσήμανε ο Πρόεδρος, "δυστυχώς, παρά τα φαινόμενα και παρά τη διαπίστωση ότι η κρίση ήταν παγκόσμιας εμβέλειας και δεν μπορούσε να αφήσει στο απυρόβλητο την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν λήφθηκαν εγκαίρως τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, προς αποφυγήν αυτών που αντιμετωπίσαμε μετά την 1η Μαρτίου 2013, δηλαδή το φάσμα της ατάκτου χρεοκοπίας του κράτους".

«Έχουμε βιώσει οδυνηρές συνέπειες από την κρίση και αυτό που ενδεχόμενα να μη δικαιολογείτο από τους προκατόχους μου ήταν ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση εισηγείτο τη λήψη μέτρων έγκαιρα, με αποδοχή του όποιου πολιτικού κόστους, και με προτάσεις, οι οποίες έστω και οδυνηρές ήταν πολύ ελαφρότερες από πλευράς συνεπειών από ό,τι αυτές που υποχρεωθήκαμε να αποδεχθούμε στις 15 Μαρτίου.

Η πρώτη απόφαση του Eurogroup ήταν πολύ πιο ανώδυνη από την οδυνηρότερη που ακολούθησε στις 25 Μαρτίου. Η πρώτη απόφαση προέβλεπε το κούρεμα των ασφαλισμένων καταθέσεων κατά 6,75% και των ανασφαλίστων κατά 9,90%. Αυτό αντιστοιχούσε με τους τόκους 1,5 έως 2 χρόνων. Το κόστος θα κατανέμετο μεταξύ των καταθετών όλων των τραπεζών και θα άφηνε εκτεθειμένα τα αποτελούντα κράτη του Eurogroup κράτη και ιδιαίτερα την ευρωζώνη, διότι ήταν η πρώτη φορά που με δική τους απόφαση παραβιαζόταν η διασφάλιση των εγγυημένων καταθέσεων. Δυστυχώς, οι συναισθηματισμοί και οι δεσμεύσεις που είχαμε όλοι αναλάβει προ των εκλογών ότι θα διαπραγματευτούμε ότι δεν θα αποδεχθούμε το κούρεμα των καταθέσεων, μάς είχε αυτοπαγιδεύσει με αποτέλεσμα όταν βρεθήκαμε μπροστά σε τετελεσμένα ή κίνδυνους άτακτης χρεοκοπίας, να υποχρεωθούμε να υποχωρήσουμε και να πάρουμε οδυνηρές αποφάσεις όχι αρεστές, αλλά σίγουρα ωφέλιμες.

Δυστυχώς αυτός ο συναισθηματισμός ήταν που οδήγησε και τη Βουλή να απορρίψει την πρώτη απόφαση για να οδηγηθούμε στη δεύτερη, όπου επικεντρώθηκε πλέον το κούρεμα στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή Τράπεζα με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η Λαϊκή και να συγχωνευθεί με την Τράπεζα Κύπρου και να έχουμε οδυνηρότερες συνέπειες.

Αυτό που πρέπει να καταγραφεί είναι ότι παρά τις σκληρές αποφάσεις που λήφθηκαν, η κυπριακή οικονομία έχει καταγράψει σημαντικές επιδόσεις όσον αφορά την κρατική αξιοπιστία και το τραπεζικό σύστημα. Σε λιγότερο από 18 μήνες έγινε κατορθωτό, ύστερα από τέσσερεις διαδοχικές θετικές αξιολογήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να μπει ξανά στις αγορές και να δανειστεί από τους διεθνείς δανειστές, με επιτόκια σημαντικά χαμηλά σε σχέση με το τι ίσχυε όταν παραλάβαμε την εξουσία. Υπήρξε αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας, υπήρξε αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους.

Ταυτόχρονα στη διετία που πέρασε έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος, αφού έγινε κατορθωτό μέσα από τη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους να ανακεφαλαιοποιηθούν με επενδύσεις εκ του εξωτερικού και να περάσουν με επιτυχία τα στρες τεστ. Αυτή την ώρα η αξιοπιστία της οποίας τυγχάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα είναι στο βαθμό που επιτρέπει αισιόδοξα να προσβλέπουμε στο μέλλον, ότι έχουν ξεπεραστεί πια τα προβλήματα του δημοσιονομικού τομέα και της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος».

Αναφερόμενος στην επανεκκίνηση της οικονομίας, ο Πρόεδρος σημείωσε ότι «απαιτούσε την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κράτους και του τραπεζικού συστήματος για να εμπιστεύεται κάποιος την επένδυση στην Κυπριακή Δημοκρατία και, βεβαίως. μέσα από τις επενδύσεις αυτό που προσδοκούμε είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διότι οφείλω να ομολογήσω ότι η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα.

Βεβαίως έχει γίνει κατορθωτό να συγκρατηθεί η ανεργία με πτωτικές τάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα