Πρόεδρος BNS: Η πυρηνική ενέργεια στη Βουλγαρία είναι σε καλή κατάσταση

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Πυρηνικής Εταιρείας (BNS) Mladen Mitev δήλωσε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο βουλγαρικός τομέας πυρηνικής ενέργειας βρίσκεται σε καλή κατάσταση και πολλές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν αυτό που η Βουλγαρία έχει εδώ και χρόνια.

«Πρέπει να τον αναπτύξουμε γιατί η πυρηνική ενέργεια δεν έχει εναλλακτική, καθώς αποτελεί μέρος της στρατηγικής για πηγές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα», πρόσθεσε.

Ο Mitev μιλούσε κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου συνεδρίου της BNS με θέμα "Πυρηνική ενέργεια για τους ανθρώπους" που πραγματοποιήθηκε

στο Βέλικο Τάρνοβο στις 8-11 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του φόρουμ, μέλη του BNS από διάφορους τομείς εφαρμογής της πυρηνικής ενέργειας συζήτησαν το μέλλον του κλάδου και τους τρόπους προσέλκυσης προσωπικού.

"Αργά ή γρήγορα, κάθε κυβέρνηση τα τελευταία 20 χρόνια έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί χωρίς πυρηνική ενέργεια και η Βουλγαρία έχει επικεντρωθεί σε αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία επτά χρόνια", είπε. Τόνισε ότι αυτό που βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο είναι μια στρατηγική προσέλκυσης προσωπικού, γιατί «είναι σαφές τι πρέπει να γίνει, αλλά το θέμα είναι ποιος θα το κάνει».

"Τα επόμενα πέντε χρόνια, 700 ειδικοί στον κλάδο θα συνταξιοδοτηθούν. Περίπου 130 άτομα εγκαταλείπουν τη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας κάθε χρόνο", δήλωσε ο Iskren Tsvetkov από τον πυρηνικό σταθμό του Kozloduy.

Πρόσθεσε ότι η αντικατάστασή τους διαρκεί πολύ, επειδή ένας χειριστής πυρηνικής μονάδας χρειάζεται τουλάχιστον 18 μήνες εξειδικευμένης εκπαίδευσης στον πυρηνικό σταθμό Kozloduy.

Είπε ακόμα ότι 3.700 άτομα εργάζονται στο εργοστάσιο αυτή την περίοδο.

«Είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα, που παρέχει υποτροφίες και καλούς αρχικούς μισθούς για νέους ειδικούς», είπε.

Οι ειδικοί σημείωσαν ότι περισσότερες από 30 χώρες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν πυρηνική ενέργεια. Περίπου 440 πυρηνικοί αντιδραστήρες βρίσκονται σε λειτουργία, άλλοι 50 έως 60 κατασκευάζονται. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Βουλγαρία χρειάζεται τέσσερις αντιδραστήρες 1.000 μεγαβάτ, όπως ορίζεται σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του 2050. Αυτό θα επιτρέψει στη χώρα να διατηρήσει την ενεργειακή της ανεξαρτησία και να ανταποκριθεί επαρκώς στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα