Προεδρική εμπιστοσύνη στον Γενικό Ελεγκτή

Δεν τίθεται θέμα παρέμβασης στο έργο του, δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης
Τόνισε πως δεν αναιρεί τα όσα είπε στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη κατά την παράδοση της ετήσιας έκθεσής του. Νέες αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων

Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης και παρέμβασης στο έργο του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ανέφερε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη νέα σφοδρή

αντιπαράθεση που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και του Υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, με αφορμή έρευνες και επισημάνσεις του πρώτου που εκλήφθηκαν ως υπέρβαση εξουσιών από τον δεύτερο, ο οποίος παρέπεμψε το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό, προτού αναχωρήσει για τη συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ουδέποτε ήρθη η εμπιστοσύνη μου, ούτε και αναιρώ όσα του είχα πει κατά την ημέρα παράδοσης της έκθεσής του». Πρόσθεσε πως η προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά «κάποιες περιπτώσεις όπου υπάρχει υπέρβαση της εξουσίας ή παρέμβαση στην εκτελεστική εξουσία ή σε άλλου ανεξάρτητους οργανισμούς».

Ανέφερε ότι η συμβουλή του είναι «κάθε έρευνα να γίνεται ολοκληρωμένα και τεκμηριωμένα, αφού ακουστούν και οι ενδεχόμενα εμπλεκόμενοι, ούτως ώστε να είναι ασφαλέστερα τα συμπεράσματα του Γενικού Ελεγκτή για να μη δημιουργούνται τα όσα κατά καιρούς παρατηρούνται». Είπε, τέλος, ότι η επιδίωξη είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία με όλους ανεξαίρετα τους θεσμούς.

Στηρίζει Γ. Ελεγκτή το προσωπικό της υπηρεσίας
Το προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με χθεσινή του ανακοίνωση, καλεί την εκτελεστική εξουσία να αφήσει τον Γενικό Ελεγκτή και το προσωπικό τής Ελεγκτικής Υπηρεσίας να εκτελούν το έργο τους απρόσκοπτα.

«Όλο το προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας εκφράζει τη στήριξή του προς το πρόσωπο του Γενικού Ελεγκτή και επιθυμεί να δηλώσει ότι πάντοτε εργάζεται στο πλαίσιο του Συντάγματος και των εκάστοτε νομοθεσιών που ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος, μακριά από οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, πολιτικές ή άλλως πως», αναφέρει η ανακοίνωση. «Ως εκ τούτου, καλούμε την εκτελεστική εξουσία όπως αφήσει τον Γενικό Ελεγκτή και το προσωπικό τής Ελεγκτικής Υπηρεσίας να εκτελούν το έργο τους απρόσκοπτα, όπως προνοείται από τα πιο πάνω», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Να παρεμβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο ανώτατος θεσμικός και πολιτειακός παράγοντας, οφείλει να παρεμβαίνει για να αίρονται οι όποιες δυσαρμονίες στη λειτουργία των θεσμών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, κληθείς να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο δικό μας το πολίτευμα είναι ο ανώτατος θεσμικός, πολιτειακός παράγοντας της χώρας και έχει έναν κρίσιμο ρόλο, εκεί που υπάρχει δυσαρμονία στη λειτουργία των θεσμών και υπάρχουν προβλήματα στη θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος, περιλαμβανομένων και των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους, θεωρώ ότι θα πρέπει να παρεμβαίνει μέσα σε ένα πλαίσιο διαλόγου για να αίρονται αυτές οι δυσαρμονίες, οι όποιες δυσαρμονίες», είπε ο κ. Ομήρου.

«Διότι», πρόσθεσε, «η εικόνα που δημιουργείται με αυτήν τη δημόσια αντιδικία ή και άλλες δημόσιες αντιδικίες του παρελθόντος, προκαλεί ζημιά στο πολίτευμα αλλά κυρίως στην εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πολιτειακό και πολιτικό σύστημα σε μια εποχή που χρειάζεται να πείσουμε ξανά τους πολίτες να εμπιστευτούν τους θεσμούς, να εμπιστευτούν το πολιτειακό και το πολιτικό σύστημα της χώρας»

«Ζημιά στους θεσμούς του κράτους»
Ανακοινώσεις για το θέμα εξέδωσαν χθες και πολιτικά κόμματα. Ο εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, δήλωσε πως η προσπάθεια εξαναγκασμού των ανεξάρτητων αξιωματούχων σε συμμόρφωση είναι επικίνδυνη για το κράτος δικαίου. «Μέσα από την πρωτόγνωρη σύγκρουσή της με όλους τους "άριστους των αρίστων" που η ίδια διόρισε, η κυβέρνηση Συναγερμού - Αναστασιάδη επιδιώκει να εξαναγκάσει τους ανεξάρτητους αξιωματούχους σε παθητική εναρμόνιση και πλήρη υποταγή στις εκάστοτε επιδιώξεις και σκοπιμότητές της», ανέφερε.

Το ΔΗΚΟ, διά στόματος του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου τού κόμματος, Μιχάλη Δαμιανού, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου «κατάφωρη παρέμβαση στα καθήκοντα του Γενικού Ελεγκτή» και ως προσπάθεια να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της εξέτασης διαφόρων ζητημάτων από τη Νομική Υπηρεσία. «Ωστόσο, πλέον δεν πρέπει να μιλούμε απλώς για λάθος χειρισμούς από την Κυβέρνηση, αλλά για μια συνειδητή προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στον Γενικό Ελεγκτή για να αυτοπεριοριστεί και να μην επιμένει σε έλεγχο θεμάτων που ενοχλούν την κυβέρνηση Αναστασιάδη», ανέφερε.

Η ΕΔΕΚ θεωρεί ότι «τα παιχνίδια εξουσίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στους θεσμούς και δημιουργούν πολύ κακή εικόνα όσον αφορά την ποιότητα και την υπόσταση του κράτους». Σε ανακοίνωση του κόμματος προστίθεται πως «οι επανειλημμένες ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις μεταξύ κορυφαίων θεσμικών αξιωματούχων επιβεβαιώνουν τις τεράστιες ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, πώς μπορεί ο κυπριακός λαός να τους εμπιστευτεί για πιο σοβαρά θέματα;».

«Να μείνει ακλόνητος ο Γ. Ελεγκτής»
Το Κίνημα Οικολόγων, διά της Αντιπροέδρου Β’ του κόμματος, Έφης Ξάνθου, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν εντελώς αχρείαστη και επιζήμια. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος η Κυβέρνηση να "αδειάσει" τον Γενικό Ελεγκτή και να αναμειχθεί στην αντιπαράθεση μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Υπουργού Εσωτερικών. Η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα καταγράφει το μέγεθος της κυβερνητικής εκτροπής.

Ζητούμε από τον Γενικό Ελεγκτή να παραμείνει ακλόνητος στη θέση του και να συνεχίζει να διερευνά κάθε καταγγελία αμερόληπτα και αδέκαστα», αναφέρει το κόμμα, και προσθέτει: «Η Κυβέρνηση έχει καταφέρει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να ανοίξει μέτωπο με όλους σχεδόν τους ανεξάρτητους αξιωματούχους, ήτοι Γενικό Εισαγγελέα, Γενικό Ελεγκτή, Γενικό Λογιστή και Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας. Είναι μια Κυβέρνηση που διαπρέπει σε επικοινωνιακού χαρακτήρα συγκρούσεις, που συχνά δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο στην περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σημείωσε ότι την οικονομική κρίση συμπληρώνει η κρίση θεσμών και αξιών, η οποία με τη θέση του Υπουργικού Συμβουλίου παίρνει πλέον πρωτοφανείς διαστάσεις. «Η Κυβέρνηση έχει κλείσει έναν κύκλο δημόσιων αντιπαραθέσεων με όλους τους ανεξάρτητους αξιωματούχους που ο ίδιος ο Πρόεδρος διόρισε. Αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως θεματοφύλακας, να λειτουργεί προληπτικά και να βρίσκει έγκαιρα λύσεις στα όποια προβλήματα παρουσιάζονται προτού αυτά οξυνθούν, λειτουργεί με τρόπο που οδηγεί σε αμφισβήτηση ή και υπόσκαψη των ανεξάρτητων θεσμών», είπε ο κ. Λιλλήκας, συμπληρώνοντας:

«Ο τόπος έχει ανάγκη την αποκατάσταση του κύρους και τις αξιοπιστίας των θεσμών. Η κοινωνία απαιτεί πλήρη διαφάνεια και αυστηρό έλεγχο για να τερματιστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά. Η κουλτούρα του ρουσφετιού και της διαπλοκής του παλαιοκομματικού κατεστημένου πρέπει να τερματιστεί μια για πάντα. Όποιοι ευθύνονται για τα δεινά που υποφέρει ο λαός μας, θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα