Προεδρικές: Το κόβει η ΕΔΕΚ για στήριξη σε ΔΗΣΥ - Περιμένει προτάσεις ο Γεάδης

Τη δική τους ερμηνεία για την πρώτη δημοσκόπηση για τις Προεδρικές του 2023 που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή την Κυριακή, έδωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ στο Μεσημέρι και Κάτι.

Αρχικά ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι το τοπίο

είναι ρευστό και είναι μια πρώτη εκτίμηση των προοπτικών. Πρόσθεσε ότι ένα χαρακτηριστικό των εκλογών θα είναι οι πολλές υποψηφιότητες οι οποίοι δεν θα προέρχονται από τους παραδοσιακούς σχηματισμούς. «Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι και δεν υπάρχει ο πολιτικός ηγέτης που να συνασπίζει γύρω του μεγάλο αριθμό προσωπικοτήτων ή μεγάλο αριθμό πολιτών». Επεσήμανε ακόμη, ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικού κεφαλαίου και λόγου, ενώ ο πολίτης πλέον θέλει κάτι που να ξεφεύγει από τα τετριμμένα.

Διαβάστε ακόμη: Προεδρικές: Η εξίσωση Αβέρωφ-Χριστοδουλίδης και η επιλογή Ειρήνη

Η ΕΔΕΚ απ' την πλευρά της, τόνισε ότι για το κόμμα προέχει να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά της θέματα. «Αυτό που επιθυμούμε είναι αλλαγή στη διακυβέρνηση, αλλαγή στη διαχείριση του Κυπριακού, κάτι διαφορετικό από αυτά που ζούμε τις τελευταίες δεκαετίες».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΔΕΚ να στηρίξει ΔΗΣΥ. «Σας το λέω με γνώση λόγου. Διαφανούμε σε ότι αφορά το Κυπριακό και στην κοινωνική και οικονομική πολιτική». Συμπλήρωσε ότι θα προσπαθήσουν να δουν αν μπορούν να βρουν κοινή συνισταμένη με άλλους χώρους, αλλιώς θα προχωρήσουν μόνοι.

Ο κ. Ευσταθίου διευκρίνισε ότι η ΕΔΕΚ είναι ένα σοσιαλιστικό κόμμα και δεν μπορεί να συνεργαστεί με ένα ακροδεξιό κόμμα όπως το ΕΛΑΜ, όπως δεν μπορούν να συνεργαστούν με ένα κόμμα που έχουν διαφορές στο Κυπριακό ζήτημα. «Είμαστε υπέρ του ενιαίου κράτους και δεν θέλουμε διαχωριστικά στοιχεία. Θέλουμε να ζήσουμε μαζί με τους Τουρκοκύπριους».

Διαβάστε ακόμη: Προεδρικές 2023: Ονοματολογία, προβλέψεις και το κόμμα «κλειδί» (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιπλέον επεσήμανε ότι υπάρχουν πολιτικοί χώροι όπου μπορούν να βρουν μια κοινή συνισταμένη. «Αν το ΑΚΕΛ συμφωνήσει μαζί μας ότι δεν υπάρξει διαχωρισμός με βάση της εθνικότητα, την ταυτότητα, την εθνική καταγωγή και θα ζήσουμε ως ένας λαός με μια κυβέρνηση, τότε πιθανόν να τα βρούμε».   

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ονόματα στο τραπέζι. «Σήμερα ακούσαμε και το όνομα του κύριου Παμπορίδη, αλλά είναι πολύ νωρίς να μπούμε στην προεκλογική εκστρατεία».

Πρόσθεσε ότι ως ΕΛΑΜ περιμένουν να δουν τις κινήσεις και τα συλλογικά όργανα θα εξετάσουν τις επιλογές, θυμίζοντας ότι στις προηγούμενες εκλογές το ΕΛΑΜ κατήλθε με δικό του υποψήφιο και συγκεκριμένα τον κ. Χρίστου.

Διαβάστε επίσης: Χάρης:«H δημοτικότητα δεν είναι το πρώτο κριτήριο - Mη ανεκτή η διάσπαση»(VID)

Ο κ. Γεάδης ανέφερε ότι η δημοσκόπηση της εφημερίδας Καθημερινή ανέβασε το ΕΛΑΜ στο 8%. «Το κόμμα συνεχίζει να αυξάνει το εκλογικό του εκτόπισμα στην κοινωνία», ενώ αναρωτήθηκε ποιο πολιτικό κόμμα θα σπάσει το ρόδι και θα έρθει να συνομιλήσει με το ΕΛΑΜ.

Διευκρίνισε ότι έχουν ανοικτές τις πόρτες τους σε όλους και περιμένουν να ακούσουν προτάσεις από όλους. «Εμείς δεν διαχωρίζουμε το λαό. Στις προηγούμενες εκλογές στείλαμε επιστολή και στον κ. Μαλά και στον κ. Αναστασιάδη».

Τόνισε ότι άλλα κόμματα φωνάζουν για τα σκάνδαλα και μετά πηγαίνουν και συνομιλούν με όσους εμπλέκονται με τα σκάνδαλα, ενώ με το ΕΛΑΜ διστάζουν.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι ακούγονται ονόματα υποψηφίων, ενώ οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι είναι ανίδεοι. «Ο Παμπορίδης δεν είπε ότι ενδιαφέρεται και άκουσα και άλλα ονόματα ατόμων που δεν γνωρίζουν κάτι».

Όσον αφορά τον ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το κόμμα είναι ενωμένο όσο ποτέ άλλοτε. «Έχουμε δημοκρατικές διαδικασίες που θα ενεργοποιηθούν με τον νέο χρόνο για ανάδειξη του εκλεκτού του κόμματος».

Ως απάντηση προς τον Κωστή Ευσταθίου ανέφερε ότι δεν είναι τα κόμματα που ψηφίζουν αλλά οι πολίτες. «Σε αυτές τις εκλογές δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο το κόμμα. Οι πολίτες ζητούν κάτι παραπάνω».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ μπορεί να αντλήσει ψήφους από άλλους χώρους. «Ο κόσμος δεν είναι αρνιά. Είναι ψηφοφόροι και έχουν δύναμη και μπορούν να την αξιοποιήσουν όπως θέλουν». Ξεκαθάρισε ότι ένας υποψήφιος δεν μπορεί να εκλεγεί από μόνος του και χρειάζεται ψηφοφόρους από διάφορους εκλογικούς χώρους.

Καταληκτικά τόνισε ότι η ΕΔΕΚ έχει περισσότερα κοινά με τον ΔΗΣΥ στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής. «Τα μεγάλα έργα που έκανε η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι όλα σοσιαλιστικά».

 Δείτε το βίντεο: 

       

Keywords
Τυχαία Θέματα