Προεδρικές: Ο Άντρος, ο Μαλάς και ο "άλλος"

Εξελίξεις σε επίπεδο Προεδρικών για το ΑΚΕΛ εντός Σαββατοκύριακου. Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει το Πολιτικό Γραφείο και το Σάββατο θα ακολουθήσει σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής.

Κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το πώς θα κινηθεί το κόμμα εν όψει Προεδρικών Εκλογών και εκτός απροόπτου στη συνεδρίαση θα τεθούν τόσο συγκεκριμένα ονόματα όσο και η διαδικασία την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα μέχρι και την εξαγγελία του υποψηφίου που τελικά θα επιλεγεί.

Πηγές εντός ΑΚΕΛ

αναφέρουν ότι μια ενδεχόμενη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής σε σχέση με την πρόταση προς τις ομάδες βάσης θα αποτελούσε θετική εξέλιξη στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς θα έδειχνε την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του κόμματος να ριχθεί με αξιώσεις στη μάχη των προεδρικών.

Δεν θα πρέπει να αναμένονται ωστόσο τελικές αποφάσεις στη συνεδρίαση του Σαββάτου, καθώς δεν αποκλείεται ενδεχόμενο συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής και την ερχόμενη εβδομάδα για οριστικοποίηση των αποφάσεων. Ρόλο στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, κυρίως στον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να διαδραματίσουν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα πρωτοβουλία εντός φθινοπώρου.

Ο Άντρος, ο Μαλάς και ο "άλλος"

Τις τελευταίες μέρες φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τον Σταύρο Μαλά να είναι πολύ κοντά στο να εξασφαλίζει τη στήριξη του ΑΚΕΛ εν όψει Προεδρικών Εκλογών, με όσους στηρίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να επικαλούνται ότι αποτελεί μια αξιοπρεπή επιλογή η οποία μπορεί να διαχειριστεί και να διεξάγει μια καθ' όλα ουσιαστική και πετυχημένη ποιοτικά προεκλογική μάχη-εκστρατεία. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι έχει όλα τα φόντα να είναι και ο κερδισμένος της μάχης αυτής, μιας και τα δεδομένα, όπως κρίνουν, είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά του 2013 και της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, στην οποία υποψήφιος ήταν και πάλι ο Σταύρος Μαλάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, δεν έχει αποσυρθεί ακόμη από το τραπέζι το ενδεχόμενο υποψηφιότητας Άντρου Κυπριανού, καθώς υπάρχουν ακόμα στελέχη εντός του κόμματος που θεωρούν ότι το κόμμα θα πρέπει να κατέλθει στις εκλογές, ιδιαίτερα μετά την εξέλιξη με τον Μάικ Σπανό και το ναυάγιο της συνεργασίας, με τον Γενικό του Γραμματέα, ο οποίος είναι και το άτομο που εκφράζει με τον πλέον επίσημο τρόπο τις θέσεις του ΑΚΕΛ.

Πηγαδάκια πάντως εντός Εζεκία Παπαϊωάννου, κάνουν λόγο για ύπαρξη ενός τρίτου ατόμου, το οποίο στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι αν αποδεχθεί την πρόταση για να είναι υποψήφιος, αυτό θα ήταν και το πιο ιδανικό σενάριο. Κρατούν, ωστόσο, τα χαρτιά τους ερμητικά κλειστά σε σχέση με το ποιο είναι το άτομο αυτό, διαβεβαιώνουν εντούτοις ότι δεν πρόκειται για αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του Μάικ Σπανού. Το ενδεχόμενο για αποδοχή από μέρους του ατόμου αυτού είναι κάπως απομακρυσμένο, όπως αναφέρουν πηγές του Sigmalive και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που δεν θέλουν να διαρρεύσει σε καμιά περίπτωση το όνομα αυτό.

Τελική επικύρωση του υποψηφίου

Η τελική Παγκύπρια Συνδιάσκεψη, η οποία θα επικυρώσει την τελική επιλογή του ΑΚΕΛ, αλλάζει συνεχώς ημερομηνίες και παίρνει αναβολές. Επικρατέστερο σενάριο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι το να πραγματοποιηθεί τελικά περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, αν και δεν αποκλείεται αν το τοπίο είναι πλέον ξεκάθαρο εντός των επόμενων ημερών, να υπάρξει επίσπευση. Πηγές εντός της Κεντρικής Επιτροπής πάντως, αναφέρουν ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως "ανθρωπίνως αδύνατο" να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες πριν τις διακοπές του Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα