Προεδρικές: Η εξίσωση Αβέρωφ-Χριστοδουλίδης και η επιλογή Ειρήνη

Νωρίς φούντωσε το προεκλογικό σκηνικό για τις Προεδρικές του 2023. Χθες Κυριακή 7 Νοεμβρίου η Καθημερινή Κύπρου έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη δημοσκόπηση για τις Προεδρικές.

Στο Ράδιο Πρώτο φιλοξενήθηκε ο εκλογολόγος Νάσιος Ορεινός, ο οποίος έδωσε τη δική του ερμηνεία για τη σεναριολογία

που αναπτύσσεται σχετικά με τις εκλογές

Αρχικά ανέφερε ότι υπάρχει μια διαφορά από τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, καθώς βρίσκει το ΕΛΑΜ πιο ενισχυμένο και πίσω από το ΔΗΚΟ, ενώ εμφανίζονται ενισχυμένα και άλλα κόμματα τα οποία δεν μπήκαν στη Βουλή όπως οι Κυνηγοί και το κόμμα της κυρίας Θεολόγου.

Διαβάστε ακόμη: Προεδρικές 2023: Ονοματολογία, προβλέψεις και το κόμμα «κλειδί» (ΒΙΝΤΕΟ)

Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μεταξύ Νίκου Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε ότι είναι πρόωρες οι όποιες εκτιμήσεις. Όσον αφορά τη δημοσκόπηση που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Καθημερινή, ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε και άλλες δημοσκοπήσεις οι οποίες να επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα».

Διαβάστε ακόμη: Παμπορίδης:Ο Σιζόπουλος είναι ψεύτης – Ενδιαφέρον για «το τραπέζι της αλλαγής»

Ο κ. Ορεινός εξήγησε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει μια καλή διείσδυση σε άλλα κόμματα, ακόμα και στον ΔΗΣΥ. Συμπλήρωσε ότι αυτό είναι κάτι που δεν έχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ τόνισε ότι σε ενδεχόμενη επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Νεοφύτου, τότε αλλάζουν τα πράγματα καθώς ο ΔΗΣΥ θα συσπειρωθεί στον υποψήφιο του. «Αυτοί οι δύο πρέπει να συνεννοηθούν γιατί δεν μπορούμε να δούμε δύο υποψήφιους που θα πάρουν από 15%-20%, ενώ ο ένας εξ αυτών θα μείνει εκτός από το δεύτερο γύρο».

Παράλληλα ανέφερε ότι αυτή η τριβή μπορεί να δημιουργήσει παράπονα από μια ομάδα ψηφοφόρων, οι οποίοι ενδεχομένως στον δεύτερο γύρο να αποφασίσουν να ψηφίσουν κάτι άλλο».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι υπάρχουν και παλαιότερα παραδείγματα όπως με τον Αλέκο Μαρκίδη. «Πιο σωστό θα ήταν μετά από εκλογικό συνέδριο να αποφασίσουν ποιος είναι πιο εκλέξιμος». Πρόσθεσε ότι αν παρθεί η απόφαση από τις κεντρικές επιτροπές τότε έχει το πάνω χέρι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αλλά θα ήταν πιο αντικειμενικό αποτέλεσμα η επιλογή υποψηφίου από τη βάση του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: Στέφανος: Στόχος η απαλλαγή του τόπου από διακυβέρνηση Αναστασιάδη

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει το πρώτο λόγο επειδή είναι ο Πρόεδρος του κόμματος, ενώ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση φαίνεται να προηγείται ο κ. Χριστοδουλίδης λόγω της διείσδυσης του σε άλλα κόμματα. «Είναι εντυπωσιακό ότι το εκλογικό σώμα φαίνεται να πιστεύει ότι την νίκη θα την πάρει ο ΔΗΣΥ είτε με τον Αβέρωφ είτε με τον Χριστοδουλίδη».

Ο κ. Ορεινός μίλησε και για τις επιλογές της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι πρέπει να σκεφτούν την επιλογή μιας γυναικείας υποψηφιότητα. «Η κυβέρνηση εξέλεξε Πρόεδρο της Βουλή και μπορεί η αντιπολίτευση να απαντήσει με την επιλογή γυναικείας υποψηφιότητας». Συμπλήρωσε ότι η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου είναι μια καλή επιλογή καθώς έχει έρθει πρώτη σε σταυρούς προτίμησης στο ΑΚΕΛ, αλλά και παγκύπρια. Διευκρίνισε ότι μπορεί να πάρει ψήφους από άλλα κόμματα, ενώ μπορεί να συσπειρώσει και το ΑΚΕΛ.

Επεσήμανε ότι 140.000 γυναίκες δεν πήγαν να ψηφίσουν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, συμπληρώνοντας ότι είναι σημαντικό ο υποψήφιος να μπορεί να πάρει ψήφους από άλλα κόμματα και ταυτόχρονα να συσπειρώσει το κόμμα του. Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι η κ. Χαραλαμπίδου μπορεί να συνεργαστεί με το ΔΗΚΟ

Καταληκτικά ανέφερε ότι κανένας υποψήφιος δεν θα μπορέσει να εκλεγεί αν δεν έχει κάποιο κόμμα από πίσω του.  

Keywords
Τυχαία Θέματα