Κατσουρίδης-Ορεινός:Η αναταραχή στον ΔΗΣΥ-Η υπέρβαση που πρέπει να κάνει ΑΚΕΛ

Για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 και για τους πιθανούς σχηματισμούς μίλησαν στο Μεσημέρι και Κάτι ο εκλογολόγος Νάσιος Ορεινός και ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Κατσουρίδης.

Αρχικά ο κ. Ορεινός μίλησε για την υποψηφιότητα του Γιώργου Κολοκασίδη, τονίζοντας ότι είναι γρήγορα και όλα είναι ρευστά. «Οι αποφάσεις των κομμάτων θα παρθούν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

Διαβάστε ακόμη: ΠτΔ: Δεν ασχολούμαι με όσους ασχολούνται με τις Προεδρικές (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόσθεσε ότι δεξιά

υπάρχει ένας υποψήφιος και είναι ο κ. Νεοφύτου ο οποίος έχει εξαγγείλει έμμεσα, ενώ στα αριστερά υπάρχει ένα ερωτηματικό, τονίζοντας ότι στο κέντρο υπάρχουν τα ονόματα του κ. Ηλιάδη, του κ. Κολοκασίδη και του κ. Χρίστου ο οποίος θα είναι ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ.

Επεσήμανε ότι για τον κ. Χριστοδουλίδη θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το Πάσχα, ενώ υπάρχουν και τα ονόματα του Αχιλλέα Δημητριάδη, της Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή, της Ειρήνης Χαραλαμπίδου και του κ. Παμπορίδη. «Έχει ακουστεί ο μαγικός αριθμός 7 που όπως είπε ο κ. Νεοφύτου είναι 7 ήττες του ΑΚΕΛ τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Ορεινός εξήγησε ότι το ΑΚΕΛ έχει καταγράψει πτώση από το 2009 και μετά, ενώ μικρότερη πτώση παρουσιάζει και ο ΔΗΣΥ. «Η διαφορά των δύο κομμάτων το 2014 ήταν στις 11 μονάδες και από εκεί και πέρα έχουν και οι δύο πτώση».

Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει ένα κύμα πολιτών οι οποίοι έφυγαν από το κόμμα τους και αυτό φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές. Επεσήμανε ότι ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ θα είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου και αν θα εξαγγείλει ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι ανεξάρτητος.

Όσον αφορά το ΑΚΕΛ εξήγησε ότι είναι εγκλωβισμένο και ψάχνεται. «Μόνο την κ. Χαραλαμπίδου έχω ακούσει να μιλά για υπέρβαση», είπε ο Ν.Ορεινός. Συμπλήρωσε ότι ή θα κάνουν αυτή την υπέρβαση ή θα εκλεγεί ένας εκ των Αβέρωφ ή Χριστοδουλίδη.

Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει και η επιλογή να επιλέξουν δικό τους υποψήφιο και ας χάσουν, εξηγώντας ότι οι πολλές εκλογικές ήττες δημιουργούν χαμηλά ποσοστά και συγκρούσεις.

Αναφερόμενος στο ΔΗΚΟ ο κ.Ορεινός είπε ότι «θα ήταν καλύτερα να μην είναι υποψήφιος ο Νικόλας Παπαδόπουλος».

Διαβάστε επίσης: Νικόλας: Το ΔΗΚΟ θα είναι στην επόμενη διακυβέρνηση (ΒΙΝΤΕΟ)

Από την πλευρά του ο κ. Κατσουρίδης τόνισε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε ένα κλίμα απαξίωσης που βιώνουν οι πολιτικοί θεσμοί τα τελευταία χρόνια. «Πρέπει να μελετηθεί από αναλυτές και ερευνητές γιατί ξεκίνησε τόσο γρήγορα η συζήτηση για τις Προεδρικές».

Σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια είδαμε να διαρρηγνύονται παραδοσιακές σχέσεις που είναι δύσκολο να ξαναχτιστούν σε ένα περιβάλλον μεγάλης ρευστότητας και σύγκρουσης».

Επεσήμανε ότι θα μετρήσει πάρα πολύ το στοιχείο της προσωπικότητας, ενώ παραμένει και η παράμετρος των κομματικών αποφάσεων. «Στον ΔΗΣΥ υπάρχει ο υποψήφιος που έχει τη στήριξη του κόμματος, αλλά και ο Χριστοδουλίδης που συγκεντρώνει αποδοχή από τα ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας».

Διευκρίνισε ότι ίσως να δούμε τα χαμηλότερα ποσοστά υποψηφίων οι οποίοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο κ. Κατσουρίδης μίλησε και για την θεματολογία των εκλογών, διευκρινίζοντας ότι θα επικρατήσουν τα ζητήματα της οικονομίας, υγείας και διαφθοράς, ενώ το Κυπριακό φαίνεται ότι έχει υποχωρήσει, όπως είπε. «Η αναταραχή είναι στην πλευρά της δεξιάς ενώ η αριστερά βρίσκεται σε δυσχέρεια», συμπλήρωσε. 

Τέλος μίλησε και για τα εσωκομματικά ζητήματα, επισημαίνοντας ότι «το κόμμα που θα καταφέρει να κλείσει τα ζητήματα του θα πάει στις εκλογές ενωμένο και με καλύτερα δεδομένα». 

Δείτε το βίντεο: 

Keywords
Τυχαία Θέματα