Προεδρικές 2018: Οι "αντάρτες" καθορίζουν το αποτέλεσμα;

Τα επιτελεία των υποψηφίων για την προεδρία της Δημοκρατίας έχουν ανεβάσει στροφές ενόψει των Προεδρικών Εκλογών. Αυτό το Σαββατοκύριακο σηματοδοτεί ουσιαστικά και την επίσημη είσοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον προεκλογικό αγώνα.

Ωστόσο εντός των κομμάτων υπάρχουν ομάδες μελών-στελεχών οι οποίες δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερα πρόθυμες ν' ακολουθήσουν και να στηρίξουν τους υποψηφίους που αποφάσισε να στηρίξει το κόμμα τους, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό τριγμούς στο εσωτερικό των κομμάτων. Το ερώτημα που πλανάται είναι κατά πόσο οι "αντάρτες" είναι ικανοί να καθορίσουν το τελικό

αποτέλεσμα, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Στον ΔΗΣΥ υπάρχουν μέλη ή ακόμα και πρώην βουλευτές οι οποίοι διαφωνούν με τους χειρισμούς Αναστασιάδη, κυρίως στο Κυπριακό αλλά όχι μόνο, με αποτέλεσμα να προβληματίζονται σε σχέση με το τι θα πράξουν ενόψει Προεδρικών εκλογών. Μπορεί επίσημα να μην μπουν στη διαδικασία να τοποθετηθούν υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διατηρήσουν τη διαφορετική τους άποψη επηρεάζοντας και τον δικό τους περίγυρο. Σύμφωνα μάλιστα με ευρήματα δημοσκοπήσεων, ένα ποσοστό γύρω στο 10% όσων στήριξαν ΔΗΣΥ στις προηγούμενες εκλογές, ενδεχομένως θα στηρίξουν Νικόλα Παπαδόπουλο. Το δεδομένο αυτό, αποτελεί ένα πονοκέφαλο τον οποίο θα πρέπει να καταπολεμήσει στη ρίζα του ο ΔΗΣΥ και το επιτελείο Αναστασιάδη στην πορεία προς την κάλπη στις 28 Ιανουαρίου του 2018.

Στο ΑΚΕΛ, υπάρχει μια μερίδα ψηφοφόρων, οι οποίοι ενώ ψήφισαν ΑΚΕΛ το 2016, διαφοροποιούνται σε σχέση με το τι προτίθενται να ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές. Η επιλογή τους αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με την επιλογή του Σταύρου Μαλά ως υποψηφίου, με την οποία ενδεχομένως κάποιοι να διαφωνούν. Πρόκειται για μια ομάδα ψηφοφόρων που δηλώνουν δυσαρεστημένοι με επιλογές που έχει κάνει το κόμμα ή ακόμα και με συγκεκριμένα άτομα που έχουν λόγο και ρόλο στην ηγετική πυραμίδα του ΑΚΕΛ. Σύμφωνα μάλιστα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις ποσοστό γύρω στο 9% από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ το 2016, δηλώνει πως θα στηρίξει Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ ένα άλλο 9% δηλώνει πως θα ψηφίσει Νίκο Αναστασιάδη. Στο επιτελείο Μαλά έχουν εντοπίσει αυτή την τάση και γίνονται συζητήσεις με το ΑΚΕΛ, έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί η χρυσή τομή για να προσεγγίσουν με κάποιο τρόπο τους ψηφοφόρους αυτούς και να τους μιλήσουν.

Στο ΔΗΚΟ γίνεται η μεγαλύτερη συζήτηση σε σχέση με το ποιοι και με ποιο τρόπο θα επιλέξουν να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τη στήριξη Νικόλα Παπαδόπουλου. Πολλά έχουν γραφτεί σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν πρώην ηγετικά στελέχη του ΔΗΚΟ, τα οποία διαφωνούν με τις θέσεις και την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μαζί με την ομάδα των στενών συνεργατών του. Ενδεχομένως και πάλι η ομάδα αυτών των μελών-στελεχών, να μην επιλέξει δημόσια να τοποθετηθεί υπέρ κάποιου άλλου υποψηφίου, ωστόσο είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόθεση να ριχθούν στη μάχη της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του Νικόλα Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με ευρήματα δημοσκοπήσεων γύρω στο 20% όσων ψήφισαν ΔΗΚΟ το 2016 αναμένεται να στραφούν προς κάποιον άλλον υποψήφιο.

Στην ΕΔΕΚ, άλλοτε ηγετικές φυσιογνωμίες αλλά και πρώην βουλευτές οι οποίοι βρίσκονται σε ρήξη με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, αναμένεται να διαφοροποιήσουν τη θέση τους από αυτή του κινήματος και να στηρίξουν άλλον υποψήφιο και όχι το Νικόλα Παπαδόπουλο. Ήδη πρώην μέλη της ΕΔΕΚ έχουν ταχθεί στο πλευρό του Γιώργου Λιλλήκα, ενώ κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με το Σταύρο Μαλά, αν όχι επίσημα τότε στο παρασκήνιο. Άλλωστε η συσπείρωση της ΕΔΕΚ στις δημοσκοπήσεις αγγίζει μόλις το 56%.

Στη Συμμαχία Πολιτών και το στρατόπεδο Γιώργου Λιλλήκα έχει ήδη αποχωρήσει μεγάλη μερίδα πρώην ηγετικών στελεχών οι οποίοι δημιούργησαν την Αυτόνομη Πλατφόρμα Πολιτών. Η Πλατφόρμα αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή να ανακοινώσει τις προθέσεις ενόψει Προεδρικών Εκλογών. Το δεδομένο αυτό αναπόφευκτα αποτελεί πλήγμα για το κύρος της Συμμαχίας Πολιτών, μένει ωστόσο να διαφανεί αν θα αποτελέσει πλήγμα και για την υποψηφιότητα Λιλλήκα.

Φουντώνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για διαφορετικές προσεγγίσεις εντός Αλληλεγγύης σε σχέση με τον υποψήφιο που θα υποστηρίξουν μεμονωμένες μονάδες ενόψει Προεδρικών Εκλογών. Το κόμμα έχει ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Νικόλα Παπαδόπουλου, ωστόσο υπάρχουν φωνές που παρασκηνιακά δεν δείχνουν πρόθεση να ακολουθήσουν με ένθερμο τρόπο την απόφαση αυτή και θα στηρίξουν Νίκο Αναστασιάδη, χωρίς ωστόσο να το διατυμπανίζουν δημόσια.

Στο Κίνημα Οικολόγων, αν και επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει την ερχόμενη Κυριακή να επικρατήσει η στήριξη στο πρόσωπο του Νικόλα Παπαδόπουλου, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των μελών που δεν βλέπει με θετικό μάτι, το ενδεχόμενο αυτό. Μένει να διαφανεί στην ψηφοφορία της Κυριακής σε πόσο ποσοστό θα επικρατήσει τελικά η μερίδα όσων υποστηρίζουν Νικόλα έναντι των υπολοίπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα