Προεδρία Βουλής: Tι γνωρίζουμε μέχρι τώρα - Άγνωστος Χ για τέσσερις

Παροξυσμό προσώπων έχει προκαλέσει η Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τρία από τα επτά κόμματα της Βουλής να έχουν καταθέσει τους δικούς τους υποψήφιους.

Σε μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία σε ότι αφορά την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Βουλής η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου, υπάρχουν ήδη τρεις υποψήφιοι,

ενώ ο αριθμός αναμένεται να μεγαλώσει. Αυτό που διαδίδουν τα κόμματα είναι ότι δεν θα μπουν σε παζάρια.

Διαβάστε ακόμη: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Βουλής - Ποιες οι αρμοδιότητές του

ΔΗΣΥ

Κίνηση ματ έκανε το κυβερνητικό κόμμα, καθώς ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητα της Αντιπροέδρου του κόμματος, Αννίτας Δημητρίου. Η κυρία Δημητρίου είναι μια αξιόλογη προσωπικότητα με εμπειρία στα κοινοβουλευτικά έδρανα, καθώς την προηγούμενη πενταετία διετέλεσε μέλος της Γραμματίας της Βουλής. Στις βουλευτικές εκλογές αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς κατ' αναλογία κατοίκων επαρχίας και θεωρείται κίνηση ματ καθώς είναι η πρώτη υποψηφιότητα γυναίκας στην ιστορία της Κυπριακής Βουλής.

ΑΚΕΛ

Σίγουρα η Προεδρία της Βουλής έρχεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς το κόμμα έχει ενώπιον του την ανάδειξη του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει το ανώτατο αξίωμα στην ηγεσία του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα προστέθηκε στο μπλοκάκι των υποψήφιων για την Προεδρία της Βουλής, καθώς έτσι θα έχει ένα διαφορετικό ρόλο στη νέα Βουλή. Ψηλά παίζει και το όνομα της Ειρήνης Χαραλαμπίδου, μια ιδιαίτερα δυναμική γυναίκα με έργο στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ενώ κουβαλά μαζί της και τον τίτλο του MVP των βουλευτικών εκλογών του 2016 και 2021, καθώς αναδείχθηκε πρώτη σε σταυρούς προτίμησης παγκύπρια. Αν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό τότε και το κόμμα θα ήταν πιο ενεργό στην εκλογή του επόμενου Προέδρου της Βουλής, χωρίς φυσικά να είναι αδιάφορο.

ΔΗΚΟ

Σιγή ιχθύος είναι μέχρι τώρα η στάση του ΔΗΚΟ. Προφανώς στη παράταξη περιμένουν τις ανακοινώσεις των υπόλοιπων κομμάτων με το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου να ακούγεται έντονα αλλά και της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου. Στο ΔΗΚΟ είναι διατεθειμένοι και σε μια σύμπραξη με το ΑΚΕΛ.

ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ ήταν το πρώτο κόμμα που ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα και δεν είναι άλλη από τον Πρόεδρο της παράταξης, Χρίστο Χρίστου. Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ, ο κύριος Χρίστου ανέφερε ότι το πολικό γραφείο του κόμματος θα συνεδριάσει στις 9 Ιουνίου, μία μέρα πριν την εκλογική διαδικασία.

ΕΔΕΚ

Αυτό που διαλαλούν στην ΕΔΕΚ είναι ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εμπλακούν σε παζάρια συναλλαγής για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Το κόμμα σε ανακοίνωση του έθεσε τέσσερα κριτήρια για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Βουλής: Πολιτικό παρελθόν και ικανότητες, εντιμότητα και ήθος, ικανότητα διαχείρισης σοβαρών κοινοβουλευτικών θεμάτων και εμπειρία. Καταληκτικά η ανακοίνωση αναφέρει ότι η τελική στάση της ΕΔΕΚ θα καθοριστεί με βάση τις αρχές του κόμματος για το συμφέρον της πατρίδας μας και του λαού μας. Δύο ονόματα ακούγονται από την πλευρά του κόμματος, του Μαρίνου Σιζόπουλου και του Κωστή Ευσταθίου.

ΔΗΠΑ

Μέχρι χθες η παράταξη ασχολείτο με τα εσωκομματικά της ζητήματα και αν θα κρατούσε την έδρα του ο Μάριος Καρογιάν ή αν θα την παραχωρούσε στον Άγγελο Βότση. Αφού πάρθηκε η απόφαση για παραμονή του στα κοινοβουλευτικά έδρανα, ο Μάριος Καρογιάν εξουσιοδοτήθηκε να χειριστεί το ζήτημα σε συνεννόηση με το Συντονιστικό Όργανο.

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων πηγαίνει στην εκλογική διαδικασία με δικό του υποψήφιο, τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου. Σε συνέντευξη του στο ΣΙΓΜΑ, ο κύριος Θεοπέμπτου εξήγησε ότι «η προσπάθεια είναι να προχωρήσουμε με έναν εκσυγχρονισμό των εσωτερικών λειτουργιών της Βουλής. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν όσων αφορά στις εσωτερικές διαδικασίες». Οι Οικολόγοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούν με το ΕΛΑΜ ή την ΕΔΕΚ, ούτε και είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν τις υποψηφιότητες αυτών των δύο κομμάτων.

Μέχρι τις 10 Ιουνίου υπάρχουν ακόμη έξι μέρες και οι διεργασίες για ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Βουλής θα είναι ακόμη εντονότερες. Το SigmaLive έγραφε τις προηγούμενες μέρες για εκπλήξεις και ήδη έχουν πυροδοτηθεί μερικές.
 

Διαβάστε ακόμη:

Πρώτη δήλωση Αννίτας Δημητρίου: Με αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την πρόταση

Καταγγελίες για παραβίαση των δικαιωμάτων ΑμεΑ κατά τις βουλευτικές εκλογές

Keywords
Τυχαία Θέματα