Νόμοι για πώληση δανείων και εγκλωβισμένους δανειολήπτες

Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για την πώληση δανείων σε τρίτους, αλλά και νομοσχεδίου που θα ξεκαθαρίζει το θέμα των δανειοληπτών, που δεν κατέχουν τίτλους ιδιοκτησίας και είναι εγκλωβισμένοι σε αφερέγγυους developers.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ζήτησε την κατάθεσή τους μέχρι τις 10 Ιουλίου.

Πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Σίγμα ότι τα χρονοδιαγράμματα της κατάθεσης

των νομοσχεδίων θα τηρηθούν με άνεση.

Συγκεκριμένα, τόνισαν ότι πολύ πριν από τις 10 Ιουλίου θα κατατεθεί πλήρες προσχέδιο του νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει το θέμα των δανειοληπτών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε αφερέγγυους developers. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ή καλύτερα βασανίζει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

Δεν τίθενται ως προαπαιτούμενα

Πρόκειται για δύο νομοσχέδια, τα οποία είχαν τεθεί από την τρόϊκα ως προαπαιτούμενα, ωστόσο, κατόπιν συνεννόησης κυπριακών Αρχών και τρόϊκας, συμφωνήθηκε να μην τεθούν ως τέτοια στην παρούσα φάση.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι η αξιολόγηση της τρόϊκας ολοκληρώθηκε στα μέσα της περασμένης βδομάδας και δεδομένου ότι το επόμενο Eurogroup που θα ασχοληθεί με το θέμα της Κύπρου είναι προγραμματισμένο στις 18 Ιουνίου, τότε θα έπρεπε τα δύο σημαντικά νομοσχέδια να ήταν ήδη έτοιμα και να είχαν πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι τα χρονικά περιθώρια ήταν στενά και πρακτικά δεν επέτρεπαν την υλοποίηση αυτού του σεναρίου. Η τρόικα έδειξε κατανόηση στο σχετικό αίτημα των κυπριακών αρχών και έτσι τα δύο φλέγοντα θέματα δεν αποτελούν προαπαιτούμενα ενόψει Eurogroup.

Το πρόγραμμα Ντράγκι

Ουσιαστικά η θετική αξιολόγηση ανοίγει το δρόμο για την αξιοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την Κύπρο.
Στη βάση των διαφόρων παραμέτρων, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκειά του προγράμματος, δυνητικά μπορούν να αντληθούν περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα