Πριν τον Τραμπ, ένας άλλος Αμερικανός πρόεδρος είχε μολυνθεί σε πανδημία

Ακούγεται παράδοξο κι όμως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ που μολύνεται από έναν δυνητικά φονικό ιό κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας.

Πριν από έναν αιώνα μια αντίστοιχη υγειονομική κρίση είχε ξεσπάσει στον πλανήτη, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους και μολύνοντας πολύ περισσότερους.

Ένας από αυτούς που νόσησαν ήταν ο Γούντροου Ουίλσον, εν ενεργεία τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος βρέθηκε σε μια κατάσταση

παρόμοια με αυτή που αντιμετωπίζει ο Τραμπ σήμερα.

Μόνο που τότε, η νόσος δεν ήταν η Covid-19 αλλά η ονομαζόμενη Ισπανική γρίπη.

Και όταν ο Γούιλσον αρρώστησε τον Απρίλιο του 1919, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι για να διαπραγματευτεί το τέλος του Α′ Παγκόσμιου Πολέμου, η σύζυγός του, Εντίθ έσπευσε να παρέμβει προκειμένου να βεβαιωθεί όσοι το δυνατόν λιγότεροι άνθρωποι θα μάθαιναν ότι ο πρόεδρος πάσχει από την επικίνδυνη νόσο.

«Η σύζυγος του Γουίλσον μπόρεσε να κρύψει την ασθένειά του, δημιουργώντας μια ″φούσκα″ γύρω του», δήλωσε ο Τόμας Σβαρτζ, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βάντερμπιτ του Νάσβιλ, στο NBC News.

 «Δικαιολόγησαν την κατάσταση της υγείας του ως δήθεν προερχόμενη από υπερβολική εργασία, κάτι που οι άνθρωποι θα πίστευαν καθώς ο Γουίλσον ήταν γνωστό ότι ήταν εργασιομανής», εξήγησε.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ έκανε ακριβώς το ίδιο λίγους μήνες αργότερα, όταν ο Γουίλσον υπέστη ένα βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και η ίδια παρενέβη για να βοηθήσει στη διοίκηση της χώρας, στα τελευταία της προεδρίας του συζύγου της.

 «Ήταν ένα πολύ διαφορετικό μιντιακό περιβάλλον τότε» είπε ο καθηγητής Σβαρτζ.

Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση ειδήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε ένα χρόνο μετά και οι περισσότεροι Αμερικανοί ενημερώνονταν από τις εφημερίδες που δεν κάλυπταν ρεπορτάζ για τον πρόεδρο τόσο στενά ούτε ασκούσαν τόση κριτική όσο τώρα.

Ενώ σήμερα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς αναφέρουν καθημερινά πόσα άτομα στις ΗΠΑ έχουν πεθάνει από COVID-19, οι περισσότεροι Αμερικανοί πίσω στην εποχή του Γούιλσον δεν είχαν ιδέα πόσο θανατηφόρα ήταν η ισπανική γρίπη.

Τελικά, έχασαν τη ζωή τους περίπου 675.000 Αμερικανοί και 20-40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

 «Με φόντο τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο πρόεδρος Γουίλσον υποβάθμισε σημαντικά την πανδημία του 1918, από την οποία μολύνθηκε το ένα τέταρτο των Αμερικανών», δήλωσε ο Δρ Χάουαρντ Κοχ, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και βοηθός Γραμματέας Υγείας και Ανθρώπινων υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα.

«Έναν αιώνα αργότερα, η πιο θανατηφόρα πανδημία από τότε έφτασε στο κατώφλι του προέδρου Τραμπ. Δυστυχώς, το να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πανδημία δεν την κάνει να μην υπάρχει».

Ο Γουίλσον γλίτωσε από τη σκληρή κριτική, που δέχεται ο Τραμπ για τους ακατανόητους χειρισμούς του στην κρίση με τον κορωνοϊό, απλώς και μόνο επειδή δεν μιλούσε καθόλου δημόσια για την ισπανική γρίπη.

«Δεν έκανε ποτέ δημόσια δήλωση σχετικά με την πανδημία», επιβεβαίωσε ο Πάτρικ Μάνεϊ, καθηγητής ιστορίας στο Boston College. «Ως αποτέλεσμα, ήταν μια από τις λιγότερο γνωστές καταστροφές οποιουδήποτε είδους» συμπλήρωσε.

Όχι ότι ο Γούιλσον θα είχε ακούσει αν κάποιος του έλεγε να επικεντρωθεί περισσότερο στην πανδημία και λιγότερο στον πόλεμο, δήλωσε ο Τζον Μπάρι, συγγραφέας του βιβλίου «Η Μεγάλη Γρίπη: Η ιστορία της πιο Θανατηφόρας Πανδημίας στην Ιστορία».

«Όπως και ο Τραμπ, δεν ανεοχόταν κριτική από φίλο ή εχθρό», ανέφερε ο Μπάρι για τον Γουίλσον σε συνέντευξή του στο The New Yorker.

 «Ολα αυτά κάνουν την πλήρη σιωπή του Γουίλσον για την πανδημία κατανοητή σε ένα μόνο πλαίσιο: δεν θα έκανε τίποτα για να αποσπάσει τον εαυτό του ή το έθνος από την πολεμική προσπάθεια».

Ο Σβάρτζ συμφώνησε σε μεγάλο βαθμό. «Ο Γουίλσον αντιμετώπισε κάποια κριτική για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία, αλλά όχι στο επίπεδο της κριτικής που δέχεται ο Τραμπ», είπε.

«Εν μέρει ο λόγος για αυτό είναι επειδή ο Α′ Παγκόσμιος Πόλεμος επισκίασε πραγματικά την πανδημία, μειώνοντας κάπως τον βαθμό στον οποίο ο Γούιλσον επικρίθηκε», πρόσθεσε.

«Αντί να ακολουθεί τις προειδοποιήσεις του 1918, αυτή η χώρα συνέχισε να υποτιμά αυτόν τον ιό - και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό για πολύ ακόμη», διεμήνυσε από την πλευρά του ο Δρ. Κοχ.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές ΗΠΑ:Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός τις δημοσκοπήσεις και πόσο «σωστές» είναι

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του Τραμπ

Ο Τραμπ ευχαριστεί από το νοσοκομείο τους υποστηρικτές του

Δημοσκόπηση: Δέκα μονάδες μπροστά ο Μπάιντεν από τον Τραμπ

Με πληροφορίες από NBC News, SkyNews, huffingtonpost

Keywords
Τυχαία Θέματα