Πρέπει τα εμβόλια κατά COVID να γίνονται ετησίως; - Διχασμένοι οι επιστήμονες

Οι επιστήμονες εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με την πρόταση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για ενημέρωση των εμβολίων για τον COVID-19 μία φορά το χρόνο, παρόμοια με την προσέγγιση του οργανισμού για την ενημέρωση των εμβολίων κατά της γρίπης. Σε μια συνάντηση της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA στις 26 Ιανουαρίου, ορισμένοι ερευνητές υποστήριξαν ότι το σχέδιο θα βοηθούσε στην απλούστευση του πολύπλοκου προγράμματος εμβολιασμού της χώρας

κατά του COVID-19 και θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητάς τους.

Αλλά άλλοι ήταν λιγότερο πεπεισμένοι ότι το εμβόλιο θα έπρεπε να ενημερώνεται κάθε φθινόπωρο στις ΗΠΑ - ή αν οι υγιείς ενήλικες θα έπρεπε να παροτρύνονται να λαμβάνουν το ετήσιο εμβόλιο για τον COVID-19. Η Angela Shen, ειδικός εμβολίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας στην

Πενσυλβάνια, λέει ότι η πρόταση, που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, «εννοιολογικά δεν είναι κακή ιδέα». Αλλά αμφισβητεί εάν τα δεδομένα υποστηρίζουν την ενημέρωση της σύνθεσης του εμβολίου μία φορά το χρόνο, επειδή ο SARS-CoV-2 γεννά νέες παραλλαγές με διαφορετικό ρυθμό από ό,τι η γρίπη. «Απλώς η επίκληση της «γρίπης» και η αντικατάστασή της με «COVID» σε όλα τα έγγραφα μπορεί να μην λειτουργήσει, επειδή ο COVID δεν είναι γρίπη», λέει ο Shen, ο οποίος είναι πρώην μέλος ενός αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης.

Σύμφωνα με άρθρο του Nature, το χρονοδιάγραμμα για την ενημέρωση των εμβόλια κατά της γρίπης βασίζεται στο καλά τεκμηριωμένο εποχιακό μοτίβο για την εμφάνιση νέων στελεχών: η επιλογή των στελεχών για τα εμβόλια στο Βόρειο Ημισφαίριο βασίζεται εν μέρει στα οποία οι εκδόσεις διαδόθηκαν ευρέως τον προηγούμενο χειμώνα του Νοτίου Ημισφαιρίου. Αν και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο SARS-CoV-2 εξαπλώνεται επίσης εποχιακά, αυτό το μοτίβο δεν είναι τόσο προβλέψιμο όσο της γρίπης.

Κατανοούμε την εποχικότητα της γρίπης και γνωρίζουμε ακριβώς πότε πρέπει να εμβολιαζόμαστε για βέλτιστο αποτέλεσμα», λέει η Luciana Borio, πρώην επικεφαλής επιστήμονας του FDA, η οποία είναι τώρα ειδική σε θέματα παγκόσμιας υγείας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη. Αλλά «απλώς δεν γνωρίζουμε εάν οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο ή λιγότερο συχνά για να προστατεύονται από τον σοβαρό COVID».

Επιπλέον, οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 δεν σαρώνουν τον κόσμο τόσο ομοιόμορφα όσο τα στελέχη της γρίπης, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να συντονιστεί η σύνθεση ενός εμβόλου COVID-19 παγκοσμίως. Ο Bruce Gellin, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας υγείας στην Πρωτοβουλία Πρόληψης Πανδημίας του Ιδρύματος Rockefeller στη Νέα Υόρκη, ρώτησε στη συνάντηση εάν η πρόταση ετήσιας ενημέρωσης θα απαιτούσε σιωπηρά από άλλες χώρες να ακολουθήσουν τις αποφάσεις του FDA. Ο Bill Falstich, αντιπρόεδρος για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού στην εταιρεία παραγωγής εμβολίων Pfizer, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, απάντησε: «Όχι απαραίτητα».
Σωστό timing;

Αν και η προσφορά εμβολίων κατά του COVID-19 παράλληλα με τα εμβόλια κατά της γρίπης θα μπορούσε να ενισχύσει την πρόσληψη, ο Gellin αμφισβήτησε επίσης το σχέδιο προσφοράς του ενημερωμένου εμβολίου το φθινόπωρο των ΗΠΑ. Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δει ένα κύμα COVID-19 στα τέλη του καλοκαιριού εκτός από ένα μεγαλύτερο κύμα χειμώνα, που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι είναι καλύτερο να χορηγηθεί το εμβόλιο νωρίτερα μέσα στο έτος, λέει.

Αλλά η χορήγηση του εμβόλου πριν από τη χειμερινή έκρηξη θα μπορούσε να αποτρέψει μια βιασύνη νοσηλειών, σημείωσε ο Peter Marks, επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA στο Silver Spring, Maryland. Το χειμώνα, οι κλινικές κατακλύζονται από άτομα που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), γεγονός που οδήγησε ορισμένα νοσοκομεία των ΗΠΑ να πλησιάζουν τη χωρητικότητα αυτή τη σεζόν.
Εναρμονισμένη σύνθεση

Στην ίδια συνεδρίαση, η συμβουλευτική επιτροπή εμβολίων ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του οργανισμού να υιοθετήσει μια ενιαία σύνθεση εμβολιασμού κατά του COVID-19 για πρωτογενείς και αναμνηστικές δόσεις. Επί του παρόντος, οι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες ολοκληρώνουν μια κύρια σειρά εμβολιασμών για τον COVID-19 - τουλάχιστον δύο δόσεις των εμβολίων που παρασκευάζονται από την Pfizer-BioNTech, τη Moderna ή τη Novavax, ή μια μόνο εμβόλιο ενός εμβολίου Johnson &Johnson - όλα τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να γίνουν ακολουθούμενο από ενισχυτικό δύο μήνες αργότερα. Για το αναμνηστικό, η Pfizer–BioNTech και η Moderna στην αρχή πρόσφεραν μια επιπλέον δόση του αρχικού εμβολίου τους, αλλά οι εταιρείες προσφέρουν τώρα μόνο «δισθενείς» ενισχυτές, οι οποίοι περιλαμβάνουν περισσότερα από ένα στελέχη SARS-CoV-2.

Η πρόσληψη δισθενών ενισχυτών ήταν χαμηλή στις Ηνωμένες Πολιτείες: περίπου το 15% των επιλέξιμων ατόμων έχουν λάβει εμβόλιο δύο δόσεων. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν λάβει ένα μείγμα εμβολίων, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σύγχυση σχετικά με τον τύπο αναμνηστικού που πρέπει να λάβουν και πότε.

«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να απλοποιήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού», λέει η Μέγκαν Ράννεϊ, γιατρός και ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ. «Εάν πρόκειται να διατηρήσουμε την ικανότητά μας να εμβολιάζουμε τη χώρα, πρέπει να κινηθούμε προς ένα πιο τυποποιημένο χρονοδιάγραμμα, από την άποψη της συμπεριφοράς και της επιστήμης». Η πρόταση για την υιοθέτηση μιας μοναδικής σύνθεσης εμβολίου για ολόκληρη τη σειρά θα μειώσει κάποια από αυτή τη σύγχυση και θα μπορούσε να ενισχύσει την απορρόφηση του εμβολίου επειδή θα μπορούσαν να προσφέρονται εμβόλια μαζί με ετήσια εμβόλια γρίπης, προσθέτει. «Αυτές οι αλλαγές έχουν πολύ νόημα».
Μελλοντική απόφαση

Η τυποποίηση της σύνθεσης εμβολίου για την πρωτογενή και την αναμνηστική σειρά θα σήμαινε πιθανώς ότι το δισθενές εμβόλιο θα γινόταν η κύρια σύνθεση για άτομα που δεν έχουν κάνει ακόμη μια πρωτογενή σειρά.

Οι δισθενείς ενισχυτές που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στοχεύουν τόσο το «προγονικό» στέλεχος SARS-CoV-2 που κυκλοφορούσε στην αρχή της πανδημίας και ένα στέλεχος Omicron. Τα δεδομένα του CDC που κοινοποιήθηκαν στη συμβουλευτική συνάντηση δείχνουν ότι άτομα ηλικίας 5 ετών και άνω που έλαβαν μόνο ένα αναμνηστικό ενός στελέχους έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τον COVID-19 σε σχέση με εκείνους που λαμβάνουν δισθενές αναμνηστικό. Ωστόσο, οποιοδήποτε αναμνηστικό εξακολουθεί να μειώνει τις συνολικές πιθανότητες θανάτου από COVID-19.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις είχαν ανησυχίες σχετικά με την απόφαση να χρησιμοποιήσουν μια δισθενή σύνθεση, αντί για μια ενημερωμένη σύνθεση ενός στελέχους, σε μελλοντικά εμβόλια. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπάρχουν λίγα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των δισθενών εμβολίων όταν χορηγούνται ως κύρια σειρά - ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, τα οποία αποτελούν μεγάλο ποσοστό των ατόμων που λαμβάνουν τώρα μια πρωτογενή σειρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ορισμένες μελέτες  έχουν υποδείξει ότι η συμπερίληψη του προγονικού στελέχους μπορεί να αμβλύνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της Omicron, εξαιτίας ενός φαινομένου που ονομάζεται ανοσοεντύπωση .

Ο Marks σημείωσε στη συνάντηση ότι η συμβουλευτική επιτροπή θα συγκληθεί ξανά τον Μάιο ή τον Ιούνιο για να συζητήσει εάν δικαιολογείται μια αλλαγή στη σύνθεση και ότι στη συνέχεια η επιτροπή θα συζητούσε εάν ένα ενημερωμένο εμβόλιο θα πρέπει να περιλαμβάνει μόνο ένα στέλεχος SARS-CoV-2 ή πολλαπλά στελέχη. Αυτό είναι ένα σημαντικό επιστημονικό ερώτημα, λέει ο Ranney — αλλά στο μεταξύ, «ειδικά εάν είστε μεγαλύτερος ή έχετε χρόνιες παθήσεις, ένα αναμνηστικό είναι καλύτερο από το μη αναμνηστικό όταν βρίσκεστε στη μέση ενός κύματος».

Διαβάστε επίσης: Σάλος με βίντεο για σκόπιμες μεταλλάξεις στελεχών κορωνοϊού-Τι απαντά η Pfizer

Keywords
Τυχαία Θέματα