«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στο εμβόλιο της Pfizer

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα φάρμακα έδωσε το «πράσινο φως» στο εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν η αμερικανική εταιρία Pfizer και ο γερμανικός της εταίρος BioNTech γεγονός που δίνει σήμα για την έναρξη των εμβολιασμών στην Ευρώπη εντός μίας εβδομάδας.

Το τελικό στάδιο είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να ακολουθήσει την Τετάρτη. Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη

εβδομάδα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αρχίσουν να εμβολιάζουν τους πολίτες στις 27-29 Δεκεμβρίου.

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) είναι η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία των γνωμοδοτήσεων του Οργανισμού για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα φάρμακα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων συνέστησε την έγκριση υπό όρους για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer για χρήση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση έρχεται μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση κατά την οποία οι επιστήμονες του EMA που ήταν υπεύθυνοι για την αξιολόγηση του εμβολίου παρουσίασαν την ανάλυσή τους σε άλλους εμπειρογνώμονες και εξέτασαν δεδομένα από εταιρείες.

Η έγκριση πρέπει να φέρει πλέον την σφραγίδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν στοιχεία παρακολούθησης σχετικά με το εμβόλιο τους για το επόμενο έτος.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ότι τα εμβόλια εναντίον του νέου κορονοϊού αναμένεται να είναι αποτελεσματικά και έναντι του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Στη θεωρία, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι το εμβόλιο δεν θα είναι αποτελεσματικό» εναντίον του νέου στελέχους, εκτίμησε ο Βεράν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διεξάγει προς το παρόν εντατικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλίσει μια διαφοροποιημένη γκάμα εμβολίων σε δίκαιες τιμές. Έχουν συναφθεί συμφωνίες με τις εταιρείες AstraZeneca (400 εκατομμύρια δόσεις), Sanofi-GSK (300 εκατομμύρια δόσεις), Johnson and Johnson (δόσεις αρκετές για 400 εκατομμύρια άτομα), BioNTech-Pfizer (300 εκατομμύρια δόσεις), CureVac (405 εκατομμύρια δόσεις) και Moderna (160 εκατομμύρια δόσεις). Τα κράτη μέλη έχουν επίσης τη δυνατότητα να δωρίζουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε την υπό όρους άδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

Eιδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε:

«Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως»

 Πρόεδρος Κομισιόν 

Για αποφασιστική στιγμή έκανε λόγο η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τονίζοντας είναι ώρα η ΕΕ να δράσει γρήγορα. Συμπλήρωσε: «Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ». Πιο συγκεκριμένα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανέφερε:

«Eίναι αποφασιστική στιγμή στις προσπάθειές μας να προσφέρουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια στους Ευρωπαίους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας μόλις έδωσε θετική γνωμάτευση για το εμβόλιο Pfizer/BioNtech. Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω απόφαση της Κομισιόν μέχρι το βράδυ»

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: «Μέρα ελπίδας η έναρξη των εμβολιασμών»

Ο Μακρόν εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπτώματα COVID-19

Keywords
Τυχαία Θέματα