Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή επιμόρφωση σχολικών συνεργατών

Διαδικτυακή ενημερωτική επιμόρφωση των Σχολικών Συνεργατών/Συνεργάτιδων της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) και την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, την επιμόρφωση παρακολούθησαν πέραν των 100 Σχολικών Συνεργατών/Συνεργάτιδων ΟΑΠ Δημοτικής

και Μέσης Εκπαίδευσης από όλες τις επαρχίες παγκύπρια.

Σε χαιρετισμό της, η Δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, Γενική Συντονίστρια ΟΑΠ και Προϊσταμένης ΥΣΕΑ, αφού  χαιρέτισε τη συνέργεια των Υπηρεσιών ΟΑΠ, ΥΣΕΑ και ΥΕΨ στη διοργάνωση της επιμόρφωσης, επισήμανε ότι η συμβολή των σχολικών συνεργατών στην ενδυνάμωση, καθοδήγηση και ενίσχυση μαθητών και μαθητριών που στηρίζει, είναι καθοριστικής σημασίας.

Μέσα από τη μεντορική σχέση που αναπτύσσουν με τα παιδιά που στηρίζουν, είναι σε θέση να τους παράσχουν την συναισθηματική ασφάλεια που απαιτείται, ώστε αυτά να νιώσουν άνετα να μιλήσουν για σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν, πρόσθεσε.

Η καθημερινή εξατομικευμένη επαφή τους με τα παιδιά τούς καθιστά, άλλωστε, όπως συμβαίνει και με τους/τις εκπαιδευτικούς, πρόσωπα αναφοράς και ανθρώπους της «πρώτης γραμμής» και επομένως, η πιθανότητα να περιέλθουν στην αντίληψή τους ευαίσθητες πληροφορίες για την ασφάλεια και ευημερία κάποιου παιδιού είναι αυξημένη.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επιμόρφωση των Σχολικών Συνεργατών και Συνεργάτιδων σε θέματα πρωτοκόλλων και θεσμοθετημένων διαδικασιών που ακολουθούνται σε περιπτώσεις που η σωματική και ψυχική ασφάλεια μαθητή/μαθήτριας τίθεται σε κίνδυνο, κρίνεται άκρως αναγκαία και σημαντική.

Ακολούθησε η εισήγηση της Δρος Χριστίνας Ιωάννου, Ανώτερης Εκπαιδευτικής Ψυχολόγου και Προέδρου της Επιτροπής Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και Μέλους της επιστημονικής ομάδας διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο «Σπίτι του Παιδιού», την αναγνωρισμένη δομή που διαχειρίζεται περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Η παρέμβαση της Δρος Ιωάννου επικεντρώθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι σχολικοί συνεργάτες στην αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και στην παροχή προστασίας και υποστήριξης στον μαθητή ή τη μαθήτρια.

Η Δρ Ιωάννου επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι η σεξουαλική κακοποίηση συνιστά μια από τις πιο σοβαρές μορφές βίας που μπορεί να βιώσει ένα παιδί και, επομένως, η επιμόρφωση και η καλλιέργεια δεξιοτήτων αναγνώρισης των συμπτωμάτων πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου σε άτομα που έχουν επαφή με παιδιά μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο να καταστούν τα άτομα αυτά ικανά να αντιλαμβάνονται έγκαιρα τέτοια ανεπιθύμητα περιστατικά, να τα διαχειρίζονται με τον ενδεικνυόμενο τρόπο και να παρέχουν την απαιτούμενη στήριξη προς το θύμα.

Η επιμόρφωση συνεχίστηκε με την παρέμβαση της Κικής Μαυρομάτη, Καθηγήτριας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) και λειτουργού της ΥΣΕΑ.

Η κ. Μαυρομάτη στην παρουσίασή της αναφορικά με το «Εγχειρίδιο Διατμηματικών Διαδικασιών για τη Διαχείριση Περιστατικών Βίας στην Οικογένεια για Παιδιά (2017)» επεξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία αναφοράς και διαχείρισης των προαναφερθέντων περιστατικών καθώς και τη νομική υποχρέωση αναφοράς του περιστατικού εκ μέρους του ατόμου στο οποίο επέρχεται η γνώση της κακοποίησης ανήλικου προσώπου.

Η εισηγήτρια ολοκληρώνοντας την παρουσίασή της, σχολίασε πως η εμπειρία της ως καθηγήτριας ΣΕΑ στα σχολεία κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει  ο/η Σχολικός/ή Συνεργάτης/ιδα στον εντοπισμό τέτοιων περιστατικών, στην αποφυγή επανάληψής τους και στη ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη των παιδιών-θυμάτων.

Συνέχεια δόθηκε από την κ. Μαυρομάτη με την παρουσίαση του «Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των παράνομων ουσιών εξάρτησης στο σχολείο μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (Αστυνομία Κύπρου - Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών), του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας - Διευθύνσεις Σχολείων και της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου» και του «Πρωτοκόλλου για την Παραπομπή Μαθητών/Μαθητριών που παρουσιάζουν/εμφανίζουν εξαρτητικές συμπεριφορές σε θεραπευτικά προγράμματα» (πρωτόκολλο Συνεργασίας Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας-Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας).

Έγινε επίσης αναφορά στα Αδειοδοτημένα Προγράμματα της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), η οποία αποτελεί τον Ανώτατο συντονιστικό φορέα της Κύπρου στον τομέα των νόμιμων και παράνομων ουσιών εξάρτησης και της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια.

Η επιμόρφωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, όπου τέθηκαν από τους/τις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες ερωτήματα και προβληματισμοί για τα θέματα που παρουσιάστηκαν και ακολούθησε σχολιασμός τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πραγματοποιήθηκε,pragmatopoiithike