Πραγματοποιείται διάσκεψη για το μέλλον της UNRWA στη Ρώμη

Η διεθνής κοινότητα συναντάται σήμερα στη Ρώμη για να συζητήσει το μέλλον της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), η οποία αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αναστείλουν τη χρηματοδότησή της.

Η UNRWA πλέον δεν διαθέτει αρκετούς πόρους για τη λειτουργία των σχολείων και των ιατρικών της υπηρεσιών

μετά τον Μάιο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Πιέρ Κρέενμπιλ.

Η έκκληση που απηύθυνε η υπηρεσία τον Ιανουάριο μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι παγώνουν τη συνεισφορά τους, βρήκε περιορισμένη ανταπόκριση και οι διπλωμάτες δεν κρύβουν ότι αμφιβάλλουν πως θα υπάρξει κάποια σημαντική κίνηση αλληλεγγύης στη Ρώμη. Ανησυχίες υπάρχουν ακόμη και για το μέλλον της υπηρεσίας.

Η UNRWA συστάθηκε το 1949 και προσφέρει βοήθεια σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τους περίπου 5 εκατομμύρια που είναι καταγεγραμμένοι ως πρόσφυγες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στη Συρία, επιζώντες ή απόγονοι των εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους κατά τον πρώτο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων το 1948, μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Περισσότερα από 500.000 παιδιά φοιτούν σε σχολεία της UNRWA, η οποία επίσης προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες και οικονομική βοήθεια. Στην υπηρεσία εργάζονται περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι στη Μέση Ανατολή, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι.

Η UNRWA υπέστη ισχυρό πλήγμα τον Ιανουάριο, όταν οι ΗΠΑ, μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της, ανακοίνωσε ότι παγώνει την καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε την απόφαση αυτή λέγοντας ότι πρέπει να αναθεωρηθεί «εκ βάθρων» η λειτουργία της UNRWA. Ζήτησε, επίσης, από τις άλλες χώρες να συμβάλουν περισσότερο στη χρηματοδότησή της. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη κρίση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του ΟΗΕ.

Μετά την απόφαση αυτή, οι Παλαιστίνιοι πάγωσαν τις σχέσεις τους με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Μάλιστα, τον Ιανουάριο μποϊκόταραν την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ενώ χθες δεν συμμετείχαν σε μια διάσκεψη στον Λευκό Οίκο για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταβάλει για το 2018 μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια στην UNRWA, ενώ το 2017 η συνεισφορά της ανήλθε σε 360 εκατομμύρια, αποτελώντας το 30% των πόρων της υπηρεσίας.

Μπροστά στη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της UNRWA, ο Κρέενμπιλ ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία με σύνθημα «Η αξιοπρέπεια δεν έχει τιμή», με στόχο τη συγκέντρωση μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Όμως μόνο το Κουβέιτ δεσμεύθηκε να συνεισφέρει επιπλέον χρήματα, με τις ευρωπαϊκές χώρες απλώς να προκαταβάλλουν τις συνεισφορές τους που ήταν προγραμματισμένες για το καλοκαίρι.

Ο Κρέενμπιλ προσπαθεί να καθησυχάσει τους φόβους. «Χρειάζεται μεγάλη συζήτηση για θέματα όπως αυτό, κυρίως όταν βλέπουμε το μέγεθος του ελλείμματος»: 300 εκατομμύρια δολάρια. «Είναι απολύτως φυσιολογικό να μην υπάρχει μία χώρα που είναι διατεθειμένη να καλύψει ένα τέτοιο έλλειμμα», πρόσθεσε.

Η διάσκεψη της Ρώμης, την οποία συνδιοργανώνουν η Σουηδία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, έχει στόχο να αναθερμάνει τη γενναιοδωρία των κρατών.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν ότι βασίζονται στους Ευρωπαίους, αλλά κυρίως στις αραβικές χώρες του Κόλπου.

«Όταν μια υπηρεσία βασίζεται σε έναν μόνο δωρητή, είναι ευάλωτη», επεσήμανε ο πρεσβευτής της Σουηδίας στον ΟΗΕ Όλοφ Σκουγκ. «Είναι λογικό να μοιραζόμαστε πιο ισομερώς την ευθύνη, όμως ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες», πρόσθεσε.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα