Παυλόπουλος: Η νοοτροπία της Τουρκίας εμποδίζει την λύση

Δύσκολα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό, λόγω της νοοτροπίας που έχει η Τουρκία, μέχρι στιγμής, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η επίλυση του Κυπριακού θα γίνει αποκλειστικά στη βάση μιας ευρωπαϊκής λύσης, όπως επιβάλλει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, σημείωσε. Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι το Κυπριακό

δεν είναι πρόβλημα ελληνοτουρκικό, ελληνοκυπριακό ή τουρκοκυπριακό, αλλά είναι πρόβλημα διεθνές και ταυτοχρόνως ευρωπαϊκό.

«Γι' αυτό λέμε και στον κ. Ερντογάν και στον κ. Ακιντζί, στο πλαίσιο δικοινοτικών συνομιλιών, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για την Κυπριακή Δημοκρατία που δεν είναι συμβατή με το κεκτημένο της Ευρώπης», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι ευρωπαϊκή λύση σημαίνει «πρώτον, ομοσπονδιακό κράτος - συνομοσπονδία αποκλείεται. Δεύτερον, μια ενιαία κυριαρχία - γεγονός που αποκλείει στρατεύματα Κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις- και μία ιθαγένεια».

Αυτές είναι οι βάσεις που έχουν μπει στις συζητήσεις, επισημαίνει ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος θεωρεί σημαντικό να αντιληφθεί ο κ. Ερντογάν ότι η Κύπρος ως ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι δυνατόν να κοιτάζει κατά την Ανατολή αλλά και κατά τη Δύση.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τόνισε ότι μία μόνο διαφορά υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες και αυτή είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας. «Όλα τα άλλα δεν είναι υπαρκτά. Τα λύνουν οι κανόνες του Διεθνούς Δίκαιου και ιδιαίτερα η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ», είπε.

Σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, σημειώνοντας ότι δεν «μπορούμε να μείνουμε απαθείς στις λεκτικές προκλήσεις, που ίσως λέγονται για εσωτερική κατανάλωση» και οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι «όταν επιβουλεύεται την Συνθήκη της Λωζάννης, στην πραγματικότητα επιβουλεύεται σύνορα ελληνικά αλλά ταυτοχρόνως και ευρωπαϊκά και η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα εθνικά μας θέματα γιατί στηρίζονται στο διεθνές και στο ευρωπαϊκό δίκαιο».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα