Πούτιν εναντίον Ερντογάν με φόντο την Ιντλίμπ- Συνεχίζει την προέλαση ο Άσαντ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει την Πέμπτη (6/2) για να συζητήσει την κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Η συνεδρίαση, την οποία ζήτησαν η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, διεξάγεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων με τον συριακό στρατό στην περιοχή αυτή, το προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στην Συρία.

Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος μπήκαν στην Σαρακέμπ, μια πόλη στην βορειοδυτική

επαρχία Ιντλίμπ στρατηγικής σημασίας στην στρατιωτική εκστρατεία της Δαμασκού να καταλάβει το ύστατο προπύργιο τζιχαντιστών και ανταρτών στην Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι δυνάμεις του καθεστώτος μπήκαν στην Σαρακέμπ μετά την υποχώρηση εκατοντάδων τζιχαντιστών μαχητών και συμμαχικών τους φατριών προς ένα χωριό στα βόρεια της πόλης», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μια στρατιωτική πηγή δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik πως ο συριακός στρατός ελέγχει πλήρως την πόλη.

Η Σαρακέμπ, 15χλμ ανατολικά της πόλης Ιντλίμπ, βρίσκεται στον κόμβο δύο κεντρικών αυτοκινητοδρόμων που ο συριακός στρατός επιχειρεί να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ άρχισε τον Δεκέμβριο την επιχείρησή της στην επαρχία Ιντλίμπ και τα περίχωρά της, στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, καταφεύγοντας σε βομβαρδισμούς αεροπορίας και πυροβολικού, ανακατέλαβαν δεκάδες τοποθεσίες, αναγκάζοντας μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Τα τελευταία 24ωρα και με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας κατέλαβαν περισσότερα από 20 χωριά και τοποθεσίες στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη (5/2) διορία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου έδωσε στη Συρία και τον πρόεδρο Άσαντ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αποσυρθεί από την περιοχή του Ιντλίμπ, μετά την αιματηρή επίθεση με 8 Τούρκους νεκρούς τη Δευτέρα, διαφορετικά η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέα στρατιωτική εκκαθαριστική επιχείρηση στη Συρία.

«Αν το καθεστώς δεν αποσυρθεί πέρα από τα (τουρκικά) παρατηρητήρια, τότε η Τουρκία θα αναγκαστεί να κάνει αυτή τη δουλειά μόνη της», προειδοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στη χθεσινο-βραδινή τηλεφωνική συνομιλία τους, ενώ υποσχέθηκε πολλαπλά αντίποινα σε νέες ενδεχόμενες επιθέσεις από δυνάμεις του Άσαντ.

«Όπως ακριβώς το καθεστώς αντιδρά ακόμη και στην παραμικρή παραβίαση που κάνουν αντι-καθεστωτικοί με σοβαρές επιθέσεις εναντίον αμάχων, κατά τον ίδιο τρόπο θα υπάρξει απάντηση και στις επιθέσεις του καθεστώτος κατά στρατιωτικών στόχων». 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Σίγμα  στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, χαρακτήρισε «ποταπή» την επίθεση κατά του τουρκικού στρατού στο Ιντλίμπ, ενώ δήλωσε ότι «αυτή η επίθεση αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής στη Συρία», αναπτύσσοντας τη νέα στρατηγική, που πρόκειται να ακολουθήσει η Τουρκία στη γειτονική της χώρα.

«Οι εξελίξεις στη Συρία μας αναγκάζουν να αλλάξουμε στρατηγική ασφάλειας και στο Ιντλίμπ και κατά μήκος όλων των συνόρων μας. Ο αριθμός των ανθρώπων που μετακινούνται από το Ιντλίμπ προς τα σύνορά μας υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο. Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε την παραμονή των ανθρώπων του Ιντλίμπ στα σπίτια τους και να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι εφόσον οι εγγυήτριες χώρες στη Συρία δεν μπορούν να σταματήσουν τις επιθέσεις της τρομοκρατικής –όπως τη χαρακτήρισε- οργάνωσης (σ.σ. της YPG - Κούρδοι της Συρίας), είναι αναπόφευκτο να το κάνει η Τουρκία.

«Εάν δεν ληφθούν τα βήματα που αναμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, δεν θα διστάσουμε να συνεχίσουμε την επιχείρηση που ξεκινήσαμε με την Πηγή της Ειρήνης και αριστερά και δεξιά του ποταμού Ευφράτη», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, προαναγγέλλοντας νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός Συρίας.

«Πρόθεσή μας δεν είναι να έρθουμε αντιμέτωποι ούτε με τους συμμάχους μας, ούτε με τους φίλους μας», επισήμανε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η μόνη του προσδοκία είναι η Ρωσία να κατανοήσει την ευαισθησία της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι τόσο με το Ρώσο πρόεδρο όσο και με τη Γερμανίδα καγκελάριο, που επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά μαζί της, συζήτησαν επίσης το θέμα της Λιβύης, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ληφθούν πλέον για την εξομάλυνση της κατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα