Πού οφείλεται η αύξηση στις τιμές των καυσίμων

Η αύξηση των τιμών που παρατηρείται στα καύσιμα τις τελευταίες ημέρες, αντανακλά τις αυξήσεις που παρατηρούνται τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και παγκοσμίως, ωστόσο σημειώνονται με καθυστέρηση.

Αυτή είναι η άποψη της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, αναφορικά με τις σημαντικές αυξήσεις που καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στα πορτοφόλια βάζουν οι τιμές των καυσίμων

Μιλώντας στο SigmaLive,

ανώτατες πηγές της Υπηρεσίας που έχουν άριστη γνώση του θέματος, αναφέρουν ότι οι τιμές στην Κύπρο επηρεάζονται με καθυστέρηση λίγων εβδομάδων, σε σχέση με τις τιμές στο εξωτερικό.

Αυτό, εξηγούν, συμβαίνει κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο η Κύπρος εισάγει τα καύσιμα, ο οποίος είναι μέσω πλοίων, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν να εισάγουν καύσιμα είτε μέσω αγωγών, είτε οδικώς.

Η αύξηση που γίνεται τώρα αισθητή, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την άνοδο των τιμών που καταγράφηκε πανευρωπαϊκά από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου.

«Το ίδιο ωστόσο συμβαίνει διαχρονικά και όταν έχουμε μειώσεις, όπως στο πρώτο δεκαπενθήμερο Μαρτίου», τονίζουν.

Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί είναι ότι από πλευράς Υπουργείου οι αυξήσεις μπορούν να θεωρηθούν εν πολλοίς δικαιολογημένες, σε αντίθεση με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταναλωτών ο οποίος θεωρεί αδικαιολόγητες τις αυξήσεις, με βάση τα δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεσή του και μελετά.

Τέλος, οι ίδιες πηγές σημειώνουν, ότι η Υπηρεσία κάθε εβδομάδα δημοσιεύει το σχετικό ενημερωτικό δελτίο, προκειμένου όσοι ενδιαφέρονται να έχουν την κατάλληλη πληροφόρηση αναφορικά με τις τιμές. Ερωτηθείσες γιατί το δελτίο δεν εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, απαντούν ότι αυτό συνέβη λόγω Πάσχα, καθώς δεν έχουν εκδοθεί από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης οι σχετικές εβδομαδιαίες τιμές.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, η μέση τιμή ανά επαρχία να σημειώνει άνοδο μέχρι 3 cents ανά λίτρο, ήτοι 4%.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα