Πόσο επικίνδυνη είναι η νόσος των Λεγεωναρίων- Η εξήγηση του Δρ. Καραγιάννη

Για τη νόσο των Λεγεωναρίων μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης.

Ο ειδικός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, είχε εντοπιστεί τη δεκαετία του 70 μετά από μία σύναξη Αμερικανών στρατιωτών/λεγεώνων. Πήρε το όνομα επειδή προσβλήθηκαν πάμπολοι από τους στρατιώτες και τότε διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα οφειλόταν στα κλιματιστικά, τα οποία χρησιμοποιούσαν ψυγμένο αέρα από πύργους, όπου διοχετεύονταν νερό. Τα βακτήρια υπό κανονικές συνθήκες αναπτύσσονταν στο νερό και κλιματιστικά,

τα οποία χρησιμοποιούν νερό για ψύξη μπορούν να εκπέμψουν τα βακτήρια στον χώρο που κλιματίζεται, με αποτέλεσμα μικροσταγονίδια, όπως και στον περίπτωση του κορωνοϊού, να αιωρούνται και να εισπνεύσει ο ευρισκόμενος στον χώρο».

Εξήγησε ότι «τα κλιματιστικά που έχουμε στο σπίτι και τα αυτοκίνητα δεν χρησιμοποιούν αυτού του είδους ψύξη, οπότε δεν διατρέχουμε κίνδυνο να μολυνθούμε από τα συγκεκριμένα βακτήρια. Ακόμα και εκεί που χρησιμοποιείται σύστημα ψύξης με νερό, χρησιμοποιείται για παράδειγμα χλωρίνη».

Επίσης, δεν υπάρχει μετάδοση από άτομο σε άτομο, σύμφωνα με τον Δρ Καραγιάννη. Σημείωσε ότι εάν δεν δοθεί θεραπεία στον υγιή πληθυσμό η θνητότητα ανεβαίνει στο 10%, ενώ στις ευάλωτες ομάδες στο 25%.

Διαβάστε επίσης: Κάλεσαν ασθενοφόρο για εργαζόμενη Νοσοκομείου: «Φορτώστε την και φέρτε την»

Keywords
Τυχαία Θέματα