Πώς το ΑΚΕΛ χάνει την 2η έδρα και βγαίνουν κερδισμένοι ΕΔΕΚ – ΕΛΑΜ

Σε μια δεύτερη ανάγνωση της μεγάλης δημοσκόπησης της εταιρείας Prime Consulting, την οποία παρουσίασε η εκπομπή «Χωρίς Περιστροφές» του ΣΙΓΜΑ, προέβη ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός.

Μιλώντας στο Sigmalive, ο κ. Ορεινός έθιξε μια σειρά ζητημάτων που βασίζονται στα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Το «απομακρυσμένο», αλλά όχι ανέφικτο σενάριο

Το επικρατέστερο σενάριο που αφορά τις έδρες είναι ότι αυτές θα κατανεμηθούν με το σύστημα 2 – 2 -1 – 1.

Με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τις έδρες καταλαμβάνουν ΔΗΣΥ (2), ΑΚΕΛ (2), ΔΗΚΟ (1) και ΕΛΑΜ ή ΕΔΕΚ (1).

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ορεινό, δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη το δύσκολο μεν, άλλα όχι ανέφικτο σενάριο, που φέρει το ΑΚΕΛ να χάνει τη μια εκ των δυο εδρών, με αποτέλεσμα να εκλέγουν ευρωβουλευτή και το ΕΛΑΜ αλλά και η ΕΔΕΚ.

Το ΑΚΕΛ θεωρείται δεδομένο ότι θα λάβει τη μια έδρα, αφού θα ξεπεράσει το φράγμα του 16,7%. Αν το υπόλοιπο του ΑΚΕΛ, μετά την κατάληψη της μιας έδρας, είναι χαμηλότερο από τα ποσοστά της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ, τότε θα χάσει τη δεύτερη έδρα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Ορεινό, παρόλο που το σενάριο αυτό είναι απομακρυσμένο, εντούτοις, αν η ΕΔΕΚ και το ΕΛΑΜ κινηθούν σε υψηλά επίπεδα άνω του 7% ή 8% και το ΑΚΕΛ γύρω στο 25%, κάτι τέτοιο θα γίνει πραγματικότητα.

Τα δυνατά όπλα ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ

Η δεύτερη δημοσκόπηση που παρουσίασε το ΣΙΓΜΑ επιβεβαίωσε τη μεγάλη μάχη που θα δοθεί ανάμεσα σε ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ για την τέταρτη θέση, καθώς τα αποτελέσματα κινούνται εντός του στατιστικού λάθους. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα, το ΕΛΑΜ προηγείται με 6,3% έναντι της ΕΔΕΚ που λαμβάνει 5,8%. Σύμφωνα με τον κ. Ορεινό και τα δυο κόμματα έχουν από ένα δυνατό όπλο. Το ΕΛΑΜ έχει την κρυφή ψήφο η οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί και η ΕΔΕΚ ενδέχεται να πριμοδοτηθεί από άλλα κόμματα, για να μην λάβει την έδρα το ΕΛΑΜ.

Η εικόνα για την αποχή

Το πρώτο αφορά την πρόθεση συμμετοχής. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 72% δηλώνει ότι «Μάλλον/Σίγουρα θα ψηφίσω». Ο κ. Ορεινός ξεκαθάρισε ότι πολλοί απ’ αυτούς που απαντούν με αυτό τον τρόπο, παραδοσιακά δεν πάνε στην κάλπη.

Ως εκ τούτου, αυτό το 72% δεν θα πρέπει να μεταφράζεται ως συμμετοχή στην πράξη. Επιπρόσθετα, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών οι οποίοι δεν συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις. Η μερίδα αυτή, σύμφωνα με τον κ. Ορεινό, παραδοσιακά δεν πάει στην κάλπη. Άρα, παρόλο που αυτή η μερίδα δεν επηρεάζει την πρόθεση ψήφου, εντούτοις θα πρέπει να προσμετρηθούν στην αποχή.

Ερωτηθείς ο κ. Ορεινός, ποια υπολογίζεται ότι θα είναι η αποχή με βάση τα μέχρι στιγμής ευρήματα, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο η τάση είναι αυξητική σε όλα τα είδη των αναμετρήσεων (Προεδρικές, Βουλευτικές, Δημοτικές, Ευρωεκλογές).

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος όρος αποχής της Ε.Ε. είναι σταθερός τα τελευταία δέκα χρόνια στο 57%, θεωρώ ότι η αποχή στην Κύπρο στις επικείμενες ευρωεκλογές θα κυμανθεί γύρω στο 57% – 62%», δήλωσε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μεγάλη έκπληξη το ενδεχόμενο η αποχή να κυμανθεί κάτω από 56%.

Ο ρόλος των Τουρκοκυπρίων

Ο κ. Ορεινός έκανε ιδιαίτερη μνεία και στον ρόλο των Τουρκοκυπρίων, τόσο σε ό,τι αφορά το ποσοστό της αποχής όσο και την πρόθεση ψήφου.

Όπως εξήγησε, οι Τουρκοκύπριοι το 2014 ήταν 58 χιλιάδες. Σε αυτές τις εκλογές, ο αντίστοιχος αριθμός Τουρκοκυπρίων που έχουν δικαίωμα ψήφου βρίσκεται στις 80 χιλιάδες. Άρα, ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφερθεί το συγκεκριμένο εκλογικό σώμα ενδέχεται να αλλάξει κατά 5 – 6 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό της αποχής.

Υπογραμμίζεται ότι οι Τουρκοκύπριοι, λόγω αντικειμενικών δυσκολιών που έχουν να κάνουν με την κατοχή της Κύπρου, δεν μπορούν να εντοπιστούν στη δημοσκόπηση. Οι Τουρκοκύπριοι αναμένεται ότι θα εντοπιστούν μαζικά την ημέρα του Exit Poll.

Πώς ευνοείται ο ΔΗΣΥ από την αποχή

Σε ό,τι αφορά τον ΔΗΣΥ, ο κ. Ορεινός σημείωσε ότι πάντα ευνοείται από την αποχή ανά κόμμα, καθότι έχει την τάση να έχει χαμηλές αποχές. Τα υπόλοιπα κόμματα κυρίως στις ευρωεκλογές, πρόσθεσε ο κ. Ορεινός, συνήθως έχουν υψηλή αποχή. Υπάρχει διαφορά, όπως εξήγησε, ανάμεσα στη συσπείρωση και την αποχή ανά κόμμα. Η συσπείρωση έχει να κάνει με τους ψηφοφόρους που πηγαίνουν στην κάλπη και ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η αποχή ανά κόμμα έχει να κάνει με τους εν δυνάμει ψηφοφόρους, οι οποίοι πάνε στην αποχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα