Πως σχολιάζουν Τ/κ ακαδημαϊκοί την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Επισκόπηση του Τ/κ Τύπου από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η Yeni Düzen (10.11.20) δημοσιεύει απόψεις Τουρκοκυπρίων ακαδημαϊκών ειδικών στις πολιτικές επιστήμες και τις διεθνείς σχέσεις για το πώς θα επηρεάσει το Κυπριακό και την διαδικασία εξεύρεσης λύσης η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και γράφει ότι όλοι συμφωνούν πως ο Μπάιντεν γνωρίζει καλά το Κυπριακό και ότι η πορεία

των πραγμάτων εξαρτάται από τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. 

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», Αχμέτ Σοζέν εκτίμησε ότι αν το Κυπριακό εισέλθει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων, θα υπάρξουν επαφές του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών και όχι του Μπάιντεν με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Ανάφερε ότι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο είναι το προς ποια κατεύθυνση θα εξελιχθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας ειδικά όταν αρχίσει το μεγάλο παζάρι μέσα στο οποίο θα βρίσκονται τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι μας περιμένει μια πολύ διαφορετική περίοδος σε σχέση με την θητεία Τραμπ, αφού «οι αμερικανικοί θεσμοί και οι διεθνείς οργανισμοί θα συμμετέχουν πιο πολύ στην περιοχή».  «Αν γίνει θέμα παζαρέματος και η Κύπρος εδώ, η κατάσταση μπορεί να πάει προς τα αλλού. Αν επιδεινωθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και έρθουν νέες κυρώσεις, αν η Τουρκία εισέλθει σε μια τροχιά πλήρους απομάκρυνσης από τη Δύση, δεν μπορεί να αναμένεται οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό», κατέληξε.  

Ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο «Πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής», Μπιλγκέ Αζγκίν ανέφερε ότι ο Μπάιντεν γνωρίζει το Κυπριακό και ότι θα βλέπει θα γεγονότα «πιο περιφερειακά και στρατηγικά». Εκφράζοντας την άποψη ότι οι υφιστάμενοι δύο ηγέτες στην Κύπρο δεν πρόκειται να λύσουν το Κυπριακό, ο Αζγκίν ανέφερε ότι η προσέγγιση Τραμπ ήταν η μη ανάμειξη των ΗΠΑ στα προβλήματα και ότι ο Μπάιντεν προέρχεται από μια διαφορετική παράδοση που υποστηρίζει την περισσότερη εμπλοκή και ηγεσία διεθνώς. «Επομένως, θεωρώ ότι ο Μπάιντεν μπορεί να κάνει σημαντικά βήματα στον δρόμο του εξαναγκασμού της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των άλλων χωρών στην υπόθεση των υδρογονανθράκων», είπε.

Η καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο «Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής», Γιοντζά Όζντεμιτ δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των «εκλογών» στα κατεχόμενα είναι γνωστά και ότι οι αξιωματούχοι της τουρκικής πλευράς δεν επιθυμούν και πολύ ειρηνευτικές συνομιλίες. Υποστήριξε ότι η Κύπρος μπορεί να έρθει στην ημερήσια διάταξη του Μπάιντεν «στο στάδιο εξισορρόπησης της Ρωσίας» και πρόσθεσε ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος γνωρίζει την αυξανόμενη σημασία της περιοχής. «Αν και είναι μια πιο θετική περίοδος από την περίοδο Τραμπ, δεν είναι πολύ λαμπρή η υφιστάμενη κατάσταση. Δεν είμαι βέβαιη για το τι μπορεί να γίνει στην υφιστάμενη συγκυρία», κατέληξε.

Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πολιτικών επιστημών στο «Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου», Γιουτζέλ Βουράλ εξέφρασε την άποψη ότι ο Μπάιντεν θα συνεχίσει την στάση που επιδείκνυε ο Τραμπ στο Κυπριακό και ότι κατά την επανεξέταση της πολιτικής των ΗΠΑ για την Κύπρο στη νέα περίοδο «οπωσδήποτε θα βγει σε πρώτο πλάνο ο ρόλος της Τουρκίας». «Το κρίσιμο πράγμα είναι το τι θα μπορεί να αλλάξει στις σχέσεις Τουρκίας Αμερικής. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Οποιαδήποτε αλλαγή εδώ θα επηρεάσει την Κύπρο θέλοντας και μη», υποστήριξε. 

Keywords
Τυχαία Θέματα