Πώς ο κορωνοϊός «επηρεάζει» την ποιότητα των βίντεο σε Netflix και Youtube

Στη μείωση της ποιότητας του streaming στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί και το YouTube, συντασσόμενο στην προσπάθεια να μην δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στο διαδίκτυο, καθώς χιλιάδες Ευρωπαίοι θα εργάζονται με τηλεργασία και θα παρακολουθούν βίντεο από το σπίτι τους λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση έρχεται ύστερα από την αντίστοιχη κίνηση, την οποία ανακοίνωσε ήδη η Netflix και αφορά την μείωση του ρυθμού μεταβίβασης δεδομένων

(δυαδικός ρυθμός εξυπηρέτησης) σε όλες τις μεταδόσεις ροής (streaming) της πλατφόρμας στην Ευρώπη, περιορίζοντας στην πράξη την κίνηση κατά 25% στα ευρωπαϊκά της δίκτυα.

Οι κινήσεις αυτές ήρθαν μετά την έκκληση του επιτρόπου βιομηχανίας της ΕΕ, Thierry Breton, προς τις πλατφόρμες streaming να μειώσουν την ποιότητα των βίντεό τους ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το διαδίκτυο. Σημειώνεται πως τα βίντεο αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της κίνησης δεδομένων στο διαδίκτυο. Αν και η YouTube ανακοίνωσε ότι έως τώρα έχει δει ελάχιστα peaks στην χρήση, αποφάσισε να δράσει για να ελαχιστοποιήσει την πίεση στο σύστημα. «Δεσμευόμαστε να αλλάξουμε προσωρινά όλη την κίνηση στην ΕΕ σε standard definition εξ ορισμού», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

H EE χαιρετίζει τη δέσμευση Netflix και Youtube για μείωση του όγκου δεδομένων streaming

H Koμισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Μπρετόν χαιρέτισε σήμερα τις δράσεις των υπηρεσιών ροής για τη μείωση της πίεσης στις υποδομές του Διαδικτύου και δημιουργεί μηχανισμό υποβολής εκθέσεων προς τους ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς φορείς

Συγκεκριμένα, μετά τις συνομιλίες του με την Netflix και το YouTube, ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά ο Επίτροπος Μπρετόν χαιρέτισε τη δέσμευση των δύο παρόχων streaming να αναλάβουν δράση για τη μείωση της πίεσης στην υποδομή του Διαδικτύου, στο πλαίσιο αυξημένων απαιτήσεων συνδεσιμότητας που προκύπτουν από μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης λόγω της πανδημία ς του κορωνοϊού. Οι δύο υπηρεσίες θα μειώσουν τον όγκο των δεδομένων, μειώνοντας ελαφρά την ποιότητα της εικόνας.

"Εκτιμώ ιδιαίτερα το έντονο αίσθημα ευθύνης που δείχνουν οι δύο υπηρεσίες ροής. Θα παρακολουθήσουμε στενά την εξέλιξη της κατάστασης μαζί. Θα συνεχίσω επίσης να συζητώ με άλλες σχετικές υπηρεσίες", τόνισε ο Επίτροπος Μπρετόν, μετά από τις ανακοινώσεις των δύο εταιριών.

Ο Επίτροπος ενθάρρυνε επίσης τους χρήστες να εφαρμόσουν ρυθμίσεις που μειώνουν την κατανάλωση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης Wi-Fi ή χαμηλότερης ανάλυσης περιεχομένου.

Παρόλο που η αυξημένη ζήτηση για σύνδεση στο Διαδίκτυο δεν προκαλεί έως τώρα μια γενική κατάσταση συμφόρησης του δικτύου, ως μέτρο προφύλαξης χθες η Κομισιόν και ο Οργανισμός Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) δημιούργησαν ειδικό μηχανισμό υποβολής εκθέσεων για την παρακολούθηση του Διαδικτύου και την κατάσταση της κυκλοφορίας σε κάθε κράτος μέλος ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα ζητήματα χωρητικότητας.

Σε κοινή δήλωση, η Κομισιόν και ο BEREC "δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν στη συλλογική προσπάθεια υποστήριξης ατόμων και επιχειρήσεων να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και τις επαφές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσω του Διαδικτύου κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς αυτής περιόδου".

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι χθες 19 Μαρτίου, η Κομισιόν ενέκρινε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την απαίτηση της άδειας εξαγωγής για εξαγωγή ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού (ΜΑΠ) εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ισχύ από τις 15 Μαρτίου.

Η Κομισιόν εξαιρεί από την "απαγόρευση" τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών: τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και την Ελβετία, καθώς και την Ανδόρα, τις Νήσους Φερόε, τον Άγιο Μαρίνο και το Βατικανό και τις συνδεδεμένες χώρες και εδάφη που έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με τη Δανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Οι κατευθυντήριες γραμμές διευκρινίζουν επίσης τη δυνατότητα να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης ανθρωπιστικών οργανώσεων σε τρίτες χώρες. Όσον αφορά άλλες χώρες, τα Κ-Μ μπορούν να εξακολουθήσουν να χορηγούν άδειες εξαγωγής όταν δεν υπάρχει απειλή για τη διαθεσιμότητα ΜΑΠ στην αγορά του εν λόγω Κ-Μ ή αλλού στην Ένωση.

Tέλος  το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ και συγκεκριμένα οι Πρεσβευτές στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων του Συμβουλίου ενέκριναν εντολή της Προεδρίας να διαπραγματευτεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόταση για την άρση αυτού του κανόνα για τις χρονοθυρίδες των αεροπλάνων μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2020, για να βοηθήσει τους αερομεταφορείς να αντιμετωπίσουν την απότομη πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε από την επιδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα για τη συγκράτησή του.

"Αυτή η απαλλαγή από τις χρονοθυρίδες θα παράσχει την απαραίτητη ευελιξία και σιγουριά για την αεροπορική βιομηχανία μας σε αυτή την άνευ προηγουμένου κατάσταση. Κανείς δεν θέλει άδειο αεροπλάνο στον ουρανό και είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κροατική Προεδρία να εγκρίνει αυτή την τροπολογία το συντομότερο δυνατό", δήλωσε οOleg Butković, Υπουργός Θαλάσσης, Μεταφορών και Υποδομών της Κροατίας, και προεδρεύων του Συμβουλίου

Σύμφωνα με την εντολή, η παραίτηση θα ισχύει από την 1η Μαρτίου έως τις 24 Οκτωβρίου 2020, για να καλύψει όλη τη θερινή περίοδο. Θα ισχύει επίσης αναδρομικά από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020 για τις πτήσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας ή του Χονγκ Κονγκ. Η ημερομηνία έναρξης της 23ης Ιανουαρίου είναι όταν το πρώτο αεροδρόμιο έκλεισε από τις αρχές της Κίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα