Πώς ο Αναστασιάδης έστειλε στην Τουρκία την Τζέιν Χολ Λουτ (vid)

«Ως εδώ και μη παρέκει» αναφώνησε, με διπλωματική βεβαίως γλώσσα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη νέα συνάντηση που είχε το απόγευμα με την Τζέιν Χολ Λουτ.

Όπως πληροφορείται το Σίγμα, από τις πλέον ανώτατες πηγές, ουσιαστικά μετά και το χθεσινό τρίωρο τετ α τετ τους, οι συζητήσεις έφτασαν σε ένα σημείο που δεν μπορεί πλέον η Αμερικανίδα ή ο όποιος άλλος - και μένουμε μέχρι εδώ - να αναμένει από τη Λευκωσία κινήσεις που να ανοίγουν το δρόμο για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.

Αλλά

πρέπει, επιτέλους έλεγαν οι ίδιες ανώτατες πηγές, να στρέψει την προσοχή της στην Τουρκία.

Στην ουσία αυτό που σήμερα ξεκαθάρισε είναι πως πρέπει η κυρία Λουτ να απαιτήσει ξεκάθαρες θέσεις από την Άγκυρα για το πλαίσιο του ΓΓ και τις τέσσερις από τις έξι παραμέτρους που την αφορούν άμεσα.

«Δεν μπορούμε να συζητούμε για θέματα τέτοια και εμείς να μην γνωρίζουμε πως η άλλη πλευρά τοποθετείται», μας έλεγε αργά απόψε η ίδια ανώτατη πηγή.

Μέσω αυτού η Λευκωσία επαναβεβαιώνει ότι οι εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού παραμένουν ύψιστη προτεραιότητα.

Σε ότι αφορά τις εσωτερικές πτυχές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλία να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς τις επόμενες ώρες με τον Ακιντζί, χωρίς μεσολαβητές, για καθορισμό συνάντησης και ανάλυση της πρότασης του για αποκέντρωση. Ως απάντηση στην εμμονή για την πολιτική ισότητα, όπως και πάλι σήμερα την επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Ακιντζί με γραπτή δήλωση.

Παρόλο που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θεωρούσαν ότι η κυρία Λουτ θα επανερχόταν με κάτι πολύ συγκεκριμένο στον χαρτοφύλακα της τίποτα από αυτά δεν έγινε. Αντίθετα η αλήθεια είναι πως η Λευκωσία ένιωσε από χθες (3/2) πως τα πράγματα δεν πάνε όσο καλά θα επιθυμούσε.

Παρά του ότι είναι τοις πάσης γνωστό τι οδήγησε σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά, χθες υπήρξε μια, ας το πούμε όσο πιο ήπια μπορούμε, πίεση προς την Ε/κ πλευρά σε σχέση με συγκεκριμένες κρίσιμες πτυχές.

Τόσο σε ότι αφορά τις εγγυήσεις και τη δυνατότητα ή την αναγκαιότητα αν θέλετε άμεσης κατάργησης τους, είτε ακόμη και για την πολιτική ισότητα. Με την έννοια μας εξηγούσαν της διερεύνησης αν και κατά πόσο η επίδειξη εμπιστοσύνης προς την άλλη πλευρά θα μπορούσε να ξεκλείδωνε αυτό το κεφάλαιο.

Και τα δύο θέματα όμως ακουμπούν κόκκινες γραμμές. Γιατί να μην επιδείξει η άλλη πλευρά εμπιστοσύνη, μας έλεγαν διπλωματικοί κύκλοι.

Αλλά και σε ότι αφορά στις εγγυήσεις θα έπρεπε να υπάρξει κεφαλαιοποίηση αυτού που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας κατέθεσε στο Ελβετικό θέρετρο και όχι διακόρευση του με τον ένα ή άλλο τρόπο, που θυμίζει λογικές Έιντε.

Τι ήταν αυτό που οδήγησε σε αυτήν στην συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί

Επί τούτου δεν έχουν να λεχθούν πολλά. Κατάντησε σε κάποια στιγμή «παιχνίδι εντυπώσεων» με τον Ακιντζί να δηλώνει απλά ότι θα ήθελε, ότι είναι έτοιμος, αλλά να μην ανταποκρίνεται στην πράξη.

Ως εκ τούτου και επειδή φαίνεται να ενεπλάκη σε κάποιο βαθμό και η Λουτ, ο Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να διακόψει το επικοινωνιακό παιχνίδι και χωρίς διαμεσολαβητή να επικοινωνήσει με τον κατοχικό ηγέτη ώστε, αν το επιθυμεί και ο Ακιντζί να κανονίσουν ένα άτυπο τετ α τετ με φόντο τις πτυχές εκείνες που αφορούν τις δύο κοινότητες και όχι τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Άλλωστε είναι πασιφανές έλεγαν οι ίδιες πηγές στο Σίγμα ότι στα θέματα αυτά ο Ακιντζί δεν αρθρώνει λέξη που να συγκρούεται με τα όσα δημοσίως λέγει η Τουρκία.

Η τηλεφωνική επικοινωνία δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και αύριο (5/2).

Keywords
Τυχαία Θέματα