ΠΟΣ: Η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις μας

Ενοχλημένη για την μη καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων από την Κυβέρνηση, δηλώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Σιτηροπαραγωγών, καθώς όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, το ποσό που κατατέθηκε δεν ξεπερνά τα 20 εκ. ευρώ, ενώ το απαιτούμενο ποσό ξεπερνά τα 58.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Δυστυχώς έχουμε για πολλοστή φορά επιβεβαιωθεί αναφορικά με τις επιφυλάξεις που είχαμε σχετικά με τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για την έστω και αργοπορημένη καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων. Παρά τις υποσχέσεις καταβολής, στις 25 Ιανουαρίου 2016, του ποσού για το εισόδημα των αγροτών για το έτος

2015, η διαδικασία πληρωμής ξεκίνησε μόλις την 1η Φεβρουαρίου. Το ποσό που κατατέθηκε στα ταμεία του ΚΟΑΠ δεν ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ενώ το απαιτούμενο ποσό είναι πάνω από 58 εκατομμύρια. Το ποσοστό των αγροτών που πληρώθηκαν μέχρι σήμερα δεν ξεπερνά το 5% του συνόλου των δικαιούχων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και τα 58 εκατομμύρια είναι άμεση ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ποσό ανακτάται εξ’ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκά Ταμεία εντός 40 ημερών!

Η κωλυσιεργία αυτή, για την μη καταβολή του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών εκ μέρους της Κυβέρνησης αλλά και του ΚΟΑΠ που οφείλεται σε πραγματικά ασόβαρους λόγους, έχει ως αποτέλεσμα δυσβάστακτες επιπτώσεις όχι μόνο στους γεωργικούς κλάδους αλλά και στην οικονομία στο σύνολό της. Ως Παγκύπρια Οργάνωση Σιτηροπαραγωγών δεν αντιλαμβανόμαστε τον λόγο που Κυβέρνηση και ΚΟΑΠ καθυστερούν την εισαγωγή 58 εκατομμυρίων από Ευρωπαϊκά κονδύλια στην Κυπριακή Οικονομία σε μια εποχή που ο τόπος έχει ανάγκη την εισροή ξένων κεφαλαίων όσο ποτέ άλλοτε. Οι αγρότες, εφόσον δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα εισοδήματά τους για το προηγούμενο έτος και με την φετινή διαδικασία παραγωγής να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο - με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής - αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του Κράτους και βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές που σχετίζονται με την καταβολή του Φόρου Εισοδήματος, των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΦΠΑ, ακόμη και των τελών για τις άδειες κυκλοφορίας των μηχανημάτων τους. Οι υπερβάσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ενώ η συντριπτική πλειοψηφία απώλεσε και το δικαίωμα της στο χαριστικό 10% του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας εφόσον δεν ήταν δυνατή ούτε η πληρωμή του φόρου για τις κατοικίες.

Με λύπη παρατηρούμε ότι ο πρωτογενής τομέας καταστρέφεται με αυτές τις πρακτικές. Το Υπουργείο Οικονομικών να φέρει ανάλογη ευθύνη, εφόσον ο Κύπριος γεωργός δεν έτυχε της ίδιας τουλάχιστον αντιμετώπισης με την περίπτωση του 13ου μισθού του δημοσίου υπαλλήλου παρόλο που το εισόδημα του αγρότη προέρχεται στην ολότητά του από Ευρωπαϊκά Κονδύλια.

Ο Κύπριος αγρότης δικαιολογημένα μπορεί και οφείλει να έχει εύλογες απορίες αλλά και επιφυλάξεις σχετικά με την πολυδιαφημιζόμενη θετική πορεία της οικονομίας.

Ως Παγκύπρια Οργάνωση Σιτηροπαραγωγών καλούμε τα μέλη μας να μην ξεχάσουν την στάση της Κυβέρνησης έναντι των ζωτικών για εμάς θεμάτων. Τους καλούμε επίσης να θυμηθούν την εκάστοτε – αναλόγως κομματικών συμφερόντων – στάση όλων ανεξαιρέτως των Αγροτικών Οργανώσεων απέναντι στις κινητοποιήσεις μας για τη ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Παράλληλα καλούμε τα μέλη της Οργάνωσης να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα εφόσον οι συνθήκες επιβάλλουν περαιτέρω δυναμικά μέτρα.

Ο τόπος χρειάζεται ενότητα, αλληλεγγύη και στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η επιβίωση του οποίου είναι απολύτως αναγκαία για να βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα