Πώς επηρεάζει η χρήση μαριχουάνας την επαναμόλυνση εμβoλιασμένων κατά COVID19

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης, η χρήση μαριχουάνας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο προσβολής από τον COVID-19 μετά από πλήρη εμβολιασμό κάποιου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό World Psychiatry και επικεντρώθηκε στις «σημαντικές» λοιμώξεις από τον COVID-19 σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα που διαγνώστηκαν με διαταραχή χρήσης ουσιών (SUD), μια κατάσταση που περιλαμβάνει ανεξέλεγκτη εξάρτηση από ουσίες όπως μαριχουάνα, αλκοόλ, κοκαΐνη, οπιοειδή και καπνός. Ενώ πρωτοποριακές λοιμώξεις παρατηρήθηκαν

στο 3,6 % των εμβολιασμένων ατόμων χωρίς SUD, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 7 % των ατόμων με SUD είχαν πρωτοποριακές λοιμώξεις.

Στο 7,8 τοις εκατό, ο κίνδυνος σημαντικών λοιμώξεων ήταν υψηλότερος μεταξύ εκείνων με διαταραχή χρήσης μαριχουάνας. Για κάθε άλλο τύπο ουσίας, ο προφανώς αυξημένος κίνδυνος να προσβληθεί από τον COVID-19 μετά τον πλήρη εμβολιασμό εξαφανίστηκε όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως υποκείμενες συνθήκες υγείας, δυσκολίες στέγασης ή οικονομικές δυσκολίες. Η μελέτη υπέθεσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος που παρέμενε σε όσους χρησιμοποιούσαν μαριχουάνα θα μπορούσε να οφείλεται σε συμπεριφορικές διαφορές ή στις επιδράσεις που έχει το φάρμακο στους πνεύμονες ή στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι εκείνοι που έλαβαν το εμβόλιο Pfizer/BioNTech διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο Moderna - ευρήματα που συμβαδίζουν με άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι το εμβόλιο Moderna προσφέρει περισσότερη προστασία έναντι της πολύ μεταδοτικής Δέλτα παραλλαγής. Τα αντισώματα που προστατεύουν από τον ιό πιστεύεται επίσης ότι μειώνονται στους λήπτες του Pfizer γρηγορότερα από εκείνους που έλαβαν το εμβόλιο Moderna.

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Κατάχρησης Ναρκωτικών (NIDA), το οποίο ανήκει στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Δεν είναι σαφές ότι τα συμπεράσματα της μελέτης ισχύουν για περιστασιακούς ή ιατρικούς χρήστες μαριχουάνας, καθώς επικεντρώθηκε σε εκείνους με SUD. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι, παρά τον προφανώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σημαντικών λοιμώξεων, το συνολικό ποσοστό μόλυνσης σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα με SUD ήταν ακόμα χαμηλό σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα