Πώς θα επηρεάσει την Κύπρο η «Σοφία»- Οι προβλέψεις για Ιανουάριο

Στις Τομές τα Γεγονότα βρέθηκε καλεσμένος ο Ανώτερος Λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Φίλιππος Τύμβιος, και μίλησε για τα συστήματα που επηρεάζουν την Κύπρο αλλά και τις προβλέψεις για τον Ιανουάριο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι ο Δεκέμβριος έκλεισε με ένα υψηλό νούμερο μέσης βροχόπτωσης, ενώ ο Ιανουάριος άρχισε με ένα πολύ καλό ποσοστό. Εξήγησε ότι συνολικά η βροχόπτωση που είχαμε από το τελευταίο

καιρικό σύστημα που μας επηρέασε, ένα βαρομετρικό χαμηλό που γεννήθηκε στην Ελλάδα και κινήθηκε ανατολικά με την πορεία του να είναι τέτοια που επηρέασε παρά πολύ την Κύπρο, ήταν στα 47 χιλιοστά βροχής για όλο το τριήμερο και αυτός ο αριθμός ως μέσος όρος. Πιο συγκεκριμένα, άλλες περιοχές πήραν πιο υψηλό ποσοστό και άλλες λιγότερο. Για παράδειγμα, η Πάφος γενικά πήρε υψηλά ποσοστά, περίπου 294 χιλιοστά που αντιστοιχεί στο 300% της κανονικής βροχόπτωσης.

Από την άλλη περιοχές προς τα ανατολικά όπως το Φρέναρος, πήραν χαμηλότερα ποσοστά βροχόπτωσης. Ειδικότερα, το Φρέναρος πήρε περίπου 100 χιλιοστά για ολόκληρο τον μήνα.

Όσον αφορά στα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 118 χρόνων, ο Δεκέμβριος του 2018 παίρνει τη θέση 18 στη σειρά. Σύμφωνα με τον Φίλιππο Τύμβιο, αυτό σημαίνει ότι στα 120 χρόνια κάθε έξι χρόνια έχουμε ποσότητες βροχόπτωσης μεγαλύτερες από αυτές που πήραμε, άρα δεν είναι τόσο ακραία αλλά είναι μία από τις καλές βροχοπτώσεις. Το 1991 είχαμε 450 χιλιοστά τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τη βροχόπτωση για τον υπόλοιπο χειμώνα, ο ειδικός ανέφερε ότι η μηνιαία μέτρηση δείχνει ότι θα έχουμε ένα Ιανουάριο πλούσιο σε βροχόπτωση, αλλά αυτό ελέγχεται ως πρόγνωση που εμπεριέχει το στοιχείο της αβεβαιότητας.

Όσον αφορά στο σύστημα Σοφία, ο Ανώτερος Λειτουργός της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι είναι ένα αρκετά έντονο σύστημα το οποίο όμως κινείται βορειοανατολικά. Δεν θα επηρεάσει την Κύπρο όσον αφορά στις βροχές αλλά θα πάρουμε τους ανέμους του.

Να σημειωθεί ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχοπτώσεις συνεχίζονται στην Επαρχία Πάφου.

Επίσης, λόγω των καιρικών συνθηκών επηρεάζεται το οδικό δίκτυο.

Τέλος, μπορείτε να δείτε live την κακοκαιρία που «χτυπάει» την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα